Přeskočit na hlavní obsah

Ryba jménem uskumru

Ryba se nějak jmenuje? Když ryba, tak Vanda. Když Ryba, tak Jakub Jan. V Turecku skončila sezóna ryby, které v Turecku říkají uskumru. Lékaři jí připisují úžasné účinky na lidský organismus. Co je to za rybu? S kterou si ji lze splést při nákupu?




Uskumru, to je ale slovo! To se zase turečtina vyznamenala. Zase má nějaké výjimky.
Latinsky umíš?
Latinsky? To jako laudo, laudare, ve šroubárně?
Marečku, podejte mi pero! Super film. Ano, latinsky.
Ne. Latinsky neumím, ale umím sekat latinu. A co s tím latina má co společného?
Docela dost. Latinsky se totiž tahle ryba jmenuje scomber scombrus. A ze scomber se odvodil název téhle ryby napříč středomořím.
A jak se to jmenuje česky?
Makrela obecná.
Fakt? To znám! Já myslel, že tomu všichni říkají makrela, nebo tak podobně.
To je doména střední a severní Evropy. Ale jih a východ to odvozují z latiny.
Takže státy kolem Středozemního moře z latiny. Dobře.
Ještě se vrátím k té tvojí poznámce o zlé turečtině, která se slovem 'uskumru' vyznamenala.
Však už nic neříkám.
Ale já říkám. Dej si pozor na výslovnost, abys z toho neudělal 'kumru'.
To je co zase?
To je hrdlička.
Jako ten pták?
Jako ten pták.
No, čekal jsem něco horšího.
Pak to můžeš zkrátit už jenom na 'kum'.
A to už je nějaká sprosťárna?
Jak pro koho. Česky je to 'písek'.
Kruci písek, takže zase je to slušně? No dobře. Dám pozor.
A kde všude se tahle makrela vyskytuje v přírodě? Tady je několik map.

https://www.iucnredlist.org/species/170354/6764313
Výskyt makrely obecné podle IUCN Red List



Výskyt makrely obecné podle FAO (melké pobřežní vody)

Minimální povolená délka je na Ukrajině 15 cm, v Evropské unii 18 cm, v Turecku 20 cm, v Rumunsku 23 cm. Běžná délka je asi 30 až 35 cm, ty nejdelší kusy mohou mít až 50 cm.
Uskumru - tedy makrela - je prý pěkně zdravá. Je to jedna ze čtyř druhů ryb silně doporučených pro malé děti a těhotné ženy.
Viděl jsem i prodávat mražené z dovozu. Jsou daleko tenčí a o trochu delší.
A jak je to drahá ryba?
Patří mezi dražší. Radnice Izmiru už léta vede statistiku ryb, pro tuto makrelu uvádějí cenu od 6 do 50 lir za 1 kg.
To je za čerstvou?
Čerstvou a chlazenou. Zmražené jsou pouze dovozové. Ty se prodávají jako levné na tržnicích. Ale lze koupit také v konzervě. Jak je ale v Turecku zvykem, je i toto sezónní. Skončí lov makrel, za chvíli potom zmizí z trhu i konzervy s nimi. Další za rok, nebo zmražené, pokud se seženou.
Ty se pak myslím prodávají v létě turistům, místní by tak nízkou kvalitu nejedli. Říkám to správně?
Říkáš to přesně.
A kdy je vlastně jejich sezóna?
Právě končí. Je od září do ledna, jiné zdroje uvádějí od říjen až prosinec. Však si všimni, místní klasická makrela už z rybích tržnic mizí, nebo zmizela. Také po konzervách se už zaprášilo.




Existuje prý falešná makrela.
Ano. Turecky se to jmenuje kolyoz, latinsky 'scomber japonicus', česky makrela japonská.
Takže to není zas tak daleko od toho.
Není, jen to není totéž.
Ale tady vidím, že se v moři vyskytuje od Turecka snad nejdál, jak to jde - kolem Japonska, od Kalifornie po Aljašku a kolem Chile až k Panamě, https://www.iucnredlist.org/species/170306/6737373.
Tak to bude možná jiná ryba, ale zřejmě příbuzná podle vzhledu.
Ale ne! Podle FAO je tato ryba také u pobřeží Turecka, podívej http://www.fao.org/fishery/species/3277/en. Mají tam také slovník, nebo spíš jak tomu říkají ve spoustě států.



Tady mají na stejném webu návod jak ty ryby od sebe rozpoznat. Důležitá je výrazná či naopak nevýrazná kresba na horní části ryby, která jde (nebo naopak nejde) až doprostřed boku ryby. Rozdílná je také velikost oka. Ale informace z FAO vysvětlují to, že je ta ryba levnější než "pravá" makrela a zároveň čerstvá.
A co je to vlastně FAO?
Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,