Ryba se nějak jmenuje? Když ryba, tak Vanda. Když Ryba, tak Jakub Jan. V Turecku skončila sezóna ryby, které v Turecku říkají uskumru. Lékaři jí připisují úžasné účinky na lidský organismus. Co je to za rybu? S kterou si ji lze splést při nákupu?
Uskumru, to je ale slovo! To se zase turečtina vyznamenala. Zase má nějaké výjimky.
Latinsky umíš?
Latinsky? To jako laudo, laudare, ve šroubárně?
Marečku, podejte mi pero! Super film. Ano, latinsky.
Ne. Latinsky neumím, ale umím sekat latinu. A co s tím latina má co společného?
Docela dost. Latinsky se totiž tahle ryba jmenuje scomber scombrus. A ze scomber se odvodil název téhle ryby napříč středomořím.
A jak se to jmenuje česky?
Makrela obecná.
Fakt? To znám! Já myslel, že tomu všichni říkají makrela, nebo tak podobně.
To je doména střední a severní Evropy. Ale jih a východ to odvozují z latiny.
Takže státy kolem Středozemního moře z latiny. Dobře.
Ještě se vrátím k té tvojí poznámce o zlé turečtině, která se slovem 'uskumru' vyznamenala.
Však už nic neříkám.
Ale já říkám. Dej si pozor na výslovnost, abys z toho neudělal 'kumru'.
To je co zase?
To je hrdlička.
Jako ten pták?
Jako ten pták.
Uskumru, to je ale slovo! To se zase turečtina vyznamenala. Zase má nějaké výjimky.
Latinsky umíš?
Latinsky? To jako laudo, laudare, ve šroubárně?
Marečku, podejte mi pero! Super film. Ano, latinsky.
Ne. Latinsky neumím, ale umím sekat latinu. A co s tím latina má co společného?
Docela dost. Latinsky se totiž tahle ryba jmenuje scomber scombrus. A ze scomber se odvodil název téhle ryby napříč středomořím.
A jak se to jmenuje česky?
Makrela obecná.
Fakt? To znám! Já myslel, že tomu všichni říkají makrela, nebo tak podobně.
To je doména střední a severní Evropy. Ale jih a východ to odvozují z latiny.
Takže státy kolem Středozemního moře z latiny. Dobře.
Ještě se vrátím k té tvojí poznámce o zlé turečtině, která se slovem 'uskumru' vyznamenala.
Však už nic neříkám.
Ale já říkám. Dej si pozor na výslovnost, abys z toho neudělal 'kumru'.
To je co zase?
To je hrdlička.
Jako ten pták?
Jako ten pták.
No, čekal jsem něco horšího.
Pak to můžeš zkrátit už jenom na 'kum'.
A to už je nějaká sprosťárna?
Jak pro koho. Česky je to 'písek'.
Kruci písek, takže zase je to slušně? No dobře. Dám pozor.
A kde všude se tahle makrela vyskytuje v přírodě? Tady je několik map.
Pak to můžeš zkrátit už jenom na 'kum'.
A to už je nějaká sprosťárna?
Jak pro koho. Česky je to 'písek'.
Kruci písek, takže zase je to slušně? No dobře. Dám pozor.
A kde všude se tahle makrela vyskytuje v přírodě? Tady je několik map.
![]() |
Výskyt makrely obecné podle IUCN Red List |
![]() |
Výskyt makrely obecné podle FAO (melké pobřežní vody) |
Minimální povolená délka je na Ukrajině 15 cm, v Evropské unii 18 cm, v Turecku 20 cm, v Rumunsku 23 cm. Běžná délka je asi 30 až 35 cm, ty nejdelší kusy mohou mít až 50 cm.
Uskumru - tedy makrela - je prý pěkně zdravá. Je to jedna ze čtyř druhů ryb silně doporučených pro malé děti a těhotné ženy.
Viděl jsem i prodávat mražené z dovozu. Jsou daleko tenčí a o trochu delší.
A jak je to drahá ryba?
Patří mezi dražší. Radnice Izmiru už léta vede statistiku ryb, pro tuto makrelu uvádějí cenu od 6 do 50 lir za 1 kg.
To je za čerstvou?
Čerstvou a chlazenou. Zmražené jsou pouze dovozové. Ty se prodávají jako levné na tržnicích. Ale lze koupit také v konzervě. Jak je ale v Turecku zvykem, je i toto sezónní. Skončí lov makrel, za chvíli potom zmizí z trhu i konzervy s nimi. Další za rok, nebo zmražené, pokud se seženou.
Ty se pak myslím prodávají v létě turistům, místní by tak nízkou kvalitu nejedli. Říkám to správně?
Říkáš to přesně.
A kdy je vlastně jejich sezóna?
Právě končí. Je od září do ledna, jiné zdroje uvádějí od říjen až prosinec. Však si všimni, místní klasická makrela už z rybích tržnic mizí, nebo zmizela. Také po konzervách se už zaprášilo.
To je za čerstvou?
Čerstvou a chlazenou. Zmražené jsou pouze dovozové. Ty se prodávají jako levné na tržnicích. Ale lze koupit také v konzervě. Jak je ale v Turecku zvykem, je i toto sezónní. Skončí lov makrel, za chvíli potom zmizí z trhu i konzervy s nimi. Další za rok, nebo zmražené, pokud se seženou.
Ty se pak myslím prodávají v létě turistům, místní by tak nízkou kvalitu nejedli. Říkám to správně?
Říkáš to přesně.
A kdy je vlastně jejich sezóna?
Právě končí. Je od září do ledna, jiné zdroje uvádějí od říjen až prosinec. Však si všimni, místní klasická makrela už z rybích tržnic mizí, nebo zmizela. Také po konzervách se už zaprášilo.
Existuje prý falešná makrela.
Ano. Turecky se to jmenuje kolyoz, latinsky 'scomber japonicus', česky makrela japonská.
Takže to není zas tak daleko od toho.
Není, jen to není totéž.
Ale tady vidím, že se v moři vyskytuje od Turecka snad nejdál, jak to jde - kolem Japonska, od Kalifornie po Aljašku a kolem Chile až k Panamě, https://www.iucnredlist.org/species/170306/6737373.
Tak to bude možná jiná ryba, ale zřejmě příbuzná podle vzhledu.
Ale ne! Podle FAO je tato ryba také u pobřeží Turecka, podívej http://www.fao.org/fishery/species/3277/en. Mají tam také slovník, nebo spíš jak tomu říkají ve spoustě států.
Ano. Turecky se to jmenuje kolyoz, latinsky 'scomber japonicus', česky makrela japonská.
Takže to není zas tak daleko od toho.
Není, jen to není totéž.
Ale tady vidím, že se v moři vyskytuje od Turecka snad nejdál, jak to jde - kolem Japonska, od Kalifornie po Aljašku a kolem Chile až k Panamě, https://www.iucnredlist.org/species/170306/6737373.
Tak to bude možná jiná ryba, ale zřejmě příbuzná podle vzhledu.
Ale ne! Podle FAO je tato ryba také u pobřeží Turecka, podívej http://www.fao.org/fishery/species/3277/en. Mají tam také slovník, nebo spíš jak tomu říkají ve spoustě států.
Tady mají na stejném webu návod jak ty ryby od sebe rozpoznat. Důležitá je výrazná či naopak nevýrazná kresba na horní části ryby, která jde (nebo naopak nejde) až doprostřed boku ryby. Rozdílná je také velikost oka. Ale informace z FAO vysvětlují to, že je ta ryba levnější než "pravá" makrela a zároveň čerstvá.
A co je to vlastně FAO?
Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů.
A co je to vlastně FAO?
Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů.
Patrik Veselík
Komentáře
Okomentovat