Přeskočit na hlavní obsah

Turecká TEMSA přejde do rukou české PPF

Česká firma PPF hodlá koupit polovinu místního výrobce autobusů TemSA. V úterý 18.2.2020 to oznámila společnost PPF. Spojí síly s holdingem Sabanci a hodlají společně převzít firmu TemSA. Objevily se ale nejasnosti.

Společnost PPF situaci komentovala prostřednictvím své tiskové mluvčí: „Skupina PPF, jejíž součástí je i Škoda Transportation, podepsala společně s tureckým holdingem Sabanci (Sabancı Holding, poz. red.) dohodu o záměru (Letter of Intent) převzít tureckého výrobce autobusů Temsa Ulaşım Araçları,“ uvedla mluvčí PPF Zuzana Migdalová. „Ukončení procesu je podmíněno provedením due diligence, dokončením diskusí partnerských stran a schválením odpovědnými regulátory. V případě, že bude transakce úspěšně završena, budou obě společnosti vlastnit v Temse 50% podíl,“ dodala.


Média se hlasitě zmiňují o faktu, že součástí PPF je také Škoda Transportation. Ta se zaměřuje především na kolejová vozidla, ale také má v portfoliu trolejbusy a elektrobusy. A tady by mohla být přímá spojnice na společnost TemSA. Skupina PPF se na tureckém trhu doposud nepohybovala.

TEMSA - logo: staré (nahoře) a nové (dole)

Sabanci

Společnost TemSA používala až do roku 2009 logo se shodnými prvky jako jiní členové Sabanci Holdingu. Ať se firma jmenovala jakkoli, vždy název končil bílo-modrým SA (jako Sabanci). Součástí holdingu je třeba banka Akbank, obchodní řetězec CarrefourSA, elektro řetězec TeknoSA, Philip MorrisSA (joint venture s firmou Philip Morris), pojišťovna AvivaSA (joint venture s britskou Aviva) a řada dalších.
Všude čtu Sabancı Holding, někdy ale Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Jak je to?
Sabancı Holding je zkrácené jméno, to druhé je celé jméno firmy.
Jak se ten Sabancı vlastně čte?
V turečtině se písmeno 'c' čte jako 'dž'. Sabancı se tedy čte 'sabandži'.




Kdo je TEMSA?

Tato společnost vyrábí midibusy, autobusy a lehká nákladní auta s celkovou roční produkcí přes 11 tisíc vozidel ve výrobním závodu v jihotureckém městě Adana. Celkově zaměstnává 20 tisíc lidí. TemSA exportuje do 70 zemí světa.

Bohužel firma TemSA v současné chvíli nevyrábí, výroba je zastavena. Dne 13. prosince 2019 v tiskové zprávě společnost TemSA uvedla, že vzhledem k problémům spojeným s procesem převodu akcií však neočekávané předčasné stažení úvěrů a zabavení ze strany bank způsobily dočasné zastavení výroby.

TEMSA v Česku

Autobusy značky TemSA měly brázdit i české silnice. Uvažovalo se o jejich nákupu v roce 2006. Protože autobusy TemSA nakoupil FlixBus, mohou se teoreticky objevit v Česku alespoň ve službách tohoto dopravce. V Česku autobusy TemSA jezdí alespoň virtuálně, a to ve herním simulátoru zvaném Bus Driver české společnosti SCS Software. Roku 2008 vznikla speciální verze zvaná Temsa Edition (v1.1).
Snad budeme mít jednou vedle virtuálních autobusů TemSA i ty skutečné.


Kdo bude prodávat?

Společnost Sabanci Holding firmu Temsa již dříve vlastnila. V květnu loňského roku ji prodala  švýcarské firmě True Value Capital Partners S.A. (UID CHE-343.062.175) v kategorii 'M711201 - Construction engineering' se základním kapitálem je 100.000 švýcarských franků, její vedení se skládá ze 3 osob. Prezidentkou firmy je Rukiye Devres Ünver (LinkedIn) z Istanbulu (její manžel Enver Rıfkı Ünver je člen představenstva a místopředseda MESA Holding), členy představenstva jsou Stéphane Lagonico (LinkedIn) a Yves Bonnard (LinkedIn). Tito dva jsou na serveru LinkedIn stále vedeni jako zaměstnanci právní společnosti Bonnard Lawson. Založení společnosti se konalo dne 9. dubna 2019. A těsně poté, tedy 30. května 2019, měl být převod cenných papírů od Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. a rodiny Sabancı k novému vlastníkovi dokončen. Poté, co byla společností Sabancı Holding prodána švýcarské společnosti True Value Capital Partners, společnost Temsa zastavila výrobu a prohlásila konkordát za dočasný termín. "Brzy obdržíte dobré zprávy od Temsy," uvedl ministr financí a financí Berat Albayrak ve svém prohlášení z ledna 2020.


Kupa nejasností

Tak moment, tomu nerozumím: tak Sabanci tu firmu už jednou prodali, teď mají z ní prodat 50 % firmě PPF? Ti Švýcaři tu firmu vrátili, nebo jak se najednou dostala zpátky do rukou rodiny Sabancı a jejich holdingu?
Také se to tak dá chápat. Ale nikde se vysloveně nezmiňuje prodej ze strany Sabanci.
Nikde to není zrovna moc jasně napsané.
Mělo by to jediný smysl, pokud by Sabanci chtěli svou bývalou firmu koupit zpět s tím, že budou vlastnit polovinu, druhou polovinu koupí PPF.
Pak ale nedává smysl proč to prodávali, když ji za necelý rok kupují nazpět. A už vůbec nedává smysl proč naprosto neznámá firma bez zázemí firmu TemSA koupila, aby ji nechala zkrachovat. A jak vidím, je založena roku 2019 a stále má základní kapitál 100.000 švýcarských franků.
TemSA je pro Turecko jedna z řady důležitých firem, veletoče z poslední doby jsou obtížně vysvětlitelné. Podle informací z deníku Sabah, Dilek Güngör zjistila, že Sabancı měl vzít půjčku 500 milionů tureckých lir (asi 2 miliardy Kč) jménem TEMSA od několika bank tři až pět měsíců před prodejem firmy, která měla dluhy 850 milionů lir (asi 3,4 miliardy Kč) splatit firmě Akbank, které vlastní stejný Sabancı, zatímco zbytek zůstal na účtech společnosti. Společnost TEMSA měla v době prodeje hotovost ve výši 700 milionů lir.
Na adrese sídla True Value Capital Partners má být také 37 jiných společností. Tady je snímek adresy Rue du Grand-Pont 12 Lausanne, 1003 Švýcvarsko z Google Maps. Ano, vyvolává to víc otázek, než odpovědí.
A pro ještě další otázky doporučuji třeba článek z Patronlar Dünyasi.

Rue du Grand-Pont 12, Laussane (dle Google Maps)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de