Přeskočit na hlavní obsah

Velké výpadky internetu a sociálních médií v Turecku

Již od půlnoci je hlášeno po celém Turecku zpomalení či celkový výpadek internetového připojení obecně, nebo jen konkrétních stránek. To se týká především sociálních sítí, jako Twitter. Jde jen o Turecko?

Jde opravdu jen o Turecko, nebo jde o větší problém?
Zde jsou mapy hlášených výpadků:

Výpadek Twitteru - graf (27-28.2.2020) (downdetector.web.tr)
Výpadek Twitteru - mapa (27-28.2.2020) (downdetector.web.tr)

ZDROJ: https://downdetector.web.tr/durum/twitter/


Grafy hlášených problémů (27-28.2.2020) (downdetector.web.tr)

A podobné to je i s dalšími, ale Twitter vypadá úplně vypnutý. Někteří poukazují na možnou souvislost s krizí ohledně Idlíbu.
Co je Idlíbu?
Co je Idlíb. To je město v Sýrii.
A turecký internet zpomalí, protože existuje nějaké město v Sýrii? Nerozumím. Nebo tam překopli kabel?
Turecký internet opravdu není připojený přes Sýrii.
Internet tamtudy do Turecka nejde, ale přesto to zpomaluje internet v Turecku…
Nejde o přímou vazbu tak, jak to chápeš. Vysvětlím. Jde o velké vyhrocení válečné situace v té oblasti v Sýrii.
Ano?
Však se údajně měla sejít velká vládní porada. Informace o tom se rozletěla po sociálních médiích; ale to bylo ještě před půlnocí.
A co bylo o půlnoci?
No zhruba od té doby si lidé začali stěžovat, že mají problémy.
Moment, naznačuješ, že to nemusí být technický výpadek?
Tak se o tom mluví. Protože je snaha zabránit šíření některých informací, tak lze připojení zpomalit, až zastavit, nebo vypnout jen některé stránky, jako třeba Twitter.
A proč by to dělali?
Když nemáš informaci a ani se nemůžeš domlouvat, pak nelze ani panikařit.
Nebo vidět do karet. Ale nechci rušit tvoji teorii, ale jak vidím, tak v Česku v podobnou dobu měl mít problém O2. Až tam přece vliv Turecka nesahá.
To ne, to je fakt.

Výpadek připojení O2 v Česku - graf (27-28.2.2020) (vypadky.cz)
Ale v Česku to měli tak o dvě hodiny dřív, to nesedí.
Ale sedí. V Turecku máme teď přece právě o ty dvě hodiny víc. Takže když tady byla půlnoc, v Česku bylo deset večer.
Nojo, vlastně. A stejně je zvláštní, jak na mapě výpadků Twitteru nejvíc svítí Turecko...

ODKAZ: https://www.vypadky24.cz/stav/o2

Komentáře

  1. Jak vám jde připojení? Speedtest.net mi na ADSL Vofafone nahlásil plnou rychlost, ale některé stránky mi jedou fakt pomalu (Bayrampasa, Istanbul). Nejhorší jsou asi zprávy Twitteru. Co vy, jak jste na tom?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam Turkcell a Twitter appku. Istanbul. Ani se mi nenacte seznam zprav. Toci, toci a nic.

      Vymazat
  2. Mam Vodafone - Facebook nerefreshuje, Instagram vacsinou tiez nerefreshuje (ak ano tak velmi pomalicky). Messenger - spravy chodia ale obrazky posielaju pomalicky a na Whatsapp tiez spravy chodia ale obrazky bud nie je mozne poslat alebo to trva dlho.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za zpětnou vazbu. Máte ještě někdo nějaké poznatky, postřehy?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de