Přeskočit na hlavní obsah

Dnešní novinky ohledně COVID-19 v Turecku

Dnes se v Turecku spustila lavina akcí a informací ohledně nákazy obecně, stejně jako v souvislosti s prvním tureckým případem.

Při jediném případu nemůže Turecko spustit žádné dramaticky odlišné akce, protože se na příchod nákazy připravovalo. Přesto jsou určité novinky.

Asi nejatraktivnější je informace, že se čistí nejen města, ale turisticky atraktivní části Turecka, jako například Kapadokya.

Dezinfekce turisticky atraktivní Kapadokye

Zatímco doposud se autobusy městské dopravy v Istanbulu čistily jen jednou denně přes noc, nyní se čistí i přes den na centrálních konečných. V této souvislosti byla od středy 11. března mezi 09:00 a 17:00 zahájena dezinfekce autobusů IETT, İOAŞ a ÖHO na zastávkách Kadıköy, Eminönü, Beşiktaş, Sultanbeyli, Mecidiyeköy. K podobnému kroku se uchýlila také Ankara, nebo Izmir.

Čištění IETT autobusů

Ministerstvo mládeže a sportu oznámilo, že bylo odloženo celkem 82 národních a mezinárodních akcí, které byly původně naplánovány na březen a duben. Školní výuka prozatím přerušena ze strany státu nebyla. Ovšem individuálně se některé školské ústavy rozhodly jednat. Správa Univerzity Boğaziçi oznámila, že přesunuli jarní prázdniny z původního termínu mezi 20. a 26. dubnem na příští dva týdny, tedy mezi 16. a 29. březnem. Také jen několik let stará Univerzita MEF vyhlásila pro všechny katedry na zbytek tohoto týdne volno; výjimku má jen přípravná třída, které se dvoudenní volno netýká. Dvoudenní volno nařídila také Univerzita AKEV z Antalye. Volný čas bude využitý dezinfekcí celé školy. Od zítřka mají mít volno také v Kadir Has University, to od zítřka 11. do 20. března namísto jarních prázdnin.

Velvyslanectví České republiky v Ulánbátaru informovalo dnes o následujících opatřeních:
Vzhledem k propuknutí virové infekce způsobené koronavirem COVID-19 v Mongolsku zpřísňují místní státní orgány dosavadní, již tak striktní opatření k zamezení rozšíření nákazy. Z Ulánbátaru do mongolského vnitrozemí jsou znovu uzavřeny všechny silnice. Vláda oznámila zrušení leteckých spojů Moskvou, Berlínem, Nur-Sultánem a Istanbulem do 28. března 2020.
Z Istanbulu se tedy přestává létat do Mongolska, ale ze stejného důvodu, jako se z Turecka přestalo létat do Jižní Koreje, Číny, nebo Itálie.
Kolik případů má Mongolsko?
Podle současných informací Univerzity Johnse Hopkinse – jeden.
Celý jeden?
No nezapomeň, že největším sousedem Mongolska je Čína.
Jak jsou na tom sousedé Turecka?
Podle informacích z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá takhle (11.3.2020 ve 20:00 tureckého času):

  • Bulharsko: 6
  • Řecko: 90
  • Sýrie: nic – ale nikdo neví…
  • Irák: 71, zemřelých 7, uzdravení 3
  • Írán: 9000, zemřelých 354, uzdravených 2959
  • Ázerbájdžán: 11, uzdravení 3
  • Arménie: 1
  • Gruzie: 23

A co tam mají o našich zemích?
To vypadá následovně:

  • Česko: 63, i když ministr Vojtěch už oznámil 75 případů
  • Slovensko: 10


Držme si palce a hodně štěstí. Budeme ho potřebovat.

Komentáře

  1. Starší občané mají oprávněný strach, hlavně ti se špatným zdravotním stavem. Přeji jim, aby měli dostatek všímavých a ochotných sousedů, kteří jim zajistí nákupy, léky a nejnutnější pomoc. Život 90 v Praze poskytuje pomoc, na menších místech bohužel takováto služba není. Nejhůře na tom jsou lidičky na vesnici, kde různé dovážkové služby nákupů nejsou. Vzhledem k tomu, že MHD dostatečně dezinfikováno není, je nutné, aby senioři zůstávali doma. Kdyby se koronavirus rozběhl v tak obrovském městě jako je Istanbul, byla by to katastrofa. Proto nastoupila tak rozsáhlá dezinfekce. Doufejme, že letos od nás "odejdou" jen ti, jejichž duše to měla v plánu i tak.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,