Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, čtvrtek: Kolik že? Máte ta čísla správně?

Turecká železnice TCDD oznámila, že byly nainstalovány termokamery ve stanicích Sirkeci, Üsküdar, Yenikapı, Söğütlüçeşme (stanice Marmaray v Istanbulu) a stanicích rychlovlaků ve městech Ankara, Eryaman, Konya a Eskişehir. Zároveň je měřena tělesná teplota všech cestujících na těchto stanicích. Jsou tam zároveň přítomni zdravotníci, aby případně zasáhli.


V Istanbulu nadále pokračuje pravidelná dezinfekce silnic a ulic. Kvalita ale zřejmě záleží na jednotlivých čtvrtích. Někde projede čisticí vůz jen po větších ulicích, jinde po všech, a ještě pracovníci proudem vody s čisticím prostředkem vyčistí chodníky.



Aby se v Istanbulu zabránilo, aby v metru seděli cestující vedle sebe, má každá druhá sedačka samolepku 'Tuto sedačku nechte volnou'. Zároveň již ubylo 83 % cestujících. Dopravu využívají jen ti, kteří opravdu musí, například při cestě do práce. IETT zároveň zkracuje provozní dobu 'tunelu' na 7:00 až 22:00. Jde o opravdu 'razantní' zkrácení provozní doby (normálně 7:00 až 22:45).

Hodnota 83 % vypadá skvěle, ale i přesto jde o více než milion pasažérů denně. Proto žádá starosta Istanbulu Imamoglu o zásah ze strany vlády, aby se v Istanbulu minimalizovala šance na přenos viru. Ta je doposud stále poměrně vysoká.


Prosakují také informace o konkrétních případech, kdy zemřeli i mladí lidé. Turecko se začíná probouzet do koronové noční můry a stále většímu množství lidí dochází závažnost situace. Také proto Istanbul vypadá v tyto dny jako po vymření. Nejenže jsou ulice téměř bez lidí, ale také řada obchodů a služeb jsou zavřené. Některé jsou zavřené plošně, některé ale mají zcela jiný důvod. Jsou totiž provozovány osobami, staršími 65 let.


Radnice čtvrti Kadiköy (asijská strana) patří k těm, které podporují aktivní život. Pro své občany připravili ranní cvičení. Takže 27.3. v 9:00 ráno! (z Česka můžete sledovat od 7:00 ráno). Cvičit bude fitness trenér Buğra Dülçekçi. Pro občany starší 65 let, kteří jsou v nouzi a jsou zdravotně postiženi organizuje radnice nakupování, lékárnu, nebo donášku teplého jídla.
https://instagram.com/kadikoybelediye/

Radnice čtvrti Üsküdar (asijská strana) se rozhodla k nepříjemnému kroku. Jde o okres s nejdelším pobřežím Bosporu, a tak se rozhodla zakázat chytání ryb.

Radnice velkoměsta Izmiru začala distribuovat potravinové balíčky občanům nad 65 let, ale také dětem od 1 do 5 let věku. Obě skupiny nemohou opustit domov.

Česko: Do půlnoci z pátku na sobotu (27/28.3.) je možnost si vyzvednout auto, které parkuje na letišti v nějakém sousedním státě. To je nejčastější na vídeňském letišti, ale platí také pro letiště v Německu, Polsku, nebo na Slovensku.
Na Slovensku?
Ano. Ale řekl bych, že to je spíš teoretická možnost.
Připomnělo mi to ten vtip o tom, jak se přistává s poškozeným letadlem na letišti Sliač – tu letisko Tri Duby, Tri Duby, viac doľava, doľava hovorím, křach, tu letisko Dva Duby…
Ty jsi zase vtipnej... radši mlč.

Dnes se celosvětově překonala hranice půl milionu nakažených. Švýcarsko překonalo počtem nakažených Spojené království. Itálie přesáhla 80 tisíc, před ní je jen Čína (oficiálně 81.782 nakažených). Írán hlásí prvních deset tisíc uzdravených.
Tak mě napadlo, počítají se mezi infikované v Číně také Číňané, kteří odjeli jako turisté do zahraničí?
Určitě ne. Počítá se kde se zjistilo, že je někdo nakažený. Je jedno, odkud ten člověk je.
Takže může jít o tisíce Číňanů, kteří rozvezli nákazu po světě, ale jejich případy se započítávají do statistik kterékoli země, jen ne Číny. Pochopil jsem to dobře?
Řekl bych, že ano. A nejde jen o turisty, ale také o pracující v daných zemích.
Prý na severu Itálie mají pracovat desítky tisíc Číňanů.
Také jsem to slyšel, ale neověřoval jsem, jestli je to pravda, takže nekomentuji.

Turecko

 Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 7286 testů. Přibylo 1196 nových diagnóz. Zemřelo dalších 16 pacientů (celkově 75).


Počet otestovaných opět stoupl, opět citelně (o více než 2000). Nárůst celkového počtu infikovaných znovu stoupl, dnes rapidně (předevčírem 22 % / včera 30 % / dnes 49 %). Navíc se jedná o s odstupem největší denní nárůst 1196 nakažených (dosavadní rekord ze včerejška měl 561). Předchozí procento infikovaných se opět zvýšilo (předevčírem 8,68 % / včera 11,14 % / dnes 16,42 %). Přestože se provedlo rekordní množství testů, procento nakažených je i přesto vyšší, opět. To podtrhuje nutnost daleko vyššího množství testů, než se zdálo ještě včera. Ministr zdravotnictví by rád měl 10 až 15 tisíc testů, dnešních 7286 se přibližuje ke spodní hranici.


Smrtnost se značně snížila, a to na 2,07 %. To vypadá skvěle, protože dnešních 16 úmrtí bylo vyváženo obrovským množstvím nových nakažených.



Ode dneška přidávám také porovnání Turecka, Íránu a České republiky. Jde o porovnání od prvního dne výskytu, nyní je to srovnání 16. den od prvního výskytu v zemi. Aby se daly výsledky těchto zemí porovnat spravedlivě, je počet nakažených přepočítán na milion obyvatel. Protože Česko má 10 milionů a Turecko s Íránem zhruba 80 milionů, pak deseti českým případům odpovídá jejich 80.

Podle informacích z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá u tureckých sousedů následovně (stav z 27.3.2020 v 0:00 tureckého času a porovnání z doby před 24 hodinami):

  • Bulharsko: 242 > 264 nakažených, stále 3 mrtví, uzdravení 4 > 8
  • Řecko: 821 > 892 nakažených, 22 > 26 mrtvých, stále 36 uzdravených
  • Sýrie: stále 5 nakažených, žádné úmrtí, žádný uzdravený
  • Irák: 346 > 382 nakažených, zemřelých 29 > 36, uzdravených 103 > 105
  • Írán: 27017 > 29406 nakažených, zemřelých 2077 > 2234, uzdravených 9625 > 10457
  • Ázerbájdžán: 93 > 122 nakažených, 2 > 3 mrtví, uzdravených 10 > 15
  • Arménie: 265 > 290 nakažených, první mrtvý,  uzdravených 16 > 18
  • Gruzie: 75 > 79 nakažených, žádný mrtvý, uzdravených 10 > 11

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,