Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, neděle: Stále ještě víkend

Víkendové počasí bylo v Istanbulu poměrně nepříznivé. Bylo chladno, zataženo, v sobotu foukal vítr a občas zapršelo. Přesto a přes zákaz se řada lidí rozhodla si zajet do Bělehradského lesa (na evropské straně Istanbulu) na piknik. Policie to ocenila finanční sankcí.

Nevím co strašného se děje na tržnicích a v obchodech, ale ode dneška tam mají děti zákaz vstupu.

Velkoměsto Istanbul opět nabádá své občany, aby respektovali bezpečnostní pravidla dopravců. Někteří cestující se dobývají do autobusů, i když je podle nových pravidel plný. Na druhou stranu někteří řidiči minibusů si stěžují, že musí platit pojištění a naftu, takže při nízkém osazení jsou ztrátoví. Tím se opět otevřel starý známý problém, kdy jsou minibusy přetěžovány, kdy se ignoruje byť nejzákladnější bezpečí cestujících (někdy za jízdy doslova visí z otevřených dveří). Na tuto hru ochotně přistupují bohužel obě strany – řidič (a provozovatel v jedné osobě) chce mít co největší zisk, cestující ignoruje vlastní bezpečnost, hlavně, že se veze a nemusí čekat třeba šílených pět minut.

Školky jsou v kontaktu se ‚svými‘ dětmi, zahájily kampaň s duhovým poznávacím znamením. Děti namalují na papír duhu, vylepí ji do okna, aby byla vidět z ulice. Děti tak mohou sledovat kde v jejich okolí jsou také malé děti s nedobrovolným domácím vězením. Turecko se tak zapojilo do hnutí, které se šíří po celé zeměkouli.


V Istanbulu, Ankaře a Izmiru ode dnešní noci hrají taxikáři hru sudá-lichá. V pondělí mohou jezdit pouze vozy, jejichž poznávací značka končí na sudé číslo. Následující den to bude obráceně.

Nebezpečný incident se odehrál v istanbulské čtvrti Pendik. Sanitka přijela pro jednu osobu, podezřelou z infekce COVID-19. Dvě osoby se domáhaly totožnosti onoho pacienta. Protože samozřejmě zdravotníci nic neřekli, dvojice se na sanitku vrhla a rozbila několik oken.

V Turecku má být již osm vesnic a dva okresy v zónové karanténě (provincie, okres, sídlo):

  • Çanakkale > Çan > Maltepe köyü
  • Çankırı > Çerkeş > Aliözü köyü
  • Giresun > Çamoluk > Karadikmen köyü
  • Kütahya > Simav > Yeşildere köyü
  • Malatya > Arapgir > Eğnir
  • Malatya > Darende > Ilıca
  • Sivas > Akıncılar > Şenbağlar
  • Sivas > Koyulhisar > Dilekli
  • Sivas > Suşehri > Gökçekaş köy
  • Yozgat > Derbent > Derbent köyü


Podobně jako v mnoha dalších zemích, i v Turecku se šíří fámy. Zde se proti nim stát velmi vehementně brání. Pozatýkal několik podezřelých, kteří měli šířit fámu, že se mají kopat masové hroby. Také byli varováni další informací, že je možné identifikovat jejich zvukové záznamy podle rozpoznání hlasu.


Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 9982 testů (výrazně víc než včera). Přibylo 1815 nových diagnóz (mírný vzestup včerejšku). Zemřelo dalších 23 pacientů (celkově 131).



Viditelný nárůst otestovaných osob přináší otázky. Například do jaké míry jde o 'plné' testy a kolik z nich bylo měřeno rychlotesty. Pokud se lze na výsledky spolehnout, bylo měřena správná skupina lidí, nebo se 'netrefili' a proto je procento nakažených oproti včerejšku nižší?


Vývoj je tedy následující (předevčírem > včera > dnes):
  • otestovaných denně 7533 > 7641 > 9982
  • procento infikovaných 27,47 > 22,30 > 18,18
  • otestovaných celkově 47823 > 55464 > 65446
  • nakažených denně 2069 > 1704 > 1815
  • nakažených celkově 5698 > 7402 > 9217
  • nakažených - procento přírůstku [%] 57 > 30 > 25
  • zemřelých denně 17 > 16 > 23
  • zemřelých celkově 92 > 108 > 131
  • smrtnost [%] 1,61 > 1,46 > 1,42

Devatenáctý den od prvního případu vypadal ve třech porovnávaných zemích jinak než doteď. Írán má stále překvapivě nízké hodnoty, Turecko v poslední dny vysoké. Poprvé ale bylo Turecko skoro dorovnáno čísly z České republiky s 19,25 novými případy na milion obyvatel. Turecko mělo 19. den (tedy dnes) jen o trochu víc, tedy 22,46 případu na milion obyvatel.




Podle informacích z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá u tureckých sousedů následovně (stav z 30.3.2020 v 0:00 tureckého času a porovnání z doby před 24 hodinami):

Bulharsko: 331 > 346 nakažených, 6 > 8 mrtvých, uzdravení 11 > 14
Řecko: 1061 > 1156 nakažených, 32 > 38 mrtvých, uzdravených stále 52
Sýrie: 5 > 9 nakažených, ode dneška jedno úmrtí, žádný uzdravený
Irák: 506 > 547 nakažených, zemřelých stále 42, uzdravených 131 > 143
Írán: 35408 > 38309 nakažených, zemřelých 2517 > 2640, uzdravených 11679 > 12391
Ázerbájdžán: 184 > 209 nakažených, stále 4 mrtví, uzdravených stále 15
Arménie: 407 > 424 nakažených, 1 > 3 mrtví,  uzdravených stále 30
Gruzie: 90 > 91 nakažených, žádný mrtvý, uzdravených 14 > 18

Turecko se dnešními výsledky propracovalo ze 14. na 13. místo při porovnání s ostatními zeměmi. Turecko je ode dneška za Rakouskem, Belgie se stále snaží náskok před Tureckem udržet a ještě nějaký náskok nahnat. Smutné je, že počtem obyvatel jsou malé, ale počet případů mají přitom vyšší. Na druhou stranu tam epidemie přišla dřív. Nyní je před Tureckem Jižní Korea. Protože její čísla rostou daleko pomaleji, bude překonána Tureckem odhadem úterními výsledky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de