Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, pondělí: Co to je za čísla?

IETT oznámila, že ruší autobusová spojení na letiště Sabiha Gökçen. Vzhledem k zastavení jeho provozu jde o logický krok. Může to udělat ale čáru přes rozpočet tomu, kdo tyto linky využíval i k jinému účelu, než se dostat na letiště a zpět. A následují koronový pel-mel.

Přívozy v Istanbulu zastavují provoz.

Zastavení mezinárodních letů má zajímavý incident. Let společnosti Turkish Airlines u Washingtonu do Istanbulu přistál v Izmiru. Odtamtud budou pasažéři převezeni do Manisy do karantény.

Velkoměsto Istanbul vybudovalo centra pro bezdomovce s možností přespání, sociálních služeb a zdravotní péče.

Již dříve oznámily oděvní řetězce LC Waikiki a Mavi Jeans, že kvůli epidemii zavírají dočasně své obchody. Nyní se zastavil také internetový prodej.

Ve městě Adana na jihovýchodě Turecka vznikl rozruch. Jedné pacientce bylo sděleno, že jí bude proveden test na koronavirus. Žena z nemocnice utekla, načež byla chycena policií a přivedena zpět do nemocnice.

Turecká policie zadržela jedenáct lidí, protože i přes zákaz provozovali house party.
Nojo, Turci, to mě nepřekvapuje.
Lidé jsou všude stejní. Něco podobného se jenom za dnešek a včerejšek psalo i o Česku. Diskotéky načerno, hospody otevřené načerno.
Lidi jsou lidi.

Okmeydanská výuková a výzkumná nemocnice otevřela v první etapě 600 lůžek, které budou od dnešního dne sloužit i pacientům s COVID-19.

Ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül oznámil, že všechna soudní řízení a slyšení budou odložena do 30. dubna.

Zde je příklad pokut těm, kteří nedodržují zákaz:

  • Grilování: 387 TL
  • Vycházení na ulici ve věku nad 65 let: 3150 TL
  • Loučení se před odchodem na vojnu: 3150 TL
  • Otevření zakázaného pracoviště 387 TL
  • Kdo trvá na návštěvě páteční modlitby v mešitě: 3150 TL


Prezident Erdoğan měl opět projev, ze kterého lze vypíchnout:

  • Distribuovali jsme 24 milionů chirurgických masek, 3 miliony masek N95 (typ FFP2, pozn. red.), 1 milion kombinéz, 181 tisíc ochranných masek (zřejmě typu FFP3, ale nebylo specifikováno)
  • V těchto těžkých dnech posíláme ve středu Španělsku letadlo s materiální pomocí. Do Itálie jsme doručili jednu loď materiálu přes Červený půlměsíc (muslimská obdoby Červeného kříže, pozn. red.)
  • 41 obcí nebo čtvrtí je v karanténě (včera se hovořilo o deseti - pozn. red.)
  • Jsme odhodláni podniknout veškeré kroky, abychom zabránili šíření viru
  • Naši občané musí i nadále zůstat doma s dobrovolnou karanténou
  • Pracujeme také na vakcíně a doufáme, že do konce roku dosáhneme výsledku
  • Míra soběstačnosti ve výrobě všech zemědělských produktů je přes 100 procent
  • Zahajujeme kampaň národní solidarity a já věnuji svůj sedmiměsíční plat

Objevila se také informace, že kdo chce darovat, může využít DMS (dárcovskou SMS) na číslo 8119 v ceně 10 TL (samozřejmě vedle jiných cest).


Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 11535 testů (o 18 % víc než včera). Přibylo 1610 nových diagnóz (pokles oproti včerejšku). Zemřelo dalších 23 pacientů (celkově 168), viditelně víc, než včera.



Vývoj je tedy následující (předevčírem > včera > dnes):
  • otestovaných denně 7641 > 9982 > 11535
  • procento infikovaných 22,30 > 18,18 > 13,96
  • otestovaných celkově 55464 > 65446 > 76981
  • nakažených denně 1704 > 1815 > 1610
  • nakažených celkově 7402 > 9217 > 10827
  • nakažených - procento přírůstku [%] 30 > 25 > 17
  • zemřelých denně 16 > 23 > 37
  • zemřelých celkově 108 > 131 > 168
  • smrtnost [%] 1,46 > 1,42 > 1,55

Smrtnost se poslední dny drží kolem hodnoty 1,5. To je v porovnání s dalšími zeměmi poměrně dobrá hodnota. Ovšem až budoucnost ukáže, jestli je udržitelná. Včerejší a dnešní razantní nárůst úmrtí byl sice očekávatelný, rozhodně však není příznivý. Stále stoupající počet testovaných při současném poklesu nových diagnóz a zprávách o použití i jinde použitých čínských rychlotestů i v Turecku dává dohromady nepříjemnou kombinaci.




Protože dnešní čísla zemřelých za Turecko mohou trochu šokovat, zařazuji ode dneška také grafy té nejsmutnější statistiky. Aby byla čísla porovnatelná, jde o přepočet počtu denně zemřelých na deset milionů obyvatel.


Hned první výsledky docela šokují. Někdejší hrůzná čísla Íránu jsou kopírována i mírně překonána Tureckem, dnešní čísla překonávají Írán v jeho 16. den od prvního úmrtí dvojnásobně. Překvapením jsou ale čísla za Českou republiku. Ta se na ony nehezké hodnoty 16. dne od prvního úmrtí v Turecku (tedy dneška) dostala již osmý den (včera, v neděli).


Dnes se ale pro šokující čísla cituje Itálie. Tu jsou tedy hodnoty prvních šestnácti dnů od první oběti včetně Itálie.

Podle informací z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá u tureckých sousedů následovně (stav z 31.3.2020 v 0:00 tureckého času a porovnání z doby před 24 hodinami):

  • Bulharsko: 346 > 359 nakažených, stále 8 mrtvých, uzdravení 14 > 17
  • Řecko: 1156 > 1212 nakažených, mrtvých 38  > 43, uzdravených stále 52
  • Sýrie: stále 9 nakažených, stále jedno úmrtí, žádný uzdravený
  • Irák: 547 > 630 nakažených, zemřelých 42 > 46, uzdravených 143 > 152
  • Írán: 38309 > 41495 nakažených, zemřelých 2640 > 2757, uzdravených 12391 > 13911
  • Ázerbájdžán: 209 > 273 nakažených, stále 4 mrtví, uzdravených 15 > 26
  • Arménie: 424 > 482 nakažených, stále 3 mrtví,  uzdravených stále 30
  • Gruzie: 91 > 103 nakažených, žádný mrtvý, uzdravených 18 > 20

Turecko se dnešními výsledky propracovalo ze 13. na 12. místo při porovnání s ostatními zeměmi. Současné pořadí je nyní následující:

  1. USA
  2. Itálie
  3. Španělsko
  4. Čína
  5. Německo
  6. Francie
  7. Írán
  8. Spojené království
  9. Švýcarsko
  10. Belgie
  11. Nizozemsko
  12. Turecko
  13. Jižní Korea
  14. Rakousko
  15. Kanada

Zítra zřejmě Turecko postoupí o další dvě místa, protože Nizozemsko a Belgie mají jen nepatrný náskok.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de