Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, sobota: Nastal oddech?

Začněme z dopravy. Od 5. do 15. března došlo v Istanbulu k 790 nehodám, při kterých došlo k jednomu úmrtí, 240 osob bylo zraněno a 549 pouze škody na majetku. To je ve srovnání s obdobím 16. - 26. března, kdy bylo zaznamenáno 520 nehod. Na informačních systémech nad silnicemi jsou v Istanbulu výzvy zůstat doma. Totéž je nalepeno na sklo semaforu na přechodech pro chodce.

Před několika dny se vypsalo výběrové řízení na Kanál Istanbul. To rozhořčeně kritizoval starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu jako zneužití situace. Stejně jako široká veřejnost. Následkem toho byl dekretem prezidenta republiky odvolán dosavadní ministr dopravy a infrastruktury Cahit Turhan a na jeho místo byl jmenován Adil Karaismailoğlu. Prezident podepsal odvolání včera, věstník zveřejnil až dnes jako rozhodnutí 2020/108. Ve včerejším projevu národu prezident tuto změnu neoznámil.
Nový ministr působil doteď jako zástupce generálního tajemníka radnice velkoměsta Istanbulu (İBB) za stranu AKP a měl být současným starostou odvolán.

Letiště Sabiha Gökçen zastavilo provoz od 20. hodiny. Největší autobusové nádraží Istanbulu ve čtvrti Bayrampaşa zastavilo provozu dle nařízení v 17 hodin.

Zatímco mezinárodní lety jsou pro osobní dopravu zcela zastaveny, nákladní dopravy se omezení netýká. Vnitrozemské lety jsou velmi omezené. Povolené jsou pouze letiště:

  • Istanbul (Letiště Istanbul, tzv. třetí letiště)
  • Ankara
  • Izmir
  • Antalya
  • Erzurum
  • Van
  • Diyarbakır
  • Malatya
  • Gaziantep
  • Kayseri
  • Konya
  • Adana
  • Samsun
  • Trabzon

To jsou snad všechna letiště v Turecku, ne?
Zdaleka ne. Vezmi si třeba druhé istanbulské letiště, nebo řadu letišť v turistických oblastech.

Příslušníci městské policie kontrolují autobusy, zda jsou dodržovány podmínky provozu (starší 65 let, sedí ob sedadlo). Stejně jsou kontrolované také vybrané osobní automobily, kde jsou všem měřena teplota a jsou dotazováni na důvod a cíl cesty. Ode dnešního večera je zákaz cestování mimo města.

Mezi lidmi se hovoří o tom, že poutníkům při cestě ze Saúdské Arábie měl být podán Paralen (respektive lokální obdoba také s paracetamolem). Ten měl dočasně snížit teplotu, aby prošli kontrolami. Informace není nikde oficiálně potvrzena.
I kdyby to byla pravda (jakože tomu nevěřím), myslíš, že to někdo potvrdí?
To by byl sebevrah. Řekl by někdo „ano, já jsem nařídil či dal lidem Paralen, aby mohli přinést koronu do Turecka?“
A ani ti, co to měli požít, tak to neprásknou.
Takže ať je to tak jako tak, je a zůstane to zahaleno rouškou tajemství.
Pokud se to nestane součástí nějakého případu, kde by se to jednoznačně přiznalo, nebo odmítlo.
Do té doby to tedy bude ‚to kuře tu cestu nepřešlo‘.
Takže raději nic takového nešířit. Prostě se to nestalo.

Opět se varují kupující, aby po příchodu domů vše umyli včetně ovoce a zeleniny a uložili až poté. Veškeré igelitové sáčky a tašky se doporučuje hned zabalit a vyhodit. Mnozí prodejci vkládají veškerou zeleninu a ovoce do sáčků, takže zákazník si rovnou vezme ten, aniž by sahal na potraviny přímo. Je to ale prodejce od prodejce, čtvrť od čtvrti (tedy v Istanbulu).
Na netu někdo psal, že se mu mytí všeho nakoupeného nesvědčilo.
A proč?
Protože měl ten chleba rozmočený a chutnal po Puru.

Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 7641 testů (zhruba jako včera). Přibylo 1704 nových diagnóz (pokles oproti včerejšku). Zemřelo dalších 16 pacientů (celkově 108).



Graf naznačuje týdenní cyklus, kdy oba poslední pátky přinesly špičky, následovalo uklidnění až do příštího pátku.

Vývoj je tedy následující (předevčírem > včera > dnes):
  • otestovaných denně 7286 > 7533 > 7641
  • procento infikovaných 16,42 > 27,47 > 22,30
  • otestovaných celkově 40290 > 47823 > 55464
  • nakažených denně 1196 > 2069 > 1704
  • nakažených celkově 3629 > 5698 > 7402
  • nakažených - procento přírůstku [%] 49 > 57 > 30
  • zemřelých denně 16 > 17 > 16
  • zemřelých celkově 75 > 92 > 108
  • smrtnost [%] 2,07 > 1,61 > 1,46


Při porovnání Turecka s Íránem a Českem vychází Turecko za poslední tři dny výrazně hůř, než další jmenované země.


Dnes jsem porovnal Turecko, Írán a Česko s přihlédnutím na české hodnoty. Když se to přepočte na počet obyvatel, tak současné denní přírůstky Česka jsou horší, než v Íránu stejný den po prvním případu. Zatímco Írán se 26. den měl maximálně necelých 20 případů na milion obyvatel, v Česku to bylo i necelých třicet.


Podle informacích z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá u tureckých sousedů následovně (stav z 28.3.2020 v 0:00 tureckého času a porovnání z doby před 24 hodinami):

  • Bulharsko: 293 > 331 nakažených, 3 > 6 mrtvých, uzdravení 9 > 11
  • Řecko: 966 > 1061 nakažených, 28 > 32 mrtvých, uzdravených stále 52
  • Sýrie: stále 5 nakažených, žádné úmrtí, žádný uzdravený
  • Irák: 458 > 506 nakažených, zemřelých 40 > 42, uzdravených 122 > 131
  • Írán: 32332 > 35408 nakažených, zemřelých 2378 > 2517, uzdravených 11133 > 11679
  • Ázerbájdžán: 165  > 184 nakažených, 3  > 4 mrtví, uzdravených stále 15
  • Arménie: 329 > 407 nakažených, stále 1 mrtvý,  uzdravených 28 > 30
  • Gruzie: 83 > 90 nakažených, žádný mrtvý, uzdravených stále 14
Turecko je stále na 14. místě při porovnání s ostatními zeměmi. Rakousko a hlavně Belgie se snaží náskok před Tureckem udržet a ještě nějaký náskok nahnat. Smutné je, že počtem obyvatel jsou malé, ale počet případů mají přitom vyšší. Na druhou stranu tam epidemie přišla dřív.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de