Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, sobota, korona: Přibyl i zákaz vycházení

Když to nejde po dobrém, tak to jde po zlém. Mnoho radnic se rozhodlo odstranit lavičky z veřejných prostor. I přes všechna varování a doporučení byly hlavně posledních (slunečných) dnech přeplněné starými lidmi. Všude se sice lze dočíst, slyšet nebo vidět o kampani #evindekal (zůstaň doma), ale pro určitý typ lidí to neúčinkuje.

Turecké ministerstvo vnitra: Všechna holičství, kadeřnictví a kosmetická centra budou v Turecku uzavřena počínaje dnešní 15. hodinou. Zakázané jsou také pikniky a venkovní grilování (mangal). Omezení se má nově týkat rovněž restaurací a cukráren, kde je možné jen vydat s sebou, ale nesmí se vstoupit.

Starší 65 let a chronicky nemocní mají od půlnoci ze soboty na neděli (21 / 22. března) zákaz vycházení.
Je to stejná věková kategorie, která má od státu slíbeno dostat roušku a dezinfekci zdarma.
Ovšem stejní lidé se ptají jak jim to bude doručeno, také kdy.
Je otázka k čemu takovou roušku použijí, když nesmějí opustit byt.
Třeba se tím dá vyhnout slibu dát jim roušky.
To je odvážné tvrzení, nepodložené. A i kdyby to bylo jakkoli, tohle se nikdy veřejnost nedozví.

Turecko poskytlo 11 milionu dolarů Severnímu Kypru k boji proti korona viru.

Některé informace se rozcházejí. Před časem se psalo o tureckých rychlotestech, o které měli zájem i v USA, nebo Velké Británii. Dnes se v televizi předváděly čínské rychlotesty. Je potom otázka co se stalo s těmi tuzemskými tureckými testy.

Ministr zdravotnictví znovu připomenul, že riziko úmrtí v epidemii koronavirů se zvyšuje s věkem. Proto se od půlnoci na zítřek mají všichni nad 65 let a chronicky nemocní zákaz vycházení.
Vedle těchto hrozivých čísel z Turecka zemřeli další tři Turci v Nizozemsku.

Kam se z Turecka nelétá? (21. března 2020)

Turecko dnes zakázalo lety do dalších 46 zemí, takže se nesmí létat do 68 zemí.
No tak poletím do země, kam Turecko létat nezakázalo, a je vyřešeno.
Třeba kam?
Třeba Rusko, nebo Ukrajinu. A odtamtud do Vídně.
To ses zrovna trefil. Právě z těchto zemí Rakousko nepřijímá lety. Rusko navíc nepřijímá cizince, od 18. března. A Ukrajina od 16. března zavřela hranice.
No tak Řecko.
Tam mají od 18. března zákaz všichni, kdo nejsou občany EU.
To já jsem.
To vím, ale proč by tam létali tedy z Turecka, které členem EU není?
Tak přes Maďarsko.
Od 17. března mají cizinci zákaz vstupu. Česko to má ostatně od 16. března.
Estonsko.
Totéž, od stejného dne.
Lotyšsko?
Totéž, dokonce už od 14. března.
Tak… Gruzie?
Totéž, od teď, od soboty 21. března.
No… a co nadělat?
Pokud můžeš, tak prostě zůstaň tam, kde jsi. Pokud ne, tak se spoj se zastoupením České republiky tam, kde jsi. Ale ty tu bydlíš a pracuješ, dokonce máš home office, tak prostě zůstaň na… prostě zůstaň.
A jak je na tom Turecko?

Tisková konference ministra zdravotnictví se znovu konala ve 23:00. Takže za posledních 24 hodin bylo otestováno 2953 lidí, z nich bylo 277 nakažených, takže je dohromady 947 infikovaných. Bohužel přibylo 12 mrtvých (všichni měli být staří), takže je celkově v Turecku 21 úmrtí na COVID-19.

Včera byl nárůst počtu nakažených o 87 %, dnes pouze o 41 %. Trochu klesl ale počet testů ze včerejších 3656 na 2953. To je v rozporu se snahou tureckého ministra zdravotnictví, který by rád přešel na 10 až 15 tisíc. Procento nemocných v dnešních testech stouplo ze včerejších 8,51 % na 9,38 %.


Podle informacích z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá u tureckých sousedů následovně (stav z 22.3.2020 ve 00:00 tureckého času a porovnání z doby před 24 hodinami):
  • Bulharsko: 127 > 163 nakažených, 3 mrtví, nově 3 uzdravení
  • Řecko: 495 > 530 nakažených, stále 6 > 13 mrtvých, stále 19 uzdravených
  • Sýrie: nic – ale nikdo neví…
  • Irák: 208 > 214 nakažených, zemřelých stále 17, uzdravených 49 > 51
  • Írán: 19644 > 20610 nakažených, zemřelých 1433 > 1556, uzdravených 6745 > 7635
  • Ázerbájdžán: 44 > 53 nakažených, 1 mrtvý, uzdravených 6 > 11
  • Arménie: 136 > 160 nakažených, žádný mrtvý, stále 1 uzdravený
  • Gruzie: 43 > 49 nakažených, žádný mrtvý, stále 1 uzdravený
Jak je na tom Česko?
Poslední číslo by 995 nakažených, žádné úmrtí, šest uzdravených.
Zázrak českého zdravotnictví.
Spíš se v první vlně nakazili mladší a zdravější.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,