Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, Korona, Bílá, Neděla

Istanbul a dalších 29 velkoměst a celá provincie Zonguldak jsou i dnes zmrazeny. Ukazuje se, že i přes mnohdy neskutečné a neuvěřitelné problémy včetně načasování oznámení stavu je alespoň pro Istanbul rozhodnutí správné. Oba víkendové dny je počasí výrazně lepší, než snad týdny předtím. Mnoho lidí by se vydalo ven. Ti, co chtěli rychle promořit, se mohli účastnit masového nakupování v pátek večer.

Ono se ti to směje, ale co měli dělat? Ne všichni, ale někteří.
On by někdo umřel bez chleba?
Za prvé - to je pěkný nesmysl, co říkáš. Chléb je základní potravina, v Turecku navíc posílená speciální 1% daní. Navíc lidé se 'vrhli do davu', protože potřebovali nakoupit i další věci.
Tak proč si nenakoupili dřív?
A jako kdy dřív, když to řekli v devět večer? Tak si to shrneme. Plno obchodů má zavíračku dost brzo. Pro některé je docela obtížné v pracovní době nakoupit. Za další je dost zvykem dělat víkendové nákupy, protože prostě jsou lidé doma a mají na to konečně čas. Navíc jsou víkendové trhy. A v pátek večer bylo oznámeno, že tohle vše mohou škrtnout.
Tak si mají chleba upéct doma.
Ty jsi chytrý jako rádio. A kde to mají jako upéct, když mají tradiční kulaté trouby, kde chleba moc neupečeš? Nebo když doma nemají kvasnice, protože z nich moc nepečou?
A z čeho pečou?
Třeba tak, že si koupí takzvanou yufku, což je již připravené a vyválené těsto, něco jako těsto na vlasové nudle. Nebo další si jdou koupit připravené chlebové těsto do pekárny. Ale je to na běžný chléb, takže trochu jako naše veka.
Tak ať to udělají, jak říkala Marie Antoinetta. Když nemají chleba, ať jedí koláč.
Bože, do čeho's to duši dal. Jednak to neřekla, napsal to Jean-Jacques Rousseau v knize Vyznání roku 1767. To bylo Marii Antoinettě 7 a byla rakouskou princeznou a nikdo netušil, že za dalších 7 let se bude stěhovat do Francie coby čerstvě provdaná za následníka francouzského Ludvíka XVI. Za další nešlo o koláče, ale o briošky, něco jako housky z těsta na loupák neboli sladký rohlík. No a za další je to nesmysl. A budou k hovězímu na slano přikusovat sladký koláč, viď. Ale ty jsi doma, viď.
Jo. No a?
Tak se nudíš a vymýšlíš nesmysle. Ale jsou i tací, co jezdí do práce a horko těžko to stíhají, když mají doma ještě děti, které navíc nesmějí ven.
To jo, kde jsou děcka, to asi není zrovna jednoduché.
Nebo když je někdo nemocný, starý atd. Ti také nesmějí ven. Takže někteří nešli nakoupit pro sebe, ale třeba pro ty staré. To tě nenapadlo?
Tak pardon, no.

Ali Yerlikaya, guvernér provincie Istanbul, zveřejnil fotografie z dronu, letícího nad známými místy. Když se oprostíme od jistého podtextu, pohled je to neobvyklý, snímky jsou zajímavé.

Istiklal, pohled směrem na Taksim a Gezi park

Kadıköy

Sultanahmet

Üsküdar, v pozadí Princovy ostrovy

Guvernér také večer informoval, že za víkend vybrali v Istanbulu 8.406.306 tureckých lir na pokutách. Přidal se také guvernér sousední provincie Kocaeli, kde 679 lidí si 'vykoledovalo' pokuty za 1.859.088 lir.

Radnice velkoměsta Istanbulu využila situaci a liduprázdná místa vydezinfikovala.





Boží hod

Dnes se slaví Boží hod.
To je snad na Vánoce, ne?
To, co myslíš, je Boží hod vánoční čili slavnost Narození Páně, 25. prosince. To, co je dnes, je Boží hod velikonoční čili slavnost Zmrtvýchvstání Páně.
Včera Bílá sobota, dnes Boží hod?
Když to chceš takhle, tak i dnešek je spojený s bílou barvou. Bílá neděle má barvu podle roucha. Liturgická barva dne je bílá.
A jak se to řekne turecky?
Paskalya Pazarı, Paskalya Günü, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı nebo Diriliş Günü.
Wow, to toho je! Tyhle katolické věci jdou mimo mě.
To nic. Nejsi katolík. V tuto neděli se tedy pečou velikonoční beránci a mazance.
To jsi mi připomněl - když jsem tady v Istanbulu šel koupit před vánoci vánočku do arménských a řeckých pekáren, tak mi řekli, že to pletené se PŘECE dělá na velikonoce. Na vánoce se PŘECE peče bochánek, nebo tak trochu pecen. Jako důkaz mi ukazovali velký soupis objednávek přímo z kostelů.
To jsou věci! Asi to mají obráceně. My to v Česku a na Slovensku máme po katolickém způsobu. Já jsem viděl někde, že upletou z těsta takový věnec a až se upeče, tak dovnitř naaranžují barvená vejce.
A kdy mají velikonoce východní křesťané?
Ortodoxní svět má velikonoce za týden. Ale roku 2021 to bude mít 2. května, zatímco západní křesťané 4. dubna.
To je rozdíl jeden měsíc? To jsou věci.
Ale oba světy to mohou mít i ve stejném čase. To se stalo naposledy roku 2017, kdy západní i východní křesťané slavili velikonoce 16. dubna.

Ministr vnitra (ne)rezignoval

Ministr vnitra Süleyman Soylu podal rezignaci na svou funkci kvůli problémům při víkendovému 48hodinovému zákazu vycházení. Na sociálních sítích se okamžitě rozjela masivní podpora ministra. Například na Twitteru se objevil tag #istifakabuletmiyoruzSOYLU (nepřijímáme rezignaci Soylua), který bleskurychle překročil čtvrt milionu použití, po další chvíli se přiblížil k půl milionu.
Prezident Erdoğan před půlnocí jeho rezignaci nepřijal. Na ulicích se přesně o půlnoci strhlo něco neuvěřitelného. Hlavně v některých čtvrtích lidé mohutně tleskali, dokonce víc, než kdy tleskali lékařům. Dokonce se objevil i ohňostroj a dělobuchy na oslavu. Ve městě Rize chtěl jeden ctihodný občan skončit svůj život, protože po rezignaci ministra pro něj život ztratil cenu. Jeho drazí sousedé na něj volali, ať neskáče, že prezident rezignaci stejně nepřijal.
V neděli i v pondělí je stále stejný ministr vnitra, ze kterého se v očích příznivců stal lidový hrdina, v očích odpůrců (již z dob předchozích) jde jen o divadelní představení, nebo... no to ani nechtějte vědět.

Turecká korona a ty další

Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 35720 testů (opět nárůst, opět nejvíc). Zato přibylo 4789 nových diagnóz (mírný pokles). Přesto jde o nárůst (jen) o 9 % na 56956. To je stále příliš mnoho. Procento infikovaných v rámci dne je 13,41 % (pokles).

Zemřelo dalších 97 pacientů (celkově 1198), drobný vzestup (procentuální vzestup jen o 9 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost nepatrně klesla na 2,10 %.




Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 10.4. > 11.4. > 12.4.
  • otestovaných denně 30864 > 33170 > 35720
  • z toho procento infikovaných 15,38 > 15,49 > 13,41
  • otestovaných celkově 307210 > 340380 > 376100
  • nakažených denně 4747 > 5138 > 4789
  • nakažených celkově 47029 > 52167 > 56956
  • nakažených - procento přírůstku [%] 11 > 11 > 9
  • zemřelých denně  98 > 95 > 97
  • zemřelých celkově 1006 > 1101 > 1198
  • zemřelých - procento přírůstku [%] 11 > 9 > 9
  • smrtnost [%] 2,14 > 2,11 > 2,10



Turecko je stále na 9. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo 
  6. [7] Spojené království
  7. [6] Čína
  8. [8] Írán
  9. [9] Turecko
  10. [10] Belgie
  11. [12] Nizozemsko
  12. [11] Švýcarsko
  13. [13] Kanada
  14. [14] Brazílie
  15. [15] Portugalsko
Růst = červená, sestup = modrá, setrvalý stav = černá

Spojené království Velké Británie a Severního Irska se dostala před oficiálně představovaná čísla udávaní Čínou. Nizozemsko se dostalo těsně před Švýcarsko. Svět má přes 1,8 milionu nakažených, USA přes půl milionu. Severní Korea prý otestovala 709 lidí, nikdo nakažený, nikdo nezemřel.



Opět došlo ke zpětné opravě zdrojových dat. Zřejmě se v Česku i za několik dnů přijde na to, že někdo zemřel a měl COVID-19, tak se dodatečně zapíše do dne úmrtí. Právě z těch důvodů nelze brát čísla pro včerejší den příliš vážně (i když by všichni uvítali takové snížení smrtnosti).

Zvířátko nakonec: Výzva k boji přijata, dva na dva. (autor: Serhat Çağdaş, zveřejnila agentura AA)

Krmení holubů pracovníky radnice Istanbulu. Je to trénink na natáčení dalšího hororu Ptáci?




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,