Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, konec rybolovu, let do Prahy

Velvyslanectví České republiky v Ankaře vydalo následující upozornění: Sdělujeme, že dne 17/04/2020 (pátek) v 06:35 hodin ráno místního času (TUR) je plánován mimořádný komerční let Istanbul - Praha. V případě Vašeho vážného zájmu kontaktujte bezodkladně Generální konzulát v Istanbulu na telefonu: +90 542 513 0477.
ODKAZhttps://www.mzv.cz/ankara/cz/info_ke_covid_19/let_istanbul_praha_17_04_2020.html

Asi ve tři ráno v noci z pondělí na úterý se země zachvěla. Asi 65 kilometrů na sever od centra Istanbulu bylo epicentrum zemětřesení s magnitudou 3,6 v hloubce 15 km (podle tureckého zdroje ML = 4,1 a hloubce 16,9 km). To je sice není moc ani na poměry v České republice, ale i přesto stovky lidí v Istanbulu toto zemětřesení pocítili a nahlásili na EMSC (Evropsko-středomořské seismologické centrum). Matička Země připomněla Istanbulu kdo je skutečným pánem. Záchvěv ale nebyl komentován v médiích, navíc epicentrum bylo na opačnou stranu, než je zlom na jih od Istanbulu, který aktuálně ohrožuje sever Marmarského moře včetně Istanbulu. Ale nejen Istanbul, nejen Turecko, ale celý svět je plně zaměstnán současnou pandemií, takže na jiné problémy veřejnosti moc prostoru nezbývá.
POPISOVANÉ ZEMĚTŘESENÍhttps://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=847818
SEZNAM POSLEDNÍCH ZEMĚTŘESENÍ V TURECKUhttp://www.koeri.boun.edu.tr/scripts/lasteq.asp
MAPA POSLEDNÍCH ZEMĚTŘESENÍhttp://udim.koeri.boun.edu.tr/zeqmap/osmapen.asp

Odkud lidé nahlašovali, že cítili toto zemětřesení?

Ministr zemědělství a lesnictví Turecké republiky Bekir Pakdemirli oznámil, že ode dnešního dne je až do září zákaz rybolovu.
To víme, však se nesmí chodit pořádně na pobřeží.
To myslíš drobný lov. Ode dnešního dne nesmějí lovit velké lodě, takže rybářské sítě a tak. Nejde o opatření spojené s pandemií, ale o každoroční konec lovné sezóny a počátek doby hájení.
Moment, měl jsem rybářský lístek, něco si ještě pamatuji. Ale to máš obráceně, ne? Od 15. dubna je naopak lov povolený, třeba pro pstruhy, nebo lososy.
Tohle je jiné. Jde o zákaz komerčního rybolovu a nikoli sportovního rybaření. Navíc nejde o řeky, ale o moře.
Jak moc se Turecka týká mořský rybolov?
Docela ano. Turecko má podle OECD nebo FAO k dispozici 24,6 milionu hektarů mořské plochy (246 tisíc km²), kde lze lovit.
To je docela dost. A do kdy to hájení platí?
Do konce srpna. Od 1. září se bude moci opět lovit.
Takže naprosto přesně opačně, než v Česku lov pstruhů, nebo lososů.
Takže ode dneška do září si nemůžeš koupit čerstvou rybu. Tedy, v příštích dnech se ty čerstvé či chlazené doprodají, pak budou jen mražené.
To se přežije. A jak se vlastně turecky řekne doba hájení ryb?
Obvykle se používá 'av yasağı'.
ODKAZ 1http://www.fao.org/fi/oldsite/FCP/en/TUR/body.htm
ODKAZ 2https://ordu.tarimorman.gov.tr/Haber/951/Su-Urunleri-Genel-Av-Yasaklari-15-Nisan-Da-Basliyor

Propouštění vězňů

V souvislosti s pandemií korona viru se rozhodlo Turecko propustit 90 tisíc vězňů. Propouštění mělo začít již v ranních hodinách ve středu 15. dubna poté, co byl zákon o zkrácení lhůt pro podmíněné propuštění schválen prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem a zveřejněn v Úředním věstníku. Odhaduje se, že z trestních institucí bude propuštěno 15 000 vězňů a dalších asi 30 000 dalších z otevřených věznic, uvedlo ministerstvo spravedlnosti ve svém prohlášení z 15. dubna. Zákon, který parlament přijal 14. dubna, připravuje cestu pro zhruba 45 000 vězňů v otevřených věznicích. Odhaduje se, že ze zákona bude mít prospěch celkem 90 000 vězňů. Propouštění vězni mají být poučeni o korona viru, mají být vybaveni rouškou a rukavicemi. Aby se zabránilo návalům, budou vězni odvezeni z věznic autobusy. Mezi vězni, kteří mají být propuštěni, má být i proslulý vůdce turecké mafie Alaattin Çakıcı (také člen ultranacionalistické skupiny Šedí vlci, politicky mající blízko k vládní straně MHP).

Návrh zákona, který představila vládnoucí Strana pro spravedlnost a rozvoj (AKP) a Strana nacionalistického hnutí (MHP), podpořilo 279 zákonodárců v komoře s 600 místy, 51 z hlasovalo proti. Podle matematiky, přestože jen menšina volila pro, zákon byl přijat a okamžitě vstoupil v platnost.

Podle mínění některých nebudou propuštěni političtí vězni, ale jak to ověřit moc není jak.

Turecká korona a ty další

Ministr vnitra vyhlásil od dnešní 15. hodiny karanténu ve 227 obcích z 58 provincií (celkově má Turecko 81 provincií). Zároveň byla karanténní opatření zrušena ve 41 obcích z 14 provincií.

Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 34090 testů (drobný nárůst). Přibylo 4281 nových diagnóz (mírný nárůst). Přesto jde o nárůst (jen) o 7 % na 69392. Procento infikovaných v rámci dne je 12,28 % (drobný vzestup).




Zemřelo dalších 115 pacientů (celkově 1518). to je o dalších 8 více, než předchozí rekord (procentuální vzestup jen o 8 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost stoupla na 2,19 %.


Včera spíš humorně míněná předpověď o zatlačení slovenské křivky tou českou směrem k nule se ukázala správnou. Slovenská křivka se opravdu dramaticky zlomila.Odstup obou křivek se prakticky zachoval.  Turecká bohužel opět míří mírně vzhůru, ta česká lehce také.


Celková čísla nakažených jsou pro Turecko stále velmi hrozivá. Česko pokračuje poklesem růstu, Slovensku pokračuje mírný nárůst.


Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 13.4. > 14.4. > 15.4.
  • otestovaných denně 34456 > 33070 > 34090
  • z toho procento infikovaných 11,88 > 12,28 > 12,56
  • otestovaných celkově 410556 > 443626 > 477716
  • nakažených denně 4093 > 4062 > 4281
  • nakažených celkově 61049 > 65111 > 69392
  • nakažených - procento přírůstku [%] 7 > 7 > 7
  • zemřelých denně  98 > 107 > 115
  • zemřelých celkově 1296 > 1403 > 1518
  • zemřelých - procento přírůstku [%] 8 > 8 > 8
  • smrtnost [%] 2,12 > 2,15 > 2,19

Zde je nejdříve nutno konstatovat, že česká čísla jsou měněna i daleko do minulosti, až 14 dní. Každý den tak vypadá křivka jinak, bohužel negativně. Česká čísla opět narostla, takže už křivka nemíří optimisticky strmě dolů, ale spíš kolísá. Na nejnovější čísla nelze totiž příliš brát ohled, protože právě tam se obvykle nejvíce přidává v následných dnech.

Turecko bohužel nabralo trend a opět viditelně začalo stoupat. Při porovnání v Itálií to sice obstojí, ale byť se sousedním Íránem to za chvíli může být srovnané.


Turecko je stále na 9. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo 
  6. [6] Spojené království
  7. [7] Čína
  8. [8] Írán
  9. [9] Turecko
  10. [10] Belgie
  11. [11] Nizozemsko
  12. [12] Kanada
  13. [13] Švýcarsko
  14. [14] Brazílie
  15. [15] Rusko
Růst = červená, sestup = modrá, setrvalý stav = černá

Dnes žádná změna v pořadí. Celosvětově jsou 2 miliony nakažených, 128 tisíc zemřelo.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,