Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, pondělí 20. dubna

UPDATE Istanbul se dnes probudil do šedého pondělního rána. Nestačí, že bylo pondělí, ale ještě po víkendovém snovém teplém a slunečném počasí bylo šedé zamračené nebe a teploty o 10 stupňů nižší (tedy v praxi nejvyšší denní +13 ºC). Snad jediným pozitivem je možnost vyjít z vlastního domu, pokud je vám nad 20 a zároveň pod 65. A samozřejmě, že stále nesmíte opustit Istanbul.

Na Instagramu se prý měla objevit následující snímek autora 'Robin'. Doplňuji - je to Robin Yayla, velký dík Gábině Šedivé! Bohužel jsem při prvním nárazu nenašel skutečný zdroj (víte někdo?). Vedle běžného "jé, to je pěkný!" jde o hlubší podtext jak s ohledem na opatření ohledně korona viru, tak z istanbulské reality. Evropská a asijská část Istanbulu jsou často rozdělené okolnostmi, rozhodnutím, nebo zvůlí. Pak na sebe mou opravdu jen mávat.


Původní veřejné úvahy o případném čtyřdenním zákazu vycházení pro všechny dostaly trochu reálnější obrysy, když ministr zdravotnictví tuto myšlenku vysloveně neodmítl. Dnes opravdu byla úvaha dotažena do reality. Takže tento čtvrtek 23. dubna až neděle 26. dubna budou všichni doma.

Dnes mě šokovaly ceny pomerančů. Před víkendovým zákazem bylo rozpětí v mém okolí 3,5 až 7 lir, dnes zhruba dvojnásobek (tedy 7,50 až 12 lir). Nejde přitom o dovozový artikl, když se pěstují přímo v Turecku. Dovozové banány stouply v běžných obchodech až na 17 lir (a nejedná se přitom o drahé řetězce).

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare oznamuje, že podľa opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/3172/2020 zo 17. 4. 2020 sa nariaďuje všetkým osobám, ktoré od 20. apríla 2020 (v pondelok) od 7.00h. vstúpia na územie SR, izolácia v zariadeniach určených štátom.

S cieľom plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k miestu pobytu na Slovensku je potrebné sa vopred, najneskôr 72 hodín pred plánovaným príchodom na slovenskú hranicu, zaregistrovať v tomto registračnom formulári https://navraty.mzv.sk
Izolácia v štátom určenom zariadení je povinná pri akejkoľvek forme cestovania, či individuálnej alebo organizovanej. Izolácia v štátom určenom zariadení trvá po dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky COVID-19 a následne po zistení negatívneho výsledku sa tejto osobe nariaďuje domáca izolácia v celkovej súhrnnej dobe 14 dní. Po dobu takejto domácej izolácie je nariadená domáca izolácia i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti.

ODKAZhttps://www.mzv.sk/web/ankara/spravy/-/asset_publisher/qUcjGk6Falrh/content/registracia-pre-osoby-cestujuce-na-uzemie-sr-a-informacie-o-karantene/10182?p_p_auth=VtSDJeZz&_101_INSTANCE_qUcjGk6Falrh_redirect=%2Fweb%2Fankara

Statistika

Za posledních 24 hodin bylo v Turecku provedeno celkem 39703 testů (viditelný nárůst). Přibylo 4674 nových diagnóz (razantní vzestup). Přesto jde o nárůst (jen) o 5 % na 90980. Procento infikovaných v rámci dne je 11,77 % (nepatrný vzestup).



Procento přírůstku se dnes sice nepatrně zvýšilo, ale stále jde o 5 % při zaokrouhlení na celá čísla. Podle pravidelných zhupů by měl být dnešní údaj nejvyšší, zítra by mohlo dojít k poklesu.


Zemřelo dalších 126 pacientů (celkově 2017). To je o jednoho více, než předchozí rekord (procentuální vzestup jen o 7 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost opět o několik setin procentního bodu stoupla na 2,34 %.


V padesátý den od prvního českého případu je výrazný pokles počtu případů. Porovnávaný Írán měl ve svůj 50. den také sestupný trend. Turecko má oproti Česku 11 dní méně, přesto je zde náznak snižování počtu nově nakažených. Itálie měla 50. den od prvního případu opravdu raketový nástup.


Při celkovém součtu dosavadních případů vypadá Turecko dost tragicky díky tomu, že každý den notně přidávalo na počtu nakažených. Itálie při celkovém součtu vypadá zatím docela nevinně, i když stoupá mocně vzhůru.


Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 18.4. > 19.4. > 20.4.
  • otestovaných denně 40520 > 35344 > 39703
  • z toho procento infikovaných 9,34 > 11,25 > 11,77
  • otestovaných celkově 598933 > 634277 > 673980
  • nakažených denně 3783 > 3977 > 4674
  • nakažených celkově 82329 > 86306 > 90980
  • nakažených - procento přírůstku [%] 5 > 5 > 5
  • zemřelých denně  121 > 127 > 123
  • zemřelých celkově 1890 > 2017 > 2140
  • zemřelých - procento přírůstku [%]  7 > 7 > 6
  • smrtnost [%] 2,30 > 2,34 > 2,35


Turecko se i přes vysoká čísla drží pod Íránem, poslední týden má denně zhruba 15 zemřelých na 10 milionu obyvatel. A když se k tomu přidá křivka Itálie (viz níže) se špičkou na 150 zemřelých na 10 milionu obyvatel, je znát rozdíl mezi oběma zeměmi (Itálie má 10x více, než Turecko, přitom oba sedmý týden od prvního úmrtí na COVID-19).


Turecko je na 7. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo
  6. [6] Spojené království
  7. [7] Turecko
  8. [8] Čína
  9. [9] Írán
  10. [10] Rusko
  11. [11] Brazílie
  12. [12] Belgie
  13. [13] Kanada
  14. [14] Nizozemsko
  15. [15] Švýcarsko
Růst = červená, sestup = modrá, setrvalý stav = černá

Žádná změna v pořadí. V úterý zřejmě Írán překoná Čínu (resp. její oficiálně prezentované hodnoty). Státy mají mezi sebou docela slušné rozestupy, takže by se v nejbližší době neměla stát žádná změna.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,