Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, sobota 18. dubna

Sobota je pro celé Turecko dnem národního smutku. Opět je neuvěřitelně krásné počasí, přesto všichni musí být doma. Možná právě proto. Přes týden nebylo počasí pěkné, ale opět na víkend se vybralo. Oteplilo se, vítr se v Istanbulu uklidnil, prostě paráda. Nebýt zákazu, nábřeží, parky i každý metr čtvereční trávníku podél silnic a dálnic by byl plný lidí, natěsnaných dohromady. Někteří by využili krásné počasí ke strávení 'skvělého dne' s dětmi v obchodních centrech za pojídání rychlovek a zapíjením kolou. Toho všeho jsou nyní Turci oproštěni.

Moře kolem Turecka se začala vlivem jara oteplovat. Černé moře u Istanbulu stouplo z 8 - 10 stupňů na 11 - 12º C. Za větru se teplota vzduchu v Istanbulu liší maximálně tak o 5º C, za téměř bezvětří (jako dnes) to může být až +10º C (dnes také bylo až 23º C). Tradičně nejteplejší moře u Alanye se ohřálo na 20º C (a vzduch na 26º C). Přesto na jihovýchodě Turecka je na sjezdovkách 1,5 až 2 metry sněhu.

Dnešek přinesl Turecku několik změn:

  • Turecko prodloužilo o 15 dnů zákaz opuštění 30 velkoměst a provincie Zonguldak
  • prezident Erdoğan se rozhodl uvalit 50% clo na herní konzole


Také do Turecka přišla kvasnicová mánie. Sice jsem o tom už četl, ale včera jsem to viděl poprvé na vlastní oči. Z pultů prodejen zmizela běžná malá balení, zůstala půl-kilová.
Někdo peče, někdo ne, někdo peče bez kvasnic. Ale kdo spotřebuje za měsíc půl kila kvasnic?
To jsem si taky říkal. To bys musel péct pro celou čtvrť, nebo nakoupit droždí pro celý panelák, aby se to udalo.
Mě přemlouval prodavač ve večerce (jakože bakkal) ať si tu půl-kilovku koupím, že to přece není problém. Když jsem mu ukázal asi jednoměsíční datum spotřeby, tak ze mě dělal blbce, že to klidně vydrží půl roku v chladničce.
Heh.... No nevím, ale i kvasnice se přece dovedou skvěle zkazit a zasmrdět, ne?
To teda. Ale jediné, kde by se to možná upotřebilo, by byla kvasnicová polévka pro hodně velkou rodinu.
Brrr, to do nás cpali ve školní jídelně.
Není v kvasnicích plno vitamínů B?
Ale určitě. Jen nevím, co z nich zbude, když se to několik hodin ohřívá až vaří, než kuchařky vydají všechny obědy.

Izmir zavedl automaty na roušky zdarma. (může se říkat rouškomat?) Ty začaly být instalovány do stanic metra a umožní obyvatelům İzmiru bezplatný přístup k rouškám. První automat je ve stanici Konak. Jednou týdně obdrží držitel karty 'İzmirim Kart' balíček roušek zdarma. Mimochodem - to jste věděli, že se tou kartou dá zaplatit třeba bruslení na ledě?


Včera začaly turecké letecké společnosti útočit na své bývalé zákazníky. Pegasus i Turkish Airlines svorně ve stejný den poslaly svoje emaily, ať s tím, že na své zákazníky vzpomínají s láskou a že přejí mnoho zdraví, případně s pobídkou k nákupu. Vybraly si na to pátek, den před dvoudenním zákazem vycházení.

Stytastika

Za posledních 24 hodin bylo v Turecku provedeno celkem 40520 testů (nepatrný vzestup). Přibylo 3783 nových diagnóz (opět citelný pokles). Přesto jde o nárůst (jen) o 5 % na 82329. Procento infikovaných v rámci dne je 9,34 % (viditelný pokles).




Zemřelo dalších 121 pacientů (celkově 1769). To je o pět méně, než předchozí rekord (procentuální vzestup jen o 7 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost opět o několik setin procentního bodu stoupla na 2,30 %.

Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 15.4. > 16.4. > 17.4. > 18.4.
  • otestovaných denně 34090 > 40427 > 40270 > 40520
  • z toho procento infikovaných 12,56 > 11,88 > 10,81 > 9,34
  • otestovaných celkově 477716 > 518143 > 558413 > 598933
  • nakažených denně 4281 > 4801 > 4353 > 3783
  • nakažených celkově 69392 > 74193 > 78546 > 82329
  • nakažených - procento přírůstku [%] 7 > 7 > 6 > 5
  • zemřelých denně  115 > 125 > 126 > 121
  • zemřelých celkově 1518 > 1643 > 1769 > 1890
  • zemřelých - procento přírůstku [%] 8 > 8 > 8 > 7
  • smrtnost [%] 2,19 > 2,21 > 2,25 > 2,30
Turecko se posunulo na 8. místo, kdy překonalo Írán. Zítra si podá oficiálně prezentované hodnoty Číny. Potom se postup Turecka zastaví na hodně, hodně dlouho. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo
  6. [6] Spojené království
  7. [7] Čína
  8. [9] Turecko
  9. [8] Írán
  10. [10] Belgie
  11. [13] Rusko
  12. [11] Brazílie
  13. [12] Kanada
  14. [14] Nizozemsko
  15. [15] Švýcarsko
Růst = červená, sestup = modrá, setrvalý stav = černá

Rusko udělalo dvojskok, kdy za jediný den překonalo jak Kanadu, tak Brazílii. Zítra si evidentně pochutná na Belgii, ale pak se na delší dobu uklidní.

Dnes jsem zařadil i jiný pohled na počet nakažených porovnáním se spoustou dalších zemí. Aby statistiku nezkreslily mikrostáty a malé státy, definoval jsem hranici 1 milion obyvatel. Tím vypadly státy, jako San Marino, Vatikán, Černá hora, Island, spousta ostrovních států Tichého oceánu či Karibiku, Džibuti (ten měl těsně pod milion) a řada dalších. Věděli jste, že obrovské Grónsko má jen něco přes 50 tisíc obyvatel, asi jako Frýdek-Místek? Pro zajímavost - pokud bychom toto srovnání dělali před rokem 2006, neprošly by ani Bahrajn, nebo Katar.

Mimochodem - sousedství Turecka se Singapurem (aspoň v tomto grafu) vyvolává zajímavou souvislost. Oba státy byly před pár měsíci označovány za vzory v boji proti korona viru.

Současným synonymem pro omdlívání z čísel je alespoň podle médií Itálie, nebo USA, nově někdy Španělsko. A jak je to v realitě? Podle počtu nakažených, tak Španělsko je zmiňováno oprávněně. V první pětici nejhorších jsou na dalších místech Belgie, Švýcarsko, Irsko a Itálie. Procentem infikovaných v populaci je tedy Irsko na tom hůř, než Itálie.


Zde je mapa čtyřiceti států, které jsou postiženy při přepočtu na milion obyvatel nejhůře. Mapa je animovaná, jeden krok je 5 států.



Otázka: Kde se objevilo 'stytastika' místo 'statistika'?

Komentáře

  1. třeba tady :-)
    https://hadronovakebule.blogspot.com/2019/11/stytastika.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de