Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, úterý: Vyhrňme si rukávy

Radnice velkoměsta Istanbulu připomněla veřejnosti, že maximum služeb pokračuje tak, jako před koronou. Takže například krmení opuštěných psů je v provozu neustále. Denně se rozveze jedna tuna krmení pro zvířata (obvykle toulavé psy, ale také kočky, nebo holuby). Přesto to nemusí stačit. Veřejnost totiž sama pouliční kočky a psy krmila, ale značná část veřejnosti toho musela nechat.

Celosvětově se obrovské množství lidí vrhlo na online služby, které selhávají a navíc přenos dat přetěžuje trasy. Proto se některé služby jako Youtube nebo Netflix rozhodly pro Evropu místo snížit kvalitu streamovaných videí. Již před časem o to žádal eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Na něj ještě předtím začaly vyvíjet tlak společnosti Vodafone, Deutsche Telekom a další, protože čelili přenosu dat, které již přestávali zvládat. Kvalita je tedy snížena na 30 dnů (počínaje 20. březnem), objem přenesených dat se tím snížil o čtvrtinu.

Trhovci začali měnit své chování. Jak se v Česku říká, když nemůže Mohamed k hoře, jde hora k Mohamedovi. Když tedy nemohou lidé chodit na veřejné tržnice (obvykle jednou až dvakrát týdně), jezdí po ulicích a do oken prodávají zeleninu a ovoce.


Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 15422 testů (o 20 % víc než včera). Přibylo 2704 nových diagnóz (výrazný vzestup oproti včerejšku). Zemřelo dalších 46 pacientů (celkově 214), opět viditelně víc, než předchozí den.


Ty tvoje grafy. Proč to přepočítáváš na milion a deset milionů, když to všichni ostatní mají jinak?
To ti vysvětlím třeba na Vatikánu.
Tak to jsem žádostiv.
Takže – porovnává se kolik nakažených či zemřelých bylo v to či onom státu.
Ano, tak je to správně, ne?
Ale když je to řekněme 800 lidí v Indii, nebo 800 lidí ve Vatikánu, je to rozdíl?
No řekl bych, že ano, no ne? Indie je velká, 800 lidí, to je jako plivnout do moře. Kolik lidí má vlastně Vatikán?
Právě těch 800 plus papež.
Takže to by byli všichni!
Právě. Ve Vatikánu by to znamenalo stoprocentní nemocnost, případně stoprocentní úmrtnost, pro Indii by se to pracně hledalo kdesi za desetinnou čárkou kolik promile by to bylo.
Tak to se fakt nedá. Rozumím.


Když se porovná trend k 21. dny od prvního případu, Turecko se již docela jasně vymyká trendu v dříve šokujícímu Íránu. Česko ale právě tento Írán 21. den dorovnalo.


Nejnovější informace z Česka jen dokazují, že Írán byl v celkových součtech nakažených dohnán a předehnán, nyní již viditelně. Ale až takový náskok jako Turecko nemá.


Denní nárůst je pro Turecko značný, pro Česko podobně, i když o týden později.

Ty píšeš počet testů, proč nenapíšeš počet otestovaných lidí? Vždyť je to totéž.No je a není. Tak nějak se automaticky předpokládá, když se udělá 100 testů, tak se musí otestovat 100 lidí.
No, však!
Ale nikde není řečeno, že se nemůže testovat někdo, kdo už testovaný byl.
A proč by testovali stejného člověka víckrát?
Jednak to může být někdo, koho testovali jako pozitivního a on se vyléčil.
Aha, tak to ano.
A nemusí se mu udělat jediný test. Takže jsou to třeba tři testy, ale jeden jediný člověk.
To se ale musí, aby měli jistotu, no ne?
Správně. A pak jsou případy, kdy se hlavně bohatí či prominenti nechávají testovat pomalu každý den. Pak může mít jeden člověk třeba deset testů, ani jeden negativní.
To jsem netušil – to je ale podvod, ne?
No tak jako tak, musíme to vnímat jako počet testů a nikoli počet testovaných osob.
Pak jsou všechny ty čísla za Turecko k ničemu, ne?
Tahle metodika se používá všude stejně, takže aspoň že tak.


Jestliže včera šokovaly počty tureckých zemřelých, dnes ještě více. Ale při přepočtu na počet obyvatel šokovalo Česko a již včera. Ale dnes se počet mrtvých ztrojnásobil! A to jde o devátý den od prvního úmrtí, zatímco u Turecka o 18. den.


Když ke stejným grafům přidáme Itálii, tak se včera zdálo, že jej Turecko překoná. Ale italská čísla překonala spíš naše představy. Strmý nárůst zemřelých v Česku a Itálii je poněkud děsivý.
Proč má Česko tak brzo tak drastické hodnoty v zemřelých? Dokonce i Itálie měla tak strmý nárůst za dvojnásobek času.
To může být třeba tím, že Česko předtím nemělo velmi dlouhou dobu žádné úmrtí, tak se to nashromáždilo.
Snad. Snad se to uklidní. Ty křivky Česka a Itálie se nepříjemně podobají.
Snad.

Vývoj je tedy následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 29.3. > 30.3. > 31.3.
  • otestovaných denně 9982 > 11535 > 15422
  • procento infikovaných 18,18 > 13,96 > 17,53
  • otestovaných celkově 65446 > 76981 > 92403
  • nakažených denně 1815 > 1610 > 2704
  • nakažených celkově 9217 > 10827 > 13531
  • nakažených - procento přírůstku [%] 25 > 17 > 25
  • zemřelých denně 23 > 37 > 46
  • zemřelých celkově 131 > 168 > 214
  • smrtnost [%] 1,42 > 1,55 > 1,58
Podle informací z Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá u tureckých sousedů následovně (stav z 1.4.2020 v 0:00 tureckého času a porovnání z doby před 24 hodinami):

  • Turecko: 11535 > 15422 nakažených, mrtvých 168 > 214, uzdravených 243
  • Bulharsko: 359 > 399 nakažených, stále 8 mrtvých, uzdravení stále 17
  • Řecko: 1212 > 1314 nakažených, mrtvých 43 > 49, uzdravených stále 52
  • Sýrie: 9 > 10 nakažených, 1 > 2 úmrtí, žádný uzdravený
  • Irák: 630 > 694 nakažených, zemřelých 46 > 50, uzdravených 143 > 152 > 170
  • Írán: 41495 > 44605 nakažených, zemřelých 2757 > 2898, uzdravených 13911 > 14656
  • Ázerbájdžán: 273 > 298 nakažených, stále 4 > 5 mrtví, uzdravených stále 26
  • Arménie: 482 > 532 nakažených, stále 3 mrtví,  uzdravených stále 30
  • Gruzie: 103 > 110 nakažených, žádný mrtvý, uzdravených 20 > 21
Turecko není soused Turecka, ale pro porovnání přidávám výsledky i sem.

Turecko se dnešními výsledky propracovalo ze 12. na 10. místo při porovnání s ostatními zeměmi. Současné pořadí je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):

  1. [1] USA
  2. [2] Itálie
  3. [3] Španělsko
  4. [4] Čína
  5. [5] Německo
  6. [6] Francie
  7. [7] Írán
  8. [8] Spojené království
  9. [9] Švýcarsko
  10. [12] Turecko
  11. [10] Belgie
  12. [11] Nizozemsko
  13. [14] Rakousko
  14. [13] Jižní Korea
  15. [15] Kanada

Nyní je před Tureckem malé Švýcarsko. Přesto má takový náskok, že jej Turecko může dohnat spíš odhadem až 2. dubna. Pak by se turecký 'let vzhůru' měl na delší dobu zastavit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,