Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, Korono, Utero, PTT Kargo

Distribuce roušek má opět další variantu. Nyní se mají distribuovat všem ve věku 57 až 65. Je to nejstarší věkové pásmo z těch, kteří mohou ven. Postupně se bude dostávat na mladší a mladší. Šťastný výherce (pardon, obdarovaný) dostane SMS zprávu s kódem, oproti kterému dostane v lékárně svůj příděl.

Rozberme si to tedy logicky. Věk 57 až 65, to je osm let. Pokud by to tak bylo postupně po osmiletkách níže, tak je to aspoň šest skupin.
Takže kdyby měla jedna věková skupina pro sebe jeden den, zvládli by to horko těžko za šest dní?
Vychází to tak. Ale má to jeden háček.
Jaký?
Můžeš počítat jen s pěti dny v týdnu.
Ale lékárny jsou otevřené i v sobotu, aspoň kus dne, ne?
Nezapomněl jsi, že o víkendu zase nikdo nebude smět ven?
No vidíš, jako na smrt!
Takže se to stejně nezvládne. Když je v dodávce pět roušek, tak to stejně nevyjde.
Třeba se příště zakáže lidem vycházet. Udělalo se to tak i s důchodci.
Uvidíme.
Takže - stejně v tom mám zmatek. Když jsem se zaregistroval na tom webu před týdnem, tak to mi není nic platné? Místo PTT Kargo si to donesu sám z lékárny. Je to konečná verze?
Uvidíme.
Já jen, že ta adresa https://maske.epttavm.com/ pořád pracuje a že tam je stále o PTT Kargo.
Tak potřetí - uvidíme.


Prezident Tureckého farmaceutického svazu (TEB) Erdoğan Çolak v rozhovoru pro deník Milliyet připomněl, že "roušky budou bezplatně poskytovány občanům prostřednictvím lékáren na základě rychlosti a spolehlivosti v důsledku setkání mezi ministerstvem zdravotnictví a tureckou asociací lékárníků. Občané mohou získat masky z lékáren jejich identifikačním číslem a SMS kódem, který ministerstvo zdravotnictví zašle na jejich telefony. V první fázi bude dáno 5 masek na osobu. Do lékáren budou dodávány po 10 krabicích, tj. 500 kusů denně, prostřednictvím skladů farmaceutických družstev. Počet masek, které mají být lékárnám dány, stanoví ministerstvo zdravotnictví podle výrobního množství a počet masek zasílaných do lékáren bude úměrný SMS, které budou zaslány občanům. Masky budou rozděleny všem v Turecku v nejbližších týdnech. Počkejte na zprávu."

Moment, jestli jsem tomu dobře rozuměl - v nejbližších TÝDNECH?
Ano, řekl to tak.
A to pořád mluvíme o těch prvních pěti rouškách na osobu?
Není to vysloveně řečeno, ale takové vysvětlení se nabízí.
Jako... nenapadá mě, co na to říct. Tedy napadá mě, až teď, ale to se nedá publikovat.
Mě napadlo kromě toho, že nepříjemnou zprávu nechali říct někoho jiného. Takže nespokojená veřejnost obrátí svůj hněv či rozladěnost tímto směrem na pana Çolaka, TEB, nebo lékárníky.
Elegantně se tím dostává mimo zorné pole ministr zdravotnictví a další více či méně odpovědné osoby.

Rozhovor pokračuje dál. "Ministerstvo organizuje SMS následovně: Řekněme, že se v Istanbulu dnes rozdá 2,5 milionu masek. Vezměme si simulaci 50 až 100 tisíc denně. Podle ní se určí kde a v kterých okresech se bude distribuovat těchto 100 tisíc masek. Podle počtu obyvatel každého okresu budou SMS zasílány najednou 50 až 100 lidem, aby nedošlo ke zmatkům v lékárnách. Po několika hodinách půjde jiná skupina k SMS. Prioritou je věk. Zpočátku SMS půjdou občanům ve věku 57 až 65 let. Ministerstvo chce zabránit návalům."

To je takové všechno trochu hypotetické. Řekl 2,5 mega masek. To je kolik lidí?
Při pěti maskách na osobu, to je půl milionu lidí.
To není málo, ale v Istanbulu žije 15,5 milionu lidí. Když se vyloučí pod 20 a nad 65, to je pořád dost.
Mě na tom děsí jedno slovo.
Které slovo, Mlho?
To slovo hrdobec. Pardon, to zas film 'Marečku, podejte mi pero!'. To slovo 'simulace'.
Mě zas jiná věc. To se opět počítá, že nějaká teta je pořád doma a jak dostane SMS, tak může hned vystřelit do nejbližší lékárny? To už se nepočítá s tím, že lidé pracují? Z práce si nemohou vyletět jak z holubníku. A až půjdou domů, tak se maximálně staví v nějaké lékárně, kterou mají po cestě.
Já jsem zvědav na realitu. Aby zase nešlo o hromadné promořování, jako před páteční půlnocí.
A kolikže je lékáren?
Má jich být 27 tisíc. Prý.
Už vidím, jak budou některé lékárny nedotčené, jiné hned 'vyprodané' a lidé budou běhat po lékárnách. Chce se mi říct 'nechme se překvapit', ale také 'a mě už je to všechno jedno'.
Ale zase se začíná Istanbulem, není to trošku diskriminace jiných měst?
To sice může být, ale odkud chceš začít, když 60 % případů je právě v Istanbulu?
Taky pravda.
A když dostanu tu SMS, můžu ji přeposlat někomu jinému, aby mi to vyzvedl?
Dobrá otázka. Záleží na tom, jestli musíš ukazovat občanku, nebo jestli SMS postačí.
No, jak znám Turky, tak si zrovna na příliš velkou byrokracii nepotrpí.
Tos asi nebyl letos v lékárně. Někdy nestačí SMS s kódem e-receptu a opravdu tu občanku vidět chtějí. Ale je to lékárna od lékárny jiné.

ODKAZhttps://www.milliyet.com.tr/gundem/maskede-oncelik-57-65-yas-arasina-6188107

Hudba pro tento pocit

Rave model - Hlavně že je sranda

Bez ladu a skladu - Sociologický prieskum


Turecká korona a ty další

Za posledních 24 hodin bylo provedeno celkem 33070 testů (opět drobný pokles). Přibylo 4062 nových diagnóz (sice drobný, ale pokles). Přesto jde o nárůst (jen) o 7 % na 65111. Procento infikovaných v rámci dne je 12,28 % (drobný vzestup).


Počet provedených testů opět klesl. Protože jde o počet testů a nikoli o počet osob, není zcela jisté jak si číslo vykládat. Může jít o opravdu pokles osob na prvním testu, nebo jen pokles vícenásobných testů, nebo někde mezi tím. Snad to není způsobeno tím, že docházejí testovací sady (jen myšlenka, není nikde potvrzeno).


Procento přírůstku neustále klesá, což je pro budoucí příznivou prognózu nutností. Až do jednoho až dvou týdnů bude teprve patrné do jaké míry měl vliv víkendový zákaz vycházení.


Zemřelo dalších 107 pacientů (celkově 1403). to je o 9 více, než předchozí rekord (procentuální vzestup jen o 8 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost nepatrně stoupla na 2,15 %.


Zde je vidět dobře pokračující trend Turecka (pokles), Česka (pokles) a Slovenska (vzestup). Taneček české a slovenské křivky připomínají tanečky při dělení Československa. Snad bude tento trend pokračovat a slovenská křivka se po útlaku od české křivky nechá zatlačit k nule.


Možná ne při prvním, ale při druhém pohledu je patrné mírné nalomení turecké křivky. Česká křivka se nedělními hodnotami dostala viditelně pod íránské. Ale jsou to hodnoty z neděle, takže příští čísla budou bohužel horší.


Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 12.4. > 13.4. > 14.4.
  • otestovaných denně 35720 > 34456 > 33070
  • z toho procento infikovaných 13,41 > 11,88 > 12,28
  • otestovaných celkově 376100 > 410556 > 443626
  • nakažených denně 4789 > 4093 > 4062
  • nakažených celkově 56956 > 61049 > 65111
  • nakažených - procento přírůstku [%] 9 > 7 > 7
  • zemřelých denně  97 > 98 > 107
  • zemřelých celkově 1198 > 1296 > 1403
  • zemřelých - procento přírůstku [%] 9 > 8 > 8
  • smrtnost [%] 2,10 > 2,12 > 2,15

Česká křivka úmrtí je stále děsivá, turecká jakbysmet. Česká doufejme míří dolů, což se o tureckém trendu posledních dnů nedá bohužel říct. Je ale viditelně pod íránskými hodnotami a kdesi dole v porovnání s Itálií. Mimochodem - je to právě měsíc od prvního tureckého úmrtí na COVID-19.


Turecko je stále na 9. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo 
  6. [6] Spojené království
  7. [7] Čína
  8. [8] Írán
  9. [9] Turecko
  10. [10] Belgie
  11. [11] Nizozemsko
  12. [13] Kanada
  13. [12] Švýcarsko
  14. [14] Brazílie
  15. [15] Rusko
Růst = červená, sestup = modrá, setrvalý stav = černá

Švýcarsko bylo předehnáno Kanadou. Ta může přeskočit v blízké době také Nizozemsko.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de