Přeskočit na hlavní obsah

Turecko zaznamenalo koronový zázrak

Poprvé od počátku koronavirové pandemie Turecku ubývají aktivní nemocní. Znamená to, že pokud nebude změna, tak maximální počet nemocných byl včera, tedy špička celé epidemie (tedy v Turecku). Do tohoto okamžiku obvykle státy přijímají vážná opatření, od této chvíle se (po chvíli ustálení) postupně bude přikračovat ke zmírnění opatření.

Další zázrak se konal v České republice, jen byl zcela jiného typu. Zmatečná opatření českých ministerstev a vlády byla smetena ze stolu soudem, což vyvolalo ještě větší zmatek ve vyjádření jednotlivých ministrů či místopředsedy vlády. Pokud stále platí, co včera bylo usneseno, potom je to takto (viz informace z Velvyslanectví České republiky v Ankaře):

Ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR. Ministerstvo zahraničních věcí i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě. Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

1. VSTUP A NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY:
Vláda ČR rozšířila i okruh cizinců, kteří mohou za jasně stanovených podmínek vstoupit na území Česka. Usnesení vlády č. 443 ze dne 23.4.2020 [PDF] navíc dává občanům České republiky (ČR) možnost vyhnout se při návratu karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní PCR test na COVID-19. U pendlerů končí povinnost vycestovat ve 14denním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test, mohou cestovat za prací každý den. Informace o podmínkách vycestování naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.
Usnesení č. 443 rovněž rozšířilo povinnost pro občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem výkonu ekonomické činnosti, nebo studia na vysoké škole předem oznámit datum a způsob vstupu na území České republiky prostřednictvím online formuláře, který je k dispozici na webu MZV (v příloze samotné usnesení vlády a vzor lékařského potvrzení o výsledku testu PCR).

2. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:
Vláda dne 23. dubna schválila nové usnesení pro vstup občanů ČR a cizinců na území ČR [PDF]. V souladu s uvolněním plošného zákazu volného pohybu na území ČR mohou osoby žijící na území ČR od 27/04/2020 vycestovávat, aniž by na hranici byl kontrolován účel jejich vycestování. Detailnější informace k možnosti vycestování z ČR naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR.

3. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:
Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA informuje, že občanům rizikových zemí (mezi něž je zařazena i Česká republika) nebude umožněn vstup do Turecka. Osoby, které navštívili nebo tranzitovali v rizikových zemích (včetně České republiky) v posledních čtrnácti dnech nebudou vpuštěni do Turecka a ani jim nebude umožněn tranzit. Pasažéři, kteří v posledních čtrnácti dnech navštívili některou z rizikových zemí, nebudou vpuštěni na palubu letadla mířícího do Turecka. V ostatních případech budou muset pasažéři absolvovat čtrnáctidenní karanténu po vstupu do Turecka. Detailní informace včetně seznamu rizikových zemí naleznete na webové stránce Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA a letecké společnosti Turkish Airlines.

Čtrnáctidenní karanténa je platná i pro každého řidiče mezinárodní dopravy, více k opatření k mezinárodní přepravě zde.

4. OPATŘENÍ:
V současnosti platí všeobecný zákaz vycházení v 31 tureckých provinciích, který je platný do půlnoci dne 26/04/2020. Výjimky ze zákazu vycházení jsou shrnuty zde. Prezident Turecké republiky uvedl, že zákaz vycházení se může v následujícím období opakovat.

  • Osobám narozeným po 01/01/2000 bylo nakázáno neopouštět bydliště (výjimky zde), přičemž stejné opatření je v platnosti u osob nad 65 let včetně a u osob s chronickým onemocněním, detaily zde.
  • Všechny osoby musí nosit roušky/pokrývku na obličeji v místech, kde se „lidé nacházejí společně, včetně supermarketů, trhů a pracovišť“, detaily zde.
  • Jsou zavedena pravidla a opatření pro cestování veřejnou dopravou včetně taxi, tak i pro cestování osobními automobily, detaily zde.
  • Rekreační místa jako parky, pláže, lesy, historické památky, promenády apod. jsou o víkendech uzavřeny, během všedních dnů nejsou v těchto místech povoleny žádné skupiny. Dále platí zákaz dělání pikniků, rybaření, sportování, turistiky a dalších podobných aktivit během víkendu. Zákaz může rozšířen i na všední dny.
  • Jsou zakázány společné páteční modlitby v mešitách.
  • Během měsíce ramadánu je zakázáno se shromažďovat při ukončení denního půstu tzv. iftar.
  • Jsou uzavřeny základní, střední a vysoké škole - distanční vzdělávání pokračuje.
  • Jsou uzavřeny zařízení z větší koncentrací osob jako restaurace, kavárny, knihovny, koncertní, divadelní, výstavní a svatební sály, kluby, zábavní parky, některé provozovny služeb apod.
  • Provoz nákupních center je omezen (zkrácení otevírací doby, omezení počtu nakupujících, uzavření některých nákupních center).
  • Platí zákaz prodeje nebalených potravin na trzích.
  • Pracovní doba bank je omezena na dobu od 12 do 17 hod.
  • Je zavedena povinná registrace hotelových hostů včetně čísel pasů/identifikačních karet a míst, která za posledních 14 dní navštívili.
  • Turecká vláda apeluje na dodržování sociální vzdálenost ("social distance").
  • Je zapotřebí sledovat opatření místních úřadů, která vedle celostátní úrovně mohou být dále různá na úrovni provincií a municipalit.

Turecká statistika

Za posledních 24 hodin bylo v Turecku provedeno celkem 38351 testů (mírný pokles). Přibylo 3122 nových diagnóz (nárůst o fous), jde jen o 60,8 % maxima. Jde o nárůst (jen) o 3 % na 104.912. Procento infikovaných v rámci dne je 8,14 % (opětovný nárůst).




Zemřelo dalších 109 pacientů, opět pokles (celkově 2600). To je o 6 méně než včera (procentuální vzestup jen o 4 %, tedy pokud lze použít "jen"). Smrtnost o 3 setiny procentního bodu stoupla na 2,48 %.



Víte, že můžete navštívit články blogu Žít İstanbul přímo, na webu https://zitistanbul.blogspot.com/Když se zaregistrujete (viz tlačítko PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU), dostanete email s upozorněním, že byl přidán článek. Další informace jsou na Twitteru https://twitter.com/zitistanbul, nebo na Facebooku https://www.facebook.com/zitistanbul/



Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 22.4. > 23.4. > 24.4.
  • otestovaných denně 37535 > 40962 > 38351
  • z toho procento infikovaných 8,21 > 7,61 > 8,14
  • otestovaných celkově 750944 > 791906 > 830257
  • nakažených denně 3083 > 3116 > 3122
  • nakažených celkově 98674 > 101790 > 104912
  • nakažených - procento přírůstku [%] 3 > 3 > 3
  • zemřelých denně  117 > 115 > 109
  • zemřelých celkově 2376 > 2491 > 2600
  • zemřelých - procento přírůstku [%]  5 > 5 > 4
  • smrtnost [%] 2,41 > 2,45 > 2,48

Poslední dva dny je prudký nárůst uzdravených při současném snižování zemřelých. A počet aktivně nemocných se dnes poprvé dostal do mínusu. Počet aktivně nemocných se tedy začal snižovat.


Turecko je na 7. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Francie
  5. [5] Německo
  6. [6] Spojené království
  7. [7] Turecko
  8. [8] Írán
  9. [9] Čína
  10. [10] Rusko
  11. [11] Brazílie
  12. [12] Kanada
  13. [13] Belgie
  14. [14] Nizozemsko
  15. [15] Švýcarsko
Růst = červenásestup = modrá, setrvalý stav = černá

Po dobu mé služby se nic mimořádného nestalo.
.
.
.
a čert vem Nový Zéland...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,