Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, pátek 8. května

Dnešní turecké hodnoty COVID-19 překvapily, a to jak počtem zemřelých, tak hlavně počtem uzdravených. A některá překvapení jsou příjemná, jiná nikoli. Opět začíná víkend, opět se zákazem vycházení. Lidé si zvykají, že někteří ven mohou, že dokonce i metro v Istanbulu jezdí, ale jen od 7:00 do 10:00, pak od 17:00 do 20:00 v intervalu 30 minut.

Roušky, masky

Oficiální média stejně tak jako sociální média jsou opět plná nejrůznějších fakt, polopravd i vyslovených lží ohledně ochranných opatření. Web Masks4all.co se snaží zmapovat situaci. Státy rozdělil do čtyř kategorií:
  • zelená: ochrana je na veřejnosti povinná
  • oranžová: ochrana je na veřejnosti jen doporučená, ale povinná není, případně povinná s omezeními
  • bílá: bez jakýchkoli doporučení či příkazů
  • šedá: nejsou dostupné informace
Šedou jsou na mapě například Kosovo, Grónsko, nebo Západní Sahara (tam je blokáda ze strany Maroka).


Vedle zeleně a oranžově označených států jsou ještě šedé a bílé státy. Díky tomu se na mapě poměrně ztrácí bílé Chorvatsko, Černá Hora, nebo Albánie (bílé místo mezi oranžovým Rumunskem a zelenou Ukrajinou je Moldavsko, bílá plocha na východ od Turecka je Arménie). Pro Žít İstanbul se z bílých států staly modré pro lepší viditelnost.


Mimochodem na této mapě je vidět přístup jednotlivých zemí. Do značné míry to odpovídá českému i tureckému úhlu pohledu na Balkán. Právě tam je důvod proč doposud například není propojení z Evropy do Turecka jednolitou funkční dálnicí, ani vysokorychlostní železnicí (příliš malá či slabá ekonomika států apod.).

Statistika: slova, hodně čísel a takové ty barevné čárečky

Za posledních 24 hodin bylo v Turecku provedeno celkem 33687 testů (malý nárůst), celkově již bylo provedeno 1.298.806 testů. Přibylo 1848 nových diagnóz (pokles o 129 osob neboli o 6,5 %), jde o 36,0 % denního maxima (pokles). Jde o nárůst o 1 % na 135.569. Procento infikovaných v rámci dne je 5,49 % (opět citelný pokles).


Ode dneška je spodní hranice logaritmické křivky posunut o jeden řád, tedy z 10 na 100 tisíc. Je tak lépe vidět zvlnění křivky v posledních dnech.



V denních rozdílech má Česko i Turecko sestupnou tendenci. Slovensko naopak šestý den má snahu trochu stoupat. Je to ale stoupání z hodnoty 0,00nic na 0,0nic.


Zde se turecká křivka již prakticky dotýká té italské. Znamená to jen to, že v prvních 60 dnech (tedy 60 dnech od prvního nakaženého) na tom bylo (je) Turecko hůř, než Itálie. Je třeba připomenout, že i v rámci daného rozsahu končí italská křivka kdesi vysoko nad naším grafem (tedy vysoko nad tureckými čísly). Itálie šokovala nejen počtem nakažených, ale hlavně počtem zemřelých.

Podle celkového počtu nakažených na milion má Česko posledních několik dní tendenci růst. Jde ale nárůst drobný.


Turecku zemřelo dalších 48 pacientů s COVID-19, úbytek (celkově 3689). To je o 9 méně než včera, tedy pokles denní hodnoty o 16 %. Jedná se o 38 % maximálního přírůstku. Procentuální vzestup celkového počtu jen o 1 %, tedy pokud lze použít "jen". Smrtnost je již čtvrtý den stejná, a to 2,72 %.

Turecká křivka rapidně klesá. Prudkost poklesu je viditelně vyšší, než Česka, nebo Slovenska. Pokud bude současný trend Česka a Turecka stejný, mohou se do jednoho až dvou týdnů potkat. Slovenské hodnoty mají problém, protože vzhledem k počtu obyvatel každý jeden zemřelý má za následek velký skok. A již týden Slovensko osciluje mezi žádným nebo jediným zemřelým denně.


V Turecku se dnes uzdravilo 3412 lidí, což je oproti včerejšku dramatický pokles o 28,55 % (tedy o 1370 lidí méně, než včera). Tak silný pokles ještě v turecké koronové anabázi nebyl. Uzdravení se ale není výrobní kapacita v továrně, i když bychom si přáli uzdravení všech a pokud možno už včera. Celkově se uzdravilo 86.396 osob, což je 63,7 % ze všech nakažených. Zemřelých je 4,3 % v porovnání s uzdravenými.





Poslednímu grafu se krásně podařilo nakreslit hlavu kachny s tlustým krkem. Součet nakažených a zemřelých je dvojnásobný oproti aktivně nakaženým.


Vývoj epidemie v Turecku je následující (předevčírem > včera > dnes):
  • datum 6.5. > 7.5. > 8.5.
  • otestovaných denně 30303 > 30395 > 33687
  • z toho procento infikovaných 7,43 > 6,50 > 5,49
  • otestovaných celkově 1.234.724 > 1.265.119  > 1.298.806
  • nakažených denně 2253 > 1977 > 1848
  • nakažených celkově 131744 > 133721 > 135569
  • nakažených - procento přírůstku [%] 2 > 2 > 1
  • zemřelých denně  64 > 57 > 48
  • zemřelých celkově 3584 > 3641 > 3689
  • zemřelých - procento přírůstku [%]  2 > 2 > 1
  • smrtnost [%] 2,72 > 2,72 > 2,72
  • uzdravených denně 4917 > 4782 > 3412
  • uzdravených celkem 78202 > 82984 > 86396
  • uzdravených - procento přírůstku [%] 7 > 6 > 4
  • procento uzdravených ze všech nakažených [%] 59,4 > 62,1 > 63,7
Turecko se po předběhnutí Brazílií ocitlo na 9. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Itálie
  4. [4] Spojené království Velké Británie a Severního Irska
  5. [5] Rusko
  6. [6] Francie
  7. [7] Německo
  8. [9] Brazílie
  9. [8] Turecko
  10. [8] Írán
  11. [11] Čína
  12. [12] Kanada
  13. [13] Peru
  14. [14] Indie
  15. [15] Belgie
Růst = červenásestup = modrá, setrvalý stav = černá

Hned ráno se Brazílie opravdu dostala před Turecko. A vyvstal problém s časem. Obě země dělí od sebe řada časových pásem. Nyní tedy začne doba, že se budou navzájem přeskakovat co půl dne, dokud Brazílie nezůstane na přední pozici. Turecko má ráno 133.721 nakažených, Brazílie 135.773, což je o 2052 víc. Pokud dnes večer Turecko zůstane pod touto hranicí, ponechá si Brazílie 8. pozici a odsune Turecko nastálo na 9. místo.

Nuže je půlnoc, situace se opravdu změnila, ale jinak, než bychom čekali. Turecko se udrželo pod oním rozdílem 2052, to se trochu čekalo. Co se nečekalo, je další skok Brazílie, to na hodnotu 141.088. Tomu se již Turecko bránit nemůže, takže trvalé vítězství je na straně Brazílie.

Je to ale minimálně na několik dnů jediná změna, která se odehrála.

...a pro zajímavost - pokud se zveřejňují informace o Kypru, jde vždy o údaje z jižního, řeckého Kypru. Ten severní je ignorován, protože neexistuje. Tu jsou tedy dnešní hodnoty toho severního:


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,