Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, korona, pondělí 11. května

Dnes byl pro mnohé velký den, naplnění celoživotního snu - jít do obchodního domu, ať nakoupit, nebo se jen tak projít. Před některými obchodními domy se stála ještě před otevřením předlouhá fronta u všech vchodů. První nedočkavci hned navštívili také kadeřnictví a holičství, i když za dost přísných podmínek. Velká, drahá či mediálně sledovaná místa asi nebudou mít problém podmínky dodržovat, ovšem udělá totéž 100 % z kadeřnictví a holičství napříč Tureckem? Pravdou ale je, že mnozí začali v průběhu zákazu mít vzhled bezdomovce - začátečníka, jiní už stihli přejít na pokročilou verzi.




Beylikdüzü (zdroj: coronaturkey)

Prezident Erdoğan ve svém projevu potvrdil následné plány na příští týdny. Ode dnešního dne to je:

  • ruší se zákaz opustit provincii pro Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa aTekirdağ
  • zákaz opustit provincii i nadále platí pro İstanbul, Ankaru a İzmir
  • děti a mládež pod 14 let může ve středu 13. května ven mezi 11. a 15. hodinou
  • nejbližší víkend bude součástí 4-denního plného zákazu vycházení (tj. 16. - 19.5.)
  • v neděli 17. května budou moci všichni od 65 let ven, a to mezi 11. a 15. hodinou
  • ve středu 20. a v pátek 22. května budou moci ti pod 14 let ven (mezi 11. a 15. hodinou)


Třem bankám byl odstraněn FX transakční zákaz obchodovat s tureckou lirou. Jsou to BNP Paribas (Francie), Citibank (U.S.A.), UBS (Švýcarsko). O oboje se postarala turecká Agentura pro bankovní regulaci a dohled BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu).

Krytá tržnice, turecky Kapalıçarşı, chceš-li Krytý obchod, anglicky Grand Bazaar, bude znovu otevřena od 1. června. Tohoto roku.

Takže za 3 týdny, fajn.
Takže Kapalıçarşı je pořád Kapalı?
Nerozumím.
To neřeš. Vtípek. Kapalı může znamenat krytý, ale také zavřený. Kolik třešní, tolik višní.
Ten kamarád, co jsme se o něm bavili včera, ten rád nakupuje v Grand Bazaaru.
Ale říkals, že v Turecku ještě nebyl, jestli si dobře vzpomínám.
Nebyl, no.
Tak jak může nakupovat v istanbulském Grand Bazaaru?
Že prý ráno vyjede, pojde se, dá si u Havelky kafe, zajde do Grand Bazaaru a jede domů.
Tak moment, Havelka, ráno tam večer zpátky - nebydlí někde na jižní Moravě?
No to bydlí. Co to má s tím společného?
Mě svítá v makovici. Ten Havelka se vlastně píše Hawelka, viď!
Z pusy mu písmenka nelezou, když se mnou mluví, jak to mám vědět?
Takže záhada rozkryta, milý Watsone! Jezdí na otočku do Vídně. Tam je Café Hawelka, tam je také Grand Bazaar. Má adresu Nußdorfer Str. 68, 1090 Wien.
Věděl jsi, že Grand Bazaar je i v Teheránu v Íránu?
Ne, ale viděl jsem film Velký bazar, počítá se to?

Žít Istanbul - koronové články

3...2...1...TEĎ! A skončilo hlasování o budoucnosti "koronových" článků. Hlasování dopadlo následovně:

  • 9x [palec nahoru] stačí jednou týdně
  • 6x [srdce] články miluji, chci je denně
  • 0x [smích] jsou legrační, stačí obden
  • 0x [naštvání] jděte už s koronou někam, nikdy více


...and the winner is: TÝDENNÍ ZPRAVODAJSTVÍ. Všem opravdu velmi děkuji jak za hlasování, tak za podporu i připomínky. Velké koronové zpravodajství tedy bude jednou týdně, ale v případě závažných změn i častěji. Články vycházet přesto budou, ale nemusí být o protivné koroně, ale o čemkoli, hlavně čemkoli jiném :-)

Statistika česká a slovenská

Slovensko je na nejlepší cestě být v dohledné době vyřazeno z COVID-19 statistik. Nové případy nejsou, nikdo neumírá, jen jsou noví uzdravení.

Česko je na tom velmi dobře, počet nově nakažených klesá, jen počet zemřelých na COVID-19 neklesá tak rychle, jak bychom si asi přáli.




Statistika turecká

Turecko provedlo 32,7 tisíc testů, celkově je to již 1,45 milionu testů. Zde je nutné upozornit, že to neznamená, že každý test byl vykonán na jiné osobě. Například ti, kteří jsou označeni jako uzdraveni, museli být otestováni minimálně 2x.




Dnešními testy se odhalilo dalších 1114 nakažených. To je o 428 lidé méně (chcete-li o 27,8 % méně), než včera. Je to jen 21,7 % maximálního denního množství (pětina). Tak nízké hodnoty byly naposledy 26. března. Celkově zjistilo Turecko téměř 140 tisíc nakažených.


Dnes bohužel zemřelo 55 lidí. To je o 8 více, než včera (neboli o 17 %). Celkový počet mrtvých se rozšířil o 1 % na 3841. Smrtnost kvůli tomu narostla o 3 setiny procentního bodu na 2,75 %.





Dnes se uzdravilo 3089 lidí, celkově tedy 95.780 lidí. Znamená to, že 68,5 % nakažených se již uzdravilo.

Turecko je na 9. místě. Současné pořadí Top15 nakažených je nyní následující (v závorce [x] je včerejší pořadí):
  1. [1] USA
  2. [2] Španělsko
  3. [3] Spojené království Velké Británie a Severního Irska
  4. [5] Rusko
  5. [4] Itálie
  6. [6] Francie
  7. [7] Německo
  8. [8] Brazílie
  9. [9] Turecko
  10. [8] Írán
  11. [11] Čína
  12. [12] Kanada
  13. [14] Indie
  14. [13] Peru
  15. [15] Belgie
Růst = červenásestup = modrá, setrvalý stav = černá

Co jsme včera předpokládali, se dnes stalo skutečností. Indie přeskočila Peru a v příštích hodinách také Kanadu. Rusko přeskočilo Itálii a ocitlo se na 4. místě. A situace vypadá na třech místech téměř shodně a očekává se v příštích hodinách velká výměna míst. Nyní (pondělí 11. května v 21:00 tureckého času) to vypadá na prvních pěti místech v celkovém počtu nakažených následovně:
  • 1.337.541 (U.S.A.) - po půlnoci 1.345.307
  • 224.350 (Španělsko) - po půlnoci si "polepšilo" na 227.436
  • 224.327 (Velká Británie)
  • 221.344 (Rusko)
  • 219.814 (Itálie)
Rozdíl mezi Španělskem a Velkou Británií jen 23 osob napovídá, že se Británie posune před Španělsko, aby obě najednou byly přeskočeny Ruskem. Takže bude první USA, druhé Rusko. Pokud si obě velmoci vzaly do hlavy, že musí být ve všem první, tak si nevybraly ten nejlepší sport.

Nepříjemné zprávy přicházejí z Francie a Německa. Po uvolnění opatření začal až exponenciálně opět stoupat počet nakažených.

Otázka, na kterou nedovede zatím s jistotou nikdo odpovědět: Když je Rusko evropským novým centrem s obrovským přívalem nemocných, bude se letos turecká turistická sezóna odehrávat bez návštěvníků z Ruska? Mnozí návštěvníci se v hotelích ptají, jestli tam budou také ubytováni turisté z Ruska a Izraele. Nepřítomnost Rusů tak může některé potěšit, jiné naopak zarmoutit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de