Přeskočit na hlavní obsah

Turecko, středa: Korona fakt zabíjí

UPDATE-1 Ministr zdravotnictví v osm večer oznámil aktuální stav země. A není příznivý. Poslední tři dny viditelně narůstá počet nově nakažených, nyní také opět stoupá počet aktivně nemocných. Horší je, že posledních 14 dní neustále stoupá počet pacientů na JIP = slovensky JIS (z 631 na dnešních 914), nebo intubovaných (280 > 356) to jen umocňuje. Turecko použilo 53.486 testů, takže za celou historii jich použilo přes 3 miliony.

UPDATE: HODNOTY Z DNEŠNÍHO VEČERA (chyceno několik sekund poté, co to dali na web)



A pusťme se do tolik oblíbených grafů.



Nyní přepočteme počet nakažených na počet obyvatel. Přestože by měly být výsledky porovnatelné, stále platí, že čím větší stát, tím více interakcí mezi lidem, tedy tím větší procento nakažených může být (a samozřejmě i spousta dalších vlivů). Znepokojující u všech tří zemí (Česko, Slovensko, Turecko) je trend. Za poslední týden až 14 dní je vidět nárůst nových případů. Lze sice oponovat, že jde o lokální centra epidemie, ale to se dá vztáhnout na kdejakou zemi. Případy prostě jsou.

Mimochodem - věděli jste, že Estonsko nevpustí na své území nikoho ze země, kde je více než 15 nakažených na 100 tisíc obyvatel? A také se neptají na ohniska, sídliska, nebo letoviska, ale na zemi.


Všechny tři země se dotkly své další hranice. Pro Turecko to je 2300 nakažených na milion, pro Česko 1000, pro Slovensko 300. Je samozřejmě řeč o celkovém počtu.


Počty zemřelých jsou nulové pro Slovensko, a to už pěkných pár týdnů. Česko se pohybuje v binárních hodnotách (jedna, nebo nula), Turecko bohužel má vyšší počty.


Přestože jsou další a další uzdravení nebo zemřelí, nově nemocných neustále přibývá. Aktivně nemocných je tedy už asi 2 týdny přibližně stejně.


Zde jsou křivky nakažených a uzdravených. Když je vyšší oranžová, tak případů ubývá (rozdíl vybarvený zeleně). Pokud je nahoře modrá křivka, případů přibývá (rozdíl vybarvený žlutě).


...a tu je rozdíl v číslech.


Včerejší výsledky za Evropu - denní přírůstky nemocných:
  1. [1] Rusko: 7176 (-) > 7425 (-)
  2. [2] Turecko: 1268 (+) > 1492 (+)
  3. [4] Ukrajina: 833 (+) > 940 (+)
  4. [3] Spojené království: 874 (-) > 652 (-)
  5. [6] Bělorusko: 464 (-) > 458 (-)
  6. [9] Portugalsko: 345 (+) > 367 (+)
  7. [8] Moldavsko: 351 (+) > 364 (+)
  8. [12] Španělsko: 248 (+) > 334 (+)
  9. [14] Švédsko: 205 (-) > 343 (+)
  10. [13] Rumunsko: 214 (-) > 321 (+)
  11. [10] Polsko: 300 (+) > 294 (-)
  12. [7] Německo: 420 (-) > 199 (-)
  13. [??] Itálie: 190 (+)
  14. [??] Srbsko: 143 (+)
  15. [5] Francie: 517 (+) > ? (-)
  16. [11] Belgie: 260 (+) > ? (-)
Porovnání zemí Evropy ukazuje mezidenní nárůst řady států. Ale než začnete panikařit, doporučuji se podívat na denní čísla a porovnat je mezi státy. Jednoznačná špička je Rusko, vedle kterého i jinak "silné" Turecko na druhém místě vypadá jako chudý příbuzný. Ukrajina se propracovala na třetí místo, Británie si s ním vyměnila místo.

Pozornosti doporučuji poslední čísla za Německo (199) a Turecko (1492). Protože mají oba státy asi tak stejně obyvatel, lze je přímo srovnat. Turecko má v tomto srovnání 7,5x více nově nakažených, než Německo. A pak se můžeme divit, že se Německo netváří na otevření směrem k Turecku zrovna příznivě. A porovnejme turecká čísla se Španělskem, nebo Itálií. Tyto někdejší hrozby a katastrofy vypadají nyní jako zkrotlí beránci. A oba tyto státy patří mezí dovolenkové cíle Němců, navíc je to jak uvnitř Evropské unie, tak uvnitř eurozóny, a tak Turecko může mít pro letošní léto opravdu velký problém.


Turecko má režim, kdy pohyb bez roušky znamená pokutu 900 lir. Ale když to policie nevidí, nebo tam vůbec není, tak jaká rouška? Proč? Ministr zdravotnictví to každodenně opakuje, zmínka je v kdejakém reklamním bloku, navíc několikrát denně z mešit - ale někdo prostě chce být hluchý. Výsledná situace tomu odpovídá.

Situaci dobře popisuje konflikt, který se odehrál na zastávce metra uprostřed Istanbulu. Situace je k vidění na videu na Twitteru En Son Haber https://twitter.com/i/status/1276058416629383168

Mimochodem - zdá se vám denní počet testů v rozpětí asi 40 až 50 tisíc dostatečný? Velká Británie s menším počtem obyvatel provedla během posledních 24 hodin 167 tisíc testů, o den dříve dokonce 232 tisíc testů během 24 hodin, celkově 8,5 milionu (Turecko celkově 3 miliony). Zdroj: gov.uk

Turecko versus svět

Jak dnes vypadá Top20 nakažených? V hranaté závorce je pořadí z před týdnem (17. června 2020):
  1. [1] USA
  2. [2] Brazílie
  3. [3] Rusko
  4. [4] Indie
  5. [5] Spojené království Velké Británie a Severního Irska
  6. [8] Peru
  7. [9] Chile
  8. [6] Španělsko
  9. [7] Itálie
  10. [10] Írán
  11. [11] Francie
  12. [14] Mexiko
  13. [12] Německo
  14. [15] Pákistán
  15. [13] Turecko
  16. [16] Saúdská Arábie
  17. [18] Bangladéš
  18. [xx] Jihoafrická republika
  19. [17] Kanada
  20. [20] Katar
Na prvních pěti příčkách jako kdyby se nic nedělo. Ale ono se děje. Velmi rychle přibývá případů (to se týká první čtveřice). Peru a Chile se také derou vzhůru, stejně jako Mexiko, Pákistán, Bangladéš, nebo Jihoafrická republika. Mezitýdenní pokles se týkal Španělska, Itálie, Turecka, nebo Kanady (ti všichni o dvě místa), Německa (o jedno místo).

Korona fakt zabíjí

Hlavně sociální média jsou plna zpráv, že COVID-19 je jen jiná chřipka, že to není vlastně smrtelné, nebo případně, že to vlastně ani neexistuje, že problém je zcela někde jinde a že ovce jen sledují podplacená média a bečí tak, jak někdo v pozadí chce, protože problém je zcela jiný, a to xxxx (sem si doplňte, co hrdlo ráčí, jako 5G, chemtrails, tajné čipování lidí při odběru vzorku na COVID-19 atd.). Ale existuje jednoznačný důkaz toho, že COVID-19 opravdu zabít může.

Pákistánská havárie letadla, která minulý měsíc zabila 97 lidí, byla způsobena lidskou chybou pilota, protože druhý pilot ztratil pozornost kvůli konverzaci o koronaviru.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de