Přeskočit na hlavní obsah

Turecko: A zase ta korona!

Po dlouhé řadě striktních omezení má dokonce i Istanbul druhý volný víkend, kdy všichni mohou ven. Turecko si stěžuje, že Německo se nechce směrem k Turecku moc otevírat. Ale jaká jsou poslední koronová čísla?

Vývoj posledních dnů zavdal příčinu ke vzniku dalšího 'koronového' článku. Situace v Turecku se zhoršuje, situace v Česku se zhoršuje, situace na Slovensku se zlepšuje. A vyberte si.

Začněme Tureckem. Podotýkám, že pro všechny země platí, že data jsou získávána z oficiálních statistik a že jde o součet celé země. Také to neznamená, že nemocní musí být rozprostřeni napříč zemí rovnoměrně. Ministr zdravotnictví Turecka také podotkl, že zatímco na západě Turecka (Istanbul, Izmir a další) je epidemie na ústupu, východ země naopak, zmiňuje jako nové epicentrum Diyarbakır (nespecifikuje, jde-li o celou provincii, nebo jen město). Zřejmě to tedy vypadá podobně jako v Česku, že plošně je epidemie na ústupu, ale vznikají lokální centra s mnoha infikovanými.


...a tu je oficiálně zveřejňovaná tabulka. Z ní se při následném zpracování vychází. A podívejme se na denní nárůst (to jsou spodní sloupečky, horní křivka je počet testů). Přestože jsou sloupečky malé, je jednoznačně vidět nárůst posledních dnů. Překvapuje také, že po měsíce držené maximum zhruba 40 tisíc testů denně se najednou (od počátku června) začalo zvyšovat a dokonce i výrazně převyšovat. A trend je stoupající (co se týče počtu testů).


Zhruba jeden měsíc se denní přísun nových nakažených držel v rozpětí asi 800 až 1000 nových pacientů. Ale v posledních několika dnech jejich počet dost viditelně stoupá, překročil 1500. Ministr zdravotnictví pokaždé nabádá veřejnost k dodržování pravidel, leč (zjevně) marně. Již tři týdny mu pomáhají také veleslavní MFÖ (Mazhar, Fuat, Özkan podle křestních jmen hudebníků)  s jejich klipem "Maske Tak", viz https://www.youtube.com/watch?v=ZrrislYsPns





Tu jsou denní hodnoty za poslední tři měsíce (od prvního výskytu v dané zemi). Česko mělo dobře namířeno dolů, ale asi 70. den se to zlomilo a křivka začala pomalu opět stoupat. Poslední týden ani nepoklesla pod 5 nakažených na milion obyvatel denně.

Turecko má podobnou křivku, tedy co se týče trendu. Zatímco pro Česko jde o velmi mírný nárůst, v Turecku stoupá křivka razantně - pokles se 83. den odrazil a opět stoupá. Turecké stoupání je tedy velmi odlišné od českého, z jen deseti nakažených na milion se nyní stoupá na dvojnásobek. Mimochodem - Česko právě překonalo deset tisíc nakažených (Turecko má právě 178.239).

Slovensko se snaží poslední tři týdny přilepit se na nulu. Občas se pár nakažených objeví, ale je to opravdu malé množství.

Součet počtu nakažených tvoří zajímavé křivky. Zatímco předtím to byly opravdu křivky, v posledním zhruba měsíci se rovnají do přímek. Pro Česko je zajímavé, že jakmile se křivka dotkne nějaké stovky, tak má tendenci se trochu zastavit (700 / 800 / 900 nakažených na milion).

Opět podotýkám, že následující graf není absolutním součtem, nýbrž je to rozpočítáno na počet obyvatel, aby se hodnoty daly porovnat. I tak je při přepočtu na milion obyvatel Turecko na čele, s odstupem 8x menší Česko, poslední ještě 2x menší Slovensko.


Počet aktivně nakažených začal po dlouhé době opět narůstat (nárůst žlutě, pokles zeleně). Počet nakažených stoupá, zároveň také výrazně klesá počet uzdravených.



Protože nárůst při lineárním zobrazení moc nezvládne porovnat obě rozdílně velké křivky, přepněme do logaritmického měřítka, abychom mohli porovnat trend nárůstu či poklesu zemřelých (modře) a uzdravených (oranžově).


Při poklesu je modrá křivka dole, oranžová nahoře. Při nárůstu nemocných je to obráceně.


Statistika zemřelých se vyvíjí pozitivně. V Turecku jejich počet neustále klesá. V Česku klesá tak, že se občas i docílí nuly. Na Slovensku se naopak nula drží nepřetržitě už jeden měsíc.


Excelem vypočítaná prognóza dokonce i pro Turecko míří dolů, pro Česko také. Pro Slovensko dokonce odhad protnul nulu, u Česka se to čeká za několik dní.


A co mezinárodní srovnání Turecka? Vstali noví bojovníci, a tak se celkovým počtem nakažených i zemřelých Turecko propadá hlouběji a hlouběji. Jak dnes vypadá Top15 nakažených? V hranaté závorce je pořadí z před měsícem:
  1. [1] USA
  2. [8] Brazílie
  3. [4] Rusko
  4. [13] Indie
  5. [3] Spojené království Velké Británie a Severního Irska
  6. [2] Španělsko
  7. [5] Itálie
  8. [14] Peru
  9. [6] Francie
  10. [7] Německo
  11. [8] Írán
  12. [9] Turecko <<<
  13. [xx] Chile
  14. [xx] Mexiko
  15. [xx] Pákistán
  16. [xx] Saúdská Arábie
  17. [12] Kanada
  18. [xx] Bangladéš
  19. [11] Čína
  20. [xx] Katar
  21. [xx] Jihoafrická republika
  22. [15] Belgie
[modrá] pokles o 5 a více míst
[modrozelená] pokles o 3-4 místa
[zelená] pokles o 1-2 místa
[černá] setrvání na pozici
[žlutá] vzestup o 1-2 místa
[oranžová] vzestup o 3-4 místa
[červená] vzestup o 5 a více míst

Jak je vidět, nezůstal kámen na kameni. Upozorňuji na Írán, kde hodnoty začaly opět narůstat, takže se opět dostal před Turecko.

Ten člověk na Twitteru měl pravdu.
Jaký člověk?
Před časem dal někdo na Twitter fotku přeplněného autobusu MHD  a dost sprostě to komentoval, že to je k ničemu. Ale měl pravdu.
Ty mě překvapuješ. To umíš až tak dobře turecky?
Tohle z toho svítilo.
Důkaz místo slibů. Ukaž a nevymlouvej se, že to bylo někde vlevo dole.
Moment... no hele, tady to je!


...a tady detail toho, co kritizuje


A kde máš tu sprosťárnu?
No tady! Že to je na pí....
Ty jsi ale matla, viď! To je napıcaz neboli ne yapacağız, v tomhle případě by se to nechalo přeložit jako 'co naděláme', 'co teď budeme dělat?'.
Fakt? No nic, tak čau!
Až když jsem osiřel, tak jsem si uvědomil, že měl vlastně pravdu. Pokud se nebudou dodržovat pravidla tak jsme tam, kde si to můj kamarád usmyslel. Měl svou mylnou, sprostou, vymyšlenou pravdu. Smutnou pravdu. Ferdinand Vaněk ukončil Audienci slovy Je to všechno na hovno. Ano. Pokud se nepoučíme, je to všechno napıcaz,

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de