Přeskočit na hlavní obsah

V Istanbulu spadlo sportovní letadlo, pilot zraněn

Víš, že spadlo v Istanbulu letadlo?
To vím, sjelo z dráhy, letos v zimě, viď!
Ne, teď, před chvilkou.
Už zase? Bože! A co to bylo, Boeing, nebo Airbus?
Ani, jedno, ani druhé.
Tak co jinak? Iljušin? Bombardier? Kdo ještě dělá dopravní letadla?
Snažíš se dobře. Ale já neřekl, že to bylo dopravní letadlo.
Tak co spadlo? Někdo sestřelil nějaké vojenské?
Nene, vojenské to taky nebylo, ale sportovní. Vzlétlo v 10:56 z letiště İstanbul Hezarfen.
To je co za letiště? To jsem ještě neslyšel. Nebo že by Sabiha Gökčen upadla v nemilost a letiště přejmenovali? Nebo že by sám Atatürk? Toho letiště je ale mimo hru.
Ale vůbec. Tohle letiště je tady na evropské straně ve čtvrti Çatalca [čataldža], spíš letišťátko.
A kde spadlo?


Letadlo bylo jednomotorové, bohužel jediný motor vypověděl činnost, tak se pokusil v 11:05 nouzově přistát na louce v Büyükçekmece.
Kdeže? To je ale dlouhý název.
Přeloženo je to Velký šuplík.
To jsou názvy. A je tam i Malý šuplík?
No jasně, Küçükçekmece.


letiště İstanbul Hezarfen (mapa)

letiště İstanbul Hezarfen (letecký pohled)


A proč se to jmenuje tak blbě?
Předtím se to jmenovalo Küçükçökmece, jako malé snížení, malý pokles, malá deprese.
Deprese, ty jsi dneska samá legrace!
Mohli bychom říct i malá nížina. A kdysi se to jmenovalo Bathonea, nebo Brutea.
To je brutus, dobrý úlet… Vidíš, co to letadlo, co pilot?
Byl dopravený vrtulníkem do nemocnice Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi. Měl vlastně štěstí, že je jenom zraněný, mohl se utopit, nebo ho mohlo přejet auto.
Na louce?
Ne. Nedaleko je velké jezero, pak proužek půdy s dálnicí, za ním moře.
A co to bylo za letadlo?



Bylo to cvičné letadlo letecké školy Ayjet, imatrikulace stroje TC-UUG.
Podle toho, jak to letadlo vypadá, říkám si, co belgický Sonaca 200 Trainer?
Máš dobré oko! Jak jsi na tohle přišel?
No, není to tak těžké. Ta letecká škola používá hlavně tahle letadla. TC-UUG na jejich seznamu není, asi bylo velmi nové.

Víš, že asi máš pravdu? Odpovídají části letadla, dokonce i styl malování, i s tou drobnou čárou na směrovce, tedy správně svislá ocasní plocha.
Když vidím to letadlo, tak klasika – příďový podvozek, tak se snadno postaví na čumák. Kdyby mělo záďový podvozek, tam se to tak moc nedělo.
No je otázka co se na tak rozbahněné louce dá vůbec dělat. Vždyť tu už několik dní pršelo. A trávy je tam taky jak do mariáše, spíš hlína, než něco zeleného.
Tady čtu – tedy nechávám si to přeložit translátorem, ale stejně – tady vidím jméno toho pilota! Byl to Beytullah Nart. To se smí?
To se tady dělá tradičně. Je fakt, že pokud je to známý či příbuzný, tak je to nejsnadnější potvrdit či vyloučit, že je to osoba, kterou myslíš.




A víš, že jsem měl pravdu s tím typem letadla? Na webu Haber.aero to potvrdili, i tady je fotka přesně toho kusu z doby před pádem. A opravdu je to velmi nové. Z Belgie přiletělo do Istanbulu na letiště Atatürka 20. srpna, tedy skoro na den přede dvěma měsíci.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,