Přeskočit na hlavní obsah

Zemětřesení mezi Řeckem a Tureckem: 7 stupňů

[aktualizováno 3.11. v 9:54] Dnes ve 14:51:24 tureckého času se východ Egejského moře mohutně otřásl, a to včetně tureckých měst Izmir, Seferihisar, Kuşadası, včetně řeckého ostrova Samos. Epicentrum bylo v hloubce pouhých 10 kilometrů (podle ESMC; Turecko tvrdí sílu 6,6 a 17 km).

Pro přepočet času - 14:51 tureckého času znamená 13:51 řeckého, nebo 12:51 českého času.

Byla vyhlášena pohotovost pro případnou vlnu tsunami. Ta opravdu zdevastovala některé části pobřeží. Prozatimní stav v Turecku: některé domy se zhroutily, 4 mrtví 6 12 17 24 55 64 79 85 102 mrtvých120 202 522 607 709 804 896 949 962 zraněných (zdrojem je AA, AA, AFAD), v Řecku zemřeli dva lidé, osm zraněných. Podle starosty Izmiru se zhroutilo zhruba 20 30 budov (o kterých se doposud ví), mezi nimi i mnohaposchoďové moderní domy. Ministr Murat Kurum prohlásil, že v Izmiru bylo postiženo 4424 budov, což znamená 33.434 bytů (to je v průměru 7,5 bytů na dům).



Zranění nejsou jen v provincii Izmir, ale také v dalších. Nejméně 743 bylo zraněno v samotné provincii Izmir, pět v provincii Manisa (východně od Izmiru), dvě osoby v provincii Balıkesir (severně od Izmiru) a 54 v provincii Aydın (na jihg od Izmiru - tam je právě město Kuşadası).


Epicentrum černě, Izmir modře, provincie Izmir červeně, další 3 oranžově

Po hlavním otřesu probíhají stále další otřesy s epicentry shodnými či podobnými jako prvotní otřes (pod mořským dnem na severozápad, sever či severovýchod od ostrova Samos). Jejich síla klesá, po sérii zemětřesení o síle asi 4 stupně nyní (večer) mají otřesy sílu asi 3,5 s periodicitou asi půl hodiny, slabší otřesy 2,0 až 2,5 každou jednu až deset minut. To sice neohrožuje život přímo, ale může znamenat poslední kapku pro nějakou zeď, rozhodně to nesvědčí psychice všech. Nikdo si není jistý, jestli právě probíhající otřes je slabý, nebo je to předzvěst silnějšího.

V sobotu v 8:31 tureckého času proběhlo další silnější zemětřesení v oblasti o síle 5,0 (sníženo na 4,9) a opět v hloubce 10 kilometrů (podle EMSC = evropského středomořského seismologického centra).


Zdroj: AFAD (https://www.afad.gov.tr/)

Co je AFAD? Předsednictví pro katastrofy a nouzové řízení Ministerstva vnitra Turecké republiky

Kde vlastně byla tsunami?

Izmir je od epicentra vzdálen přes 60 kilometrů, přesto tam jsou zřejmě největší škody. Seferihisar je vzdálen asi 25 km, zde napáchala velké škody tsunami. Tento směr přesně odpovídá tektonickému zlomu. Proto jsou škody nejsilnější právě v tomto směru. Připomínám, že Izmir není na ze stejné strany moře, nýbrž z obrácené. Proto tsunami nemohla ve městě Izmiru napáchat žádné škody, přesto že otřesy byly velmi silné. Jižní oblast včetně Seferihisar jsou ale součástí provincie Izmir, proto se v Turecku někdy mluví či píše o Izmiru. Nemyslí se tím město jako takové, ale provincie.

Český tisk informuje o zemětřesení v Řecku, kde otřesy byly cítit až v 300 km vzdálených Aténách, nyní již přidává také Turecko. Turecký tisk informuje o zemětřesení v Seferihisar, případně v Izmiru s tím, že otřesy byly cítit až v 400 km vzdáleném Istanbulu. Česká televize informuje o zemětřesení v části Řecka a Turecka, dokonce i o tsunami.


Škody na ostrově Samos (nejblíž epicentru, ale škody nejsou tak katastrofální jako v Izmiru)

Oba postižené státy jsou v kontaktu, a to jak na úrovni ministrů zahraničí, tak hlav obou států (tedy Turecka a Řecka). Oba státy mají v posledních letech vyhrocenou situaci, která tento měsíc gradovala.  Oba státy navzájem soucítí s utrpením a nabízejí si pomoc. Snad to je počátek nové éra vztahů (jako zbožné přání to ujde, ne?). Velkoměsto Istanbul již v podvečer vyslalo záchranářský tým do Izmiru. Jde o nejrůznější jednotky jak požárníků, tak i dalších specialistů, celkově 150 osob v 21 vozidlech.

Zemětřesení bylo tak silné, že jej do svých map zahrnul i Google Maps.


akto o události informuje turecký AFAD


Otřesy byly tak silné, že byly cítit nejen v 400 km vzdáleném Istanbulu, ale i v Bulharsku, Severní Makedonii a dalších zemích.



Jak upozornila Simona Pávková (děkujeme!), v provincii Izmir se téměř hned po prvotních otřesech objevil neustále rostoucí seznam ubytování (jednotlivci, penziony, hotely), kteří nabízejí postiženým ubytování zdarma. Původní zdroj informace: zřejmě Gazetevatan, který převzal informaci od https://izmirotelcilerodasi.com (resp. z jejich Instagram účtu).


V Turecku se opět rozběhlo něco, co známe z Česka jako DMS neboli dárcovská SMS. Turecký červený půlměsíc (turecká muslimská obdoba Červeného kříže) vyhlásila veřejnou sbírku. Když se na číslo 2868 pošle SMS s textem DEPREM (turecky zemětřesení), odešle se 10 TL.





Odkaz 1: https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=915787#summary

Odkaz 2: https://deprem.afad.gov.tr/depremdetay?eventID=483762

Fotografie: https://www.theguardian.com/world/gallery/2020/oct/30/aegean-earthquake-turkey-greek-islands-in-pictures

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,