Přeskočit na hlavní obsah

Žít İstanbul: 30 tisíc!

 Třicet tisíc! Tolikrát jste si přečetli nějaký článek na blogu Žít İstanbul. MOC VÁM VŠEM DĚKUJI. Shrňme si letošní rok na tomto blogu. Dočtěte až do konce, budou dotazy :-)


Žít İstanbul: začali jsme!

Vezměme to letem světem. Jeden článek denně. To byl prvotní plán. Začali jsme případem a dokumentem o něm "Pippa Bacca". Hned týden po startu tohoto blogu sjelo letadlo na asijské straně Istanbulu. O týden později zkrachovala letecká společnost Atlasglobal. O týden později odstartovala expedice Tatra kolem světa 2 (byť Istanbulem jen projeli) a o den později spadl strom na trolej tramvajového vedení. Mezitím jsme si vážně i nevážně povídali o Turecku, o Istanbulu, o kočkách (myslím takové to čtyřnohé), barvách Galataské věže.




...o den později to začalo. Turecko zavřelo hranice s Íránem. Tady asi laskavý čtenář nebude hned "kapírovat". Nešlo o válku, nešlo o embargo, nešlo o terorismus nebo cokoli, co si lze představit. Šlo o první závažné mezinárodně platné opatření Turecka proti přívalu COVID-19 z Íránu, který byl tehdy podobným symbolem, jako se hned poté stala Itálie. O týden později (opět týden) prošel / projel / proletěl Istanbulem první nakažený pasažér z Itálie do Nigérie. Jen o pár dnů později se vyskytl první případ v České republice (1. března). A jen o 11 dní později oficiálně ohlásilo Turecko první COVID-19 pozitivní osobu. Turecko již od počátku února provádělo opatření (tedy 1,5 měsíce před prvním přiznaným pozitivním). O týden později začal téměř dvouměsíční cyklus denního zpravodajství, zaměřeného na aktuální pandemickou situaci v Turecku a okolních zemích, Česku, Slovensku a některých dalších zemí. Tím se pokryla první vlna COVID-19 v našich zemích. Samozřejmě denně tvořit spoustu textu, grafů, ověřovat zdroje, to nelze dlouhodobě vydržet.



Žít İstanbul se změnil na řekněme týdeník, přečkali jsme léto, více méně bez COVID-19 článků (až na pár). Počet článků opět roste na jeden až několik týdně. Snahou je vybírat cokoli, jen ne ten prokletý kurňavirus, kterého mají všichni plné zuby. Předtím to byla velká neznámá, v lidech se míchal strach se zvědavostí. Nyní jsou všichni přehlceni, ať tomu věří, nebo ne. Předtím jsme měli šanci na to být dobří až nejlepší, nyní není nutné číst žádné informace abychom věděli, že jsme... Pro Turecko a vlastně trochu i pro Česko platí cimrmanovské "Jak se má velitel správně rozhodnout, když se mu tají, kde jsme" (Veverka z Bitýšky, hra Blaník).

Změnily se nám všem návyky, jako:

  • sledujtete starý film, vidíte lidi, říkáte si "...a kde mají roušky a proč nedodržují rozestupy?"
  • Nevinný dotaz "A co vidíte?" píšete napotřetí, protože dvakrát napíšete "A COVID"

Blog Žít İstanbul se dostal i do hledáčku hledačů médií (asi jim je dobré cokoli, co jde kolem, ale stejně děkuji!), jako http://www.findglocal.com/TR/Istanbul/111597873693620/%C5%BD%C3%ADt-Istanbul


...a nezačali jsme vlastně o mnoho dříve?

Ano, začali! Články a materiály k nim se začaly psát před deseti lety, tedy na podzim roku 2010. Proto jsou na blogu i články staršího data, než blog sám. Ze stejného důvodu se občas objeví nový starý článek, který je zařazený časem tam, kdy vznikl. Proto se někdy vyplatí hledat na blogu to, co vás zajímá, případně tu a tam zabrousit i do starších článků.

Poděkování

Chci poděkovat všem. Chci poděkovat čtenářům, kteří vytrvale sledují a čtou články. Chci poděkovat všem, kteří kriticky čtou informace a upozorní na nepřesnost, chybu, omyl, nebo neznalost. Chci poděkovat všem, kteří sdílejí odkazy na články.

Za neustálou a bedlivou kontrolu všech nepřesností, nepravostí a nekalostí nelze než srdečně poděkovat Lukášovi Cíglerovi. Zde chci také poděkovat jmenovitě Simoně Pávkové, která poctivě vkládá upozornění na články Žít İstanbul do svého Turecko! (náhoda - téměř na den rok od sebe).

Pro další rozvoj jsem si vytyčil skromný postup, kdy se informace o článcích automaticky posílá těm, kteří si na webu registrovali posílání informace emailem. Dále se zveřejňuje na Twitter a Facebook účtech Žít İstanbul. Na jiné části Facebooku to dávám jen sporadicky, nechci spamovat jinam.


TOP 5: Co jste četli nejčastěji? (když vynecháme COVID-19)


ledujte i nadále Žít İstanbul, jsem s vámi.

váš Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,