Přeskočit na hlavní obsah

Kupte dárek pod stromeček aneb turecká cenová praxe

 Stromeček se stal také součástí minimálně domácností západního Turecka. Není symbolem Vánoc jako pro nás, ale je ozdobou pro Nový rok. Také se v onen den dávají dárky, tedy hlavně dětem. Jaký je souboj s prodejci?

Obzvlášť letošní rok se dárky objednávají přes internet. V Česku je kritická část posílání spedicí, především Českou poštou. Ačkoli jsou zákazníci doma (kde by byli, když mají home office), tak přesto jsou 'nezastiženi', protože balík ani k jejich dveřím nedorazil, pouze informace o uložení balíku na poště. To se týká spíš větších sídel.

Turecko se potýká spíš s jiným problémem, a to manipulací s cenou.
Jakože v Česku se s cenami nehýbe?
To jsem neřekl. V Česku je často zvykem cenu na krátkou chvíli nadsadit, aby se poté mohla vytvořit úžasná sleva. Nová cena je ale stejná či podobná té obvyklé.
Ale kdo to má sledovat?
Pokud jde o něco, co kupuješ skoro denně, tak minimálně tušíš, kolik to asi stojí. U ostatních si můžeš pomoci porovnávačem cen, jako je Heureka.cz.
To znám! Ale v Turecku Heureka není.
Je i mimo Česko, ale do Turecka nedorazila. Tady kraluje Akakce.com. Ten odhalil v posledních dnech aktuální razantní zvýšení cen všeho.
A proč teď? Aha, pád turecké liry.
Ta naopak v poslední době posiluje, neptej se mě proč a jak je to možné, ale posiluje.
A stoupají ceny doopravdy, nebo je to jen manipulace se slevami?
Stoupají, a ne o málo. Však se podívej. Vezmi si třeba 'LEGO Classic 10715 Kostky na kolečkách' (Lego Classic Tekerlekli Yapım Parçaları 10715). Ta se prodává všude možně, tak lze porovnávat.


Zdroj: https://lego.heureka.cz/lego-classic-10715-kostky-na-koleckach/

Ten turecký systém mi trochu vysvětli.
Jasně. Křivka ukazuje minimální cenu. Svisle máš vždy první den v měsíci. Křivka začíná 1. červencem (1 Tem) a končí dnešním dnem, tedy 24. prosincem. To '1 Ara' je 1. prosinec.
To je půl roku, to je dost dlouhá doba.
Právě. A je vidět, že cena je přibližně stejná. Ale od prosince je jasné, že poslední vzestup ceny se nezastavil na obvyklém maximu, ale stoupá i nadále.
Tak jestli tomu dobře rozumím, to je... no počítám dobře, že to je víc... no to je snad trojnásobek ceny!
Odhaduješ správně. A podotýkám, že to není cena od jediného prodejce, ale od spousty firem, jak je u porovnávače cen zvykem.
Tak to je síla... A to je všude tak? Všechno se tak moc zdražilo? Inflace? Ta je tady prý hodně velká.
Tak se podívejme na další od stejného výrobce, aby nebyla odlišná politika firmy. Tady je sada 10692.


Zdroj: https://www.akakce.com/lego-parcali-bloklar/en-ucuz-lego-classic-yaratici-parcalar-10692-oyun-seti-fiyati,5564283.html

Tady vidím, že to začalo stoupat podobně, ale asi to nestačilo, tak nakonec přidali a zvedli cenu dost skokově.
Počkej, dívám se na to Akakce - oni tam ještě dali, že sleva 6 %! Neskutečné. Mimochodem jsou další kromě Akakce.com?
Jsou, jako Cimri.com nebo fiyatseyir.com, ale spousta jich zanikla (třeba Nekadar.com, eFiyat.com nebo Bilio.com s koncem roku 2016). Pojďme ještě na další produkt, sadu 11001. Ta se až tak moc neprodává.


Zdroj: https://www.akakce.com/lego-parcali-bloklar/en-ucuz-lego-classic-yapim-parcalari-ve-fikirler-11001-fiyati,401406143.html

Tady se vlastně nic neděje, žádné zdražení! Tak proč ceny stoupají?
První důvod je, že se zdražují hlavně nejprodávanější tituly.
Dost nefér. A další důvod?
Protože lidé mají hypotetický nůž na krku v podobě termínu do kdy chtějí dárek koupit.
A jaký termín? Oni přeci Vánoce neslaví! Cizinců tu zas až tolik žít nemůže a těch pár místních křesťanů...
Chtěl si říct katolíků a protestantů. Ortodoxní Vánoce jsou v lednu.
To je stejně komické, Turci a kupují vánoční dárky.
Novoroční dárky. Ale máš pravdu. A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,