Přeskočit na hlavní obsah

Nová tramvajová trasa T5 a vřava kolem toho

Prvního ledna 2021 se teoreticky slavnostně zprovoznila istanbulská tramvajová linka T5, která vede z Eminönü do Alibeyköy. Proč se otevřela teoreticky? Protože až od 4. ledna ji může využít široká veřejnost, předtím zavřená doma díky čtyřdennímu zákazu vycházení.

Celá trasa měří 8,8 kilometrů a leží na jižní evropské straně města. Vyjíždí z turisticky rušného místa nedaleko Galatského mostu přes Halič (záliv Zlatý roh), nedaleko Egyptského bazaru (též bazar s kořením). Místní si spíš všimnou, že poblíž první zastávky Cibali [džibáli] je malé autobusové nádraží pro místní dopravu také stanice Eminönü jiné tramvajové trasy T1. Odtud vede trasa T5 na severozápad podél Haliče, například kolem dolní stanice lanovky Eyüp - Pierre Loti. Trasa také kříží nově zřízenou trasu metra M7, a to u stanice Alibeyköy. Konečnou zastávkou tramvajové trasy T5 je malé autobusové nádraží Alibeyköy (Alibeyköy cep otogarı).


Celá trasa má 12 zastávek, projetí má podle údajů provozovatele trvat 30 minut. Za jednu hodinu má přepravit až 12 tisíc cestujících jedním směrem.

Trať je slavnostně spuštěna až teď, v pondělí 4. ledna 2021 ve 12:00. Prvních deset dnů je doprava zdarma (jak je zde zvykem), tedy do 14. ledna včetně.

trasa tramvaje T5 (výřez hromadné dopravy, viz Wikipedia)

infografika z agentury Anadolu


informace o celé trase z dílny Velkoměsta Istanbulu (zřejmě nejaktuálnější jména zastávek)


Trasa ještě není kompletní

Asi jste také postřehli rozdíl v počtu zastávek, délky trasy a jízdy. Je to z toho důvodu, že ještě není zprovozněna část zahrnující zastávky Eminönü a Küçükpazar-Haliç. Kdy se zprovozní, to zatím není známo.

Politická třenice kdože T5 vlastně postavil

Starosta Istanbulu Ekrem Imamoğlu [ekrem imamólu] (strana CHP) spolu s předsedou CHP (Kemal Kılıçdaroğlu [kemaľ kiličdarólu]) a předsedkyní strany İYİ Meral Akşener [meraľ akšeneř] slavnostně spustili provoz nové tratě T5.

zleva: Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem Imamoğlu, Meral Akşener


Zatímco starosta města tvrdí, že to byli oni, kdo trasu T5 postavili (tedy za jeho vedení), představitelé strany AKP tvrdí, že to byli oni, protože už 19. března 2019 trasu testovali. Tomuto názoru zase protistrana kontruje, že to jsou skoro dva roky, že tehdy bylo postaveno jen 600 metrů tratě, žádné zastávky, testovací jízda se dvěma vagóny (které se poté musely vrátit zpět do Bursy), protože bylo před volbami na post starosty Istanbulu (31. března 2019, tedy dva týdny poté). Pokud že by byla bývala trasa hotová už v březnu 2019, proč tedy nebyl spuštěn ostrý provoz? Původní stavba byla zahájena roku 2016 a měla být dokončena roku 2018.

testovací jízda 19. 3. 2019 (zdroj: Anadolu ajansi)

depo a poslední zastávka: stav z 9. 3. 2019 (tedy 10 dnů před testovací jízdou)

depo a poslední zastávka: stav z 25. července 2020



Mediální obraz trasy T5

Místní a v Istanbulu déle žijící cizinci jsou zvyklí na to, že se nová trasa metra nebo tramvaje obvykle otevírá za přítomnosti R. T. Erdoğana (z pozice starosty Istanbulu / premiéra / prezidenta, jak šel čas). To se již pár let nekoná, přesněji řečeno od zvolení Ekrema Imamoğlua (z opoziční CHP) starostou Istanbulu. Na podzim se otevírala zcela nová trasa metra M7, ale snad nebyla prezentována velkoměstem Istanbul tak vehementně, jako právě tramvajová trasa T5. V poslední den v roce byla v televizních kanálech velká kampaň s cílem informovat veřejnost o nové trase. Také sociální média měla svůj prostor.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,