Přeskočit na hlavní obsah

Prezident Erdoğan: pravidla zůstávají stejná. Čísla jsou přitom horší

Hlava Turecka v projevu včera večer komentovala aktuální situaci. Prezident řekl, že se pro města žádná opatření nemění. Vyjádření vyvolává pochybnosti, a to hned na několika místech. A nakonec zveřejněná čísla jsou opět výrazně horší. A jaká že jsou ta pravidla?


Případ "Barevná mapa"

První je barevná mapa na stránkách https://covid19.saglik.gov.tr/ , která zůstala z prvotní verze popisující situaci za 20 - 26. únor. Pro další období 27. února až 5. března se na této stránce inovovala pouze černobílá mapka jednotlivých provincií a jejich seznam, barevná mapa ale nikoli. To neodradilo turecká média včetně televizí (viz HaberTurk) neustále prezentovat onu barevnou verzi, ač již nebyla aktuální.

Ještě mapa pro 15. až 21. únor používala poněkud optimističtější měřítko, které se následně změnilo:

  • MODRÁ: pod 10 > pod 20
  • ŽLUTÁ: 10 až 35 > 20 až 50
  • ORANŽOVÁ: 36 až 100 > 50 až 100
  • ČERVENÁ: 100 a víc (beze změny)

Původní měřítko zmiňoval třeba Haberturk. Na jejich webu se sice objevila nová barevná mapa pro 27.2. až 5.3., ovšem s původními limity (viz modrá pod 10), což neodpovídá oficiálním informacím tureckého Ministerstva zdravotnictví. Na televizních obrazovkách ale stejná Haberturk prezentuje oficiální a bohužel starou barevnou mapku, jako kdyby neměli odvahu na televizi ukázat totéž, co na vlastním webu. Jiná média se často nových informací ani nedotkla.


Haberturk v pondělí 15. března 2021 večer komentuje projev prezidenta s únorovou mapkou


Vládní média (viz Sabah) neustále prezentují skoro měsíc starou mapku. Média jako kdyby se bála prezentovat data oficiálně prezentovaná Ministerstvem zdravotnictví, jen je vložit do mapy. Excel to dovede, i když s mírným nátlakem (u některých provincií je nutno za jméno přidat slovo Province).


Pravidla pro Turecko

Od března má také Turecko svého psa (PES = Protiepidemiologický systém ČR). Tu jsou pravidla ve zjednodušené podobě (platná jen pro občany nebo cizince s trvalým pobytem):



Největší zlom je při přechodu ze žluté kategorie (střední riziko) do oranžové (vysoké riziko). To absolvovala Ankara, ale jak vyplývá z vyjádření prezidenta, pravidla se nemění. Podobné je to s Istanbulem, který je již v červené nejvyšší kategorii (velmi vysoké riziko). Zde by to znamenalo opět zavřít stravovací zařízení typu restaurace, kavárny apod.

Valná shromáždění a jiné hromadné akce jsou pro celé Turecko omezená na 300 osob. Ovšem jsou takové politické strany, které mají pořádat i nadále akce pro tisíce lidí.


Čísla jsou opět horší, opatření se ale nemění

Druhá pochybnost míří na již zveřejněná čísla. Z nich vyplývá, že Istanbul i Ankara překročily svou kategorii, takže by se měla opatření zpřísnit. Měsíční vývoj naznačuje pouhé zhoršování, takže doposud nezveřejněná čísla vyvolávají domněnku, že jsou ještě horší, a tak se raději nezveřejní. Pokud růst neustane, překročí například provincie Antalya hranici červené nejvyšší kategorie (nyní 95,16).

Třetí pochybnost je, že nová čísla za období od 6. března do 12. března nebyla doposud zveřejněna. UPDATE JEŠTĚ PŘED DOKONČENÍM: Čísla nakonec zveřejněna byla, ale až v noci na úterý 16. března. Tím se vyřadily jak televizní stanice, tak i tištěné noviny pro následující den. A čísla prozrazují, že bylo co skrývat. Většina provincií se zhoršila, Istanbul rapidně míří z červené do fialové zóny.



Oficiální měřítko: počet nově pozitivních na 100.000 za 7 dní pro danou provincii je následující:
  •     0 až 19,9 případů: MODRÁ
  •   20 až 49,9 případů: ŽLUTÁ
  •   50 až 99,9 případů: ORANŽOVÁ
  • 100 a více případů:   ČERVENÁ

Již mapa s oficiálními barvami a kategoriemi není zrovna optimistická. Modrá a žlutá mizí, Turecko je zaplavováno oranžovou a červenou. Do kategorie 100+ (tedy červené) se ale řadí například i provincie Samsun s neuvěřitelnými 458 případy (a stále stoupá). Metodika Ministerstva zdravotnictví používá pro každé zdvojnásobení novou kategorii, použijme ji tedy také.



Měřítko Žít İstanbul: počet nově pozitivních na 100.000 za 7 dní pro danou provincii je následující:

  •     0 až 19,9 případů: MODRÁ
  •   20 až 49,9 případů: ŽLUTÁ
  •   50 až 99,9 případů: ORANŽOVÁ
  • 100 až 199  případů: ČERVENÁ
  • 200 až 399  případů: FIALOVÁ
  • 400 a víc případů:     ČERNÁ

Čísla to nejsou nikterak potěšující. Pokud se překročí 800 nově pozitivních za 7 dní, budu muset přehodnotit volbu černé pro 400 a víc a vybrat pro mezistupeň něco mezi fialovou a černou. Doufejme, že k tomu nedojde.

Jen rozdíl sedmi dnů udělal pro mnohé provincie obrovský nárůst, viz:

  • Iğdır: 24 > 80 (nárůst o 228 %)
  • Çankırı: 22 > 47 (nárůst o 107 %)
  • Tunceli: 26 > 53 (nárůst o 105 %)
  • Nevşehir: 35 > 64 (nárůst o 82 %)
  • Sivas: 24 > 43 (nárůst o 82 %)
  • Kastamonu: 65 > 118: (nárůst o 80 %)
  • Malatya: 53 > 92 (nárůst o 74 %)
  • Istanbul: 111 > 178 (nárůst o 60 %)
  • Yalova: 134 > 200 (nárůst o 49 %)


Mnohé provincie vykazují při porovnání čtyř týdnů až čtyřnásobky, například:

  • Balıkesir: 92 > 257
  • Çanakkale: 43 > 149
  • Edirne: 75 > 200
  • Istanbul: 68 > 178
  • Kilis: 48 > 255
  • Sinop: 83 > 345
  • Yalova: 74 > 200


Tu je kompletní tabulka:






Oficiální březnová čísla vypadají pro Turecko zajímavě. Počet nových pozitivních stále roste, stejně tak procento pozitivních (za březen od 7,58% po 10,26 %). Poklesy jsou jen v nedělích.

Denně je vykázáno zhruba 8 tisíc uzdravených, najednou od 11. března skok téměř na dvojnásobek a prakticky lineární pokračování. To je statisticky zajímavé, řekněme.



Zajímavý je vývoj úmrtí. Ten je prakticky konstantní, přibližně 65 osob denně. Až se nechce věřit, že by lidé tak spořádaně odcházeli z tohoto světa.



Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,