Přeskočit na hlavní obsah

Extrémní nárůst COVID-19 v Turecku a další opatření

V úterý v podvečer Turecko zveřejnilo sobotní údaje za předchozí týden. Nejhorší provincií je s překvapivě Kırıkkale, následované Istanbulem. Extrémně vysoká čísla si vyžádala další a nepopulární opatření, jako zákaz cestování mezi provinciemi (bez závažného důvodu). Rusko již reagovalo, Turecko tak dostalo varování, že pokud se nesrovná na jaře, může odepsat také hlavní letní turistickou sezónu. To by byla poslední rána z milosti pro řadu hotelů, restaurací, jejich zaměstnanců a rodin v oblastech žijících z turismu.

Ano, mohli jsme pro Vás připravit normální optimistickou mapu a krásnou. Jenomže, my jsme řekli ne! Žádný falešný optimismus, žádné lákání turistů do Turecka či Istanbulu, a když oficiální čísla, tak pro všechny (a to nejsme Vodafone ani Petr Čtvrtníček, dokonce ani Martin Jaroš, autor původní reklamy).

Přistupme k analýze oficiálně uváděných čísel. Ta neustále stoupají. Pouze dvě provincie z 81 mají drobný pokles, ostatní silný až extrémní vzestup počtu pozitivních. Z mapy podle oficiálně uznávaných kategorií zmizela předchozí týden modrá (tedy pod 20 pozitivních na 100 tisíc), tento týden se k tomu blíží žlutá, tedy 20 až 50 na 100 tisíc (ze šesti provincií pouhé dvě). Také oranžová (50 až 100) se vyskytuje pouze tam, kde byla dříve kategorie pod 20. Rapidně ovšem ubylo červené. Před týdnem bylo v kategorii 100 až 200 pozitivních 23 provincií, nyní pouze deset.

Istanbul se propracoval na osminásobek pozitivních za jeden měsíc, dokonce předstihl dosavadní suverénní jedničku, která se propadla na 6. místo.



Pokud přistoupíme k vlastním kategoriím v duchu těch oficiálních, je tady (alespoň mnou) obávaná změna. Obával jsem se toho, že se situace zhorší natolik, že ani kategorie 400 až 800 nebude stačit. A je to tady. Hned dvě provincie si vyžádaly vznik další kategorie 800 až 1600 případů, byla zvolena bílá barva (snad po vzoru českých map, kde stát s nejhoršími výsledky byl vyznačen bílou, tedy Česko, the best in CÓVID, tedy v té době).

Sledujte Žít Istanbul také na Twitteru https://twitter.com/zitistanbul

Měřítko Žít İstanbul: počet nově pozitivních na 100.000 za 7 dní pro danou provincii je následující:

  •     0 až 19,9 případů: MODRÁ
  •   20 až 49,9 případů: ŽLUTÁ
  •   50 až 99,9 případů: ORANŽOVÁ
  • 100 až 199  případů: ČERVENÁ
  • 200 až 399  případů: FIALOVÁ
  • 400 až 799 případů:  ČERNÁ
  • 800 a více případů:   BÍLÁ   


Seznam všech provincií nad 200 nově pozitivních na 100 tisíc obyvatel provincie opovážlivě roste.




Oficiální kategorie lze téměř zrušit, i když se ještě několik nečervených provincií drží. Pokud to bude postupovat tímto tempem i nadále, během několika týdnů lze namísto této mapy jen stylizovanou mapu Turecka (červenou) ve tvaru Turecka.

Oficiální měřítko: počet nově pozitivních na 100.000 za 7 dní pro danou provincii je následující:

  •     0 až 19,9 případů: MODRÁ
  •   20 až 49,9 případů: ŽLUTÁ
  •   50 až 99,9 případů: ORANŽOVÁ
  • 100 a více případů:   ČERVENÁ



Zde je mapa podle stejných pravidel v animaci za posledných devět týdnů (a můžete si k tomu klidně pustit '9 1/2 týdne').



Koho zajímá vývoj situace za poslední týdny v konkrétní provincii, zde je výčet včetně procentuálního nárůstu při porovnání s předchozím týdnem:



Denní čísla pro celé Turecko

Celostátně se vzestup počtu zemřelých záhadně zlomil a prudce klesl. Zároveň s tím se opět zázračně zvýšil počet uzdravených. Na rozdíl od předchozích uzdravovacích vln u této chybí předchozí ještě větší vlna pozitivity. Pětina testovaných je pozitivní (19,31 %), což je nejvyšší číslo od počátku této COVIDové vlny (tedy od 1. března). Jen včera se uvádělo 306 tisíc testů v průběhu 24 hodin.





Čísla zrychlují, turisté zpomalují, opatření přibývají

Řekněme, že věříme oficiálně předkládaným číslům. I jen ta postačí k tomu, aby se od Turecka mnozí odvraceli. Letecké spojení již přerušila Velká Británie, dále Rusko zrušilo dovolené až do léta, přesněji řečeno od 15. dubna do 1. června. Na všechna tato fakta muselo Turecko reagovat. Prezident Erdoğan ve svém prohlášení v úterý večer oznámil nová opatření, kdy kromě školek a posledních ročníků základní a střední školy se prezenční výuka ruší, žáci a studenti zůstávají doma. Podobně se ještě rozšiřuje zákaz vycházení. Ten doposud platil od 21. hodiny do 5. hodiny ranní. Ode dneška (tedy středy 14. dubna) začíná platit zákaz vycházení ve všední dny od 19. hodiny odpolední do 5 hodin do rána. Navíc je zákaz jakýchkoli hromadných akcí, ať jde o valné hromady a konference ve firmách, nebo třeba zásnuby či svatby. Opatření mají trvat po dobu ramadánu (upřímně řečeno, po tu dobu stejně věřící takové kratochvíle nepořádají). Také například kavárny, sportovní haly apod. se zavírají. Restaurací se to týká také, ale ty mohou prodávat na vyzvednutí. Zostřená opatření se opět týkají také věkové kategorie pod 20 let a nad 65 let. Ti nemohou do veřejné dopravy, ani nemohou ven (s výjimkami).

OSOBNÍ POZNÁMKA: Vážení čtenáři blogu Žít Istanbul, přátelé, tento článek se mi psal velmi těžce. Neustále se zvyšující čísla, neustále se měnící podmínky, na druhou stranu stále častější ignorování byť nejzákladnějších pravidel, tyto misky vah stále převážené na špatnou stranu. Opatrujte se! Jednou se všichni sejdeme a tyto časy pořádně zapijeme.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,