Přeskočit na hlavní obsah

Turecko chystá třítýdenní lockdown, turisty nevyjímaje

[aktualizováno v 23:55] Na tak dlouhou dobu ještě uzávěra v Turecku nebyla. Začíná ve čtvrtek 29. dubna v 19:00 a končí v pondělí 17. května v 5:00 ráno (přesně 2,5 týdne). Celou situaci popsal v dlouhém večerním projevu prezident Erdogan, kdy mimo jiné řekl: "Musíme rychle snížit počet případů na méně než 5 000 ... jinak budeme čelit důsledkům v každé oblasti od cestovního ruchu po obchod a vzdělávání." Za posledních 24 hodin bylo přitom zjištěno 37 312 případů, tedy 7,5x víc, než je požadovaný limit.

Všichni dospělí i děti nemsí vycházet bez ohledu na to, jestli jsou zaměstnaní, nebo ne (mezi výjimkami jsou například nákupy v nejbližším okolí). Výjimku mají profese a situace potvrzené tureckým Ministerstvem vnitra. Jestliže bude někdo potřebovat pomoc (viz staří apod.), může požádat o pomoc VEFA tým. Restaurace nemohou otevřít pro zákazníky, mohou ale jídla rozvážet. Obchodní řetězce budou v nedělích zavřeny. V ostatní dny mohou být otevřeny prodejny potravin, které je možné navštívit v docházkové vzdálenosti. Některé typy obchodů budou zavřené, takže nebude možné například koupit alkohol. Cestování mezi provinciemi je možné pouze na povolení. Příslušné státní orgány postupně zpřesňují informace.



Zákaz vycházení a cestování mezi provinciemi se, jak se zdá, týká také turistů. Rezervace v ubytovacích zařízeních totiž nepředstavuje výjimku z omezení zákazu vycházení. Protože prezident se v dlouhém projevu dotkl opravdu mnoha problémů včetně ožehavých a aktuálních (viz vyjádření amerického prezidenta Bidena, Rakousko-Uhersko, Rusko, PKK, terorismus, Ázerbájdžán, ruský protiletadlový zbraňový systém S-400 Triumf  atd.).

Školy budou uzavřeny, a to včetně školek. Ty byly doposud otevřeny, společně s posledními ročníky základních a středních škol. Zkoušky připadající na období zákazu vycházení se posouvají.

I podle oficiálního vyjádření uvedená opatření mohou pružně reagovat na aktuální situaci, je tedy nutné sledovat média.

Poněkud děsí fakt, že denní čísla ještě nebyla zveřejněna. Namísto nich se na stránkách Ministerstva zdravotnictví objevila týdenní čísla za jednotlivé provincie. Nyní jsou čísla zveřejněna také za posledních 24 hodin. Počet nově pozitivních je až neuvěřitelně nízký, tedy v porovnání s předchozím obdobím, dokonce i s třídenním zákazem vycházení, který dnešním ránem skončil.

Kritici upozorňují na fakt, že ochota dodržovat pravidla se snižuje jak u veřejnosti, tak u firem. Také dohled nad dodržováním pravidel je spíš vlažný a viditelně selektivní. Je tedy otázka jak se k situaci postaví stát, vedení provincií, či radnice měst.

Patrik Veselík

ZDROJ: https://www.aa.com.tr/en/latest-on-coronavirus-outbreak/covid-19-turkey-announces-full-lockdown-from-thursday-/2221503

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,