Přeskočit na hlavní obsah

Jak sledovat hokej z Turecka?

[aktualizováno 28.5.] Ne že by to bylo překvapení, ale Turecko nepatří mezi země, které by holdovaly lednímu hokeji. Proto ani oficiální televize jejich zápasy přenášet zřejmě nebudou. Relativně alternativní TRT Spor 2 vysílá namísto hokeje přímé přenosy z Mistrovství Evropy ve vodních sportech z Budapešti. Zraky Čechů a Slováků ale míří do Rigy. Jak na to?


Česká televize a rozhlas

Vysílací práva mají pro Českou republiku právě tato média. Z řady kanálů České televize je pro hokej důležitý ČT sport. Kvůli omezení práv jen na Českou republiku není možné přes internet sledovat zápasy, pokud není počítač také v České republice (nebo pokud si to jejich server nemyslí).

Dnes vzniklá stanice Radiožurnál Sport přenáší komentované zpravodajství. Na rozdíl od předchozích let ani web ani Android aplikace nejsou použitelné mimo Českou republiku (nepo pokud si jejich server nemyslí, že počítač je v Česku). Články jsou k dispozici na irozhlas.cz/sport/ms-hokej/2021

ZMĚNA: Některé zápasy jsou přenášeny i do zahraničí (viz Švédsko - Česko)

POZNÁMKA: Rádio Slovensko provozuje něco podobné živému komentování hokeje, aktuálně zápasu Slovensko - Bělorusko.


Přes satelit

Především v severozápadní části Turecka je alespoň teoreticky reálné využívat také satelitní příjem. Satelit ani přijímač nepoznají, zda je příjem fyzicky na území České republiky, nebo mimo ni. Je to omezeno sílou signálu, takže čím dál od Česka, tím větší průměr antény je nutný. Také je nutné přenastavit, protože turecké satelity jsou zaparkovány na výrazně jiné pozici, než je v Česku použitá Astra na pozici 23,5°E. Pokud není anténa doplněna rotátorem (což běžně není), je nutné pořízení nové antény.

Jak velká anténa je v Turecku zapotřebí? Na evropské straně a po obou stranách Marmarského moře až po Izmir postačí 60cm anténa, tedy běžná základní velikost, stejně jako pro Českou republiku. Poté síla signálu velmi rychle klesá a je nutné mít anténu o průměru až 150 centimetrů.


Diagram pokrytí družice Astra 3B, paprsek Europe Wide


Pro příjem České televize je nutné použít dekódovacích karet Irdeto a Irdeto ICE, které se pořizují v České republice. Satelitní přijímač musí být vybaven příslušným slotem (opět, není standardně, jen u lepších modelů).

Pro kanály Českého rozhlasu je nutné mít satelitní přijímač schopný přijímat DVB-S2/AAC, což je problém u starších přijímačů.

AKTUALIZOVÁNO: Turecká společnost Tivibu na placených kanálech Spor 3 a Spor 4 přenášejí utkání. Někdy jsou k vidění i volně, na kanálu Tivibu Spor.


Youtube

Zde přímo IIHF Worlds 2021 má vlastní kanál youtube.com/user/icehockey, na kterém jsou i přímé přenosy. Ovšem takoví samaritáni nejsou, takže nejlákavější zápasy zde těžko uvidíme (namísto právě probíhajícího zápasu Rusko - Česko je k dispozici současně probíhající zápas mezi Itálií a Německem).

Na druhou stranu pokud i zápasy Česka či Slovenska nebudou považovány za divácky atraktivní, dobře pro nás. Například se bude dnes večer přenášet zápas Slovensko - Bělorusko. Ten začíná středoevropského času v 19:15, což je v Turecku 20:15. Totéž bude zápas Česko - Švýcarsko v sobotu v 19:15 (resp. ve 20:15).

Jako zajímavost je možné sledovat popravu (tedy hokejový zápas) Velké Británie a Ruska také v sobotu, od 15:15 (resp. 16:15 tureckého času).

...a čekáte nějakou nepříjemnost? Ale samozřejmě! Jsou to jen ukázky dosavadních gólů. Takže děkujeme, ale...


Jak být jako v Česku?

Existuje řada řešení jak obejít systém tak, aby si myslel, že počítač (mobil, tablet) je v Česku a ne v Turecku. Jedno z řešení je použít VPN, například službu / program Hola VPN (viz Hola.org), nebo použít českou proxy adresu. Zde existují seznamy, například free-proxy.cz, vpnmentor.com apod.

VÝŠE UVEDENÁ ŘEŠENÍ JSOU SPÍŠ VYSVĚTLENÍM SITUACE. DODRŽUJTE PROSÍM ZÁKONY, VYHLÁŠKY A NAŘÍZENÍ VŠECH ZÚČASTNĚNÝCH STRAN!


A co sportovní restaurace a bary?

Je otázkou zda budou zápasy přenášet, protože obvykle se v nich sleduje fotbal. Navíc jsou aktuálně kvůli pandemickým opatřením mimo hru. Od 1. června má být další uvolnění, uvidíme potom. Mistrovství světa v hokeji končí 6. června.


Jaké hlášky uslyšíme letos?

Připomeňme si několik z nich:

  • To byla kosa jak od prvorepublikového zemědělce...
  • Tak to byla tmavě žlutá karta za velmi ostrý zákrok.
  • Americký trenér ze střídačky posral čtyřku svých hráčů.
  • No a tady Kverka dal gól a postavil se mu Ptáček.
  • A beží, beží...kto nám to beží?...Beží nám pätnásta minúta!
  • Rachna-kachna to to letělo!
  • Není to gól! Tyč, tyč a pryč!
  • Otevíráme zlatou bránu olympijského turnaje, jsme olympijští vítězové! Přepište dějiny, Česká republika vyhrála zimní olympijské hry v ledním hokeji.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,