Přeskočit na hlavní obsah

Marmarské moře umírá, spousta rosolovitého slizu

Toto malé a vnitrozemské moře uzavřené mezi Bospor a Dardanely mezi Asií a Evropou vrací po desítkách let znečišťování tvrdý účet. Znečištění vypadající jako mléčná káva se táhne od Istanbulu až k Yalově, ale dokonce i o desítky kilometrů dál blízko Erdeku v provincii Balıkesir, je viditelné dokonce i ze satelitu. Případu si všímá i světový tisk, viz BBCThe GuardianWashington Post atd. Turecký tisk ale v tomto úhlu pohledu moc světový není. Kritická situace trvá od začátku května (již jsme psali), nyní zesiluje.

Desítky a desítky let se do Marmarského moře vypouští nečištěná voda jak z kanalizačního systému, tak z průmyslových podniků na jeho břehů. Je sice mírná snaha o nápravu, ale postupuje příliš pomalu. Městské čtvrti postižené silným a páchnoucím znečištěním u pobřeží i orgány radnice Istanbulu se již pustily do ručního i strojového čištění vody. To sice řeší páchnoucí vrstvu, ale nikoli příčinu.


znečištění u města Erdek


Marmarský region je problematický. Je unikátní v mnoha úhlech pohledu. Marmarské moře je jediným vnitrozemským mořem na světě, kde žijí tři čtvrtiny turecké populace a 40 % tureckého průmyslu. Rosolovitý sliz je látka, která vzniká nadměrným množením mikroskopických rostlin, fytoplanktonu. Ten se může množit také kvůli nadměrnému rybolovu, což způsobuje absenci přirozených predátorů. Další vliv je klimatický, voda je teplejší než obvykle.

Svrchní proud z Černého do Marmarského moře Bosporským průlivem splachuje vše, co se tam vyskytne (včetně výtoků kanalizace a splašky) a přinese do Marmarského moře. Velkoměsto Istanbul se především pod novým vedením pustilo do boje se stávající situací, takže se staví či dostavěly čističky vody, čistí nebo vyčistily přítoky (viz potok Kurbağalıdere, Žabí potok), ale je to běh na velmi dlouhou trať. Navíc Istanbul je sice velkým, ale nikoli jediným "přispěvatelem".

Marmarské moře je propojeno s okolím pouze úzkými průlivy, Bosporem a Dardanelami. Proto se relativně uzavřené, což je izoluje od okolních moří. Potom se znečištění nemůže naředit přirozeným prouděním, s výjimkou obou průlivů.


Princovy ostrovy - znečištění


Ačkoli samotný sliz nemusí být nutně škodlivý, může se stát hostitelem toxických mikroorganismů a nebezpečných bakterií, jako je Escherichia coli (neboli E. coli). Když se vytvoří vrstva, která pokryje vodní hladinu, může to spustit škodlivý řetězec událostí, který znemožní rybám dýchat a způsobí hromadný úhyn, což následně vede k poklesu hladiny kyslíku, který dusí ostatní formy mořského života. To jen prohlubuje absenci přirozených predátorů.

Situace se ale nestala poprvé. Znečištění tohoto typu se objevilo již roku 2007.


čištění u břehů Kartalu, Istanbul (zdroj: radnice Kartalu)


Zpozornět by měli konzumenti ryb, které pocházejí právě z Marmarského moře. V Istanbulu zákazníci obvykle vědí, že mají ryby z Marmarského moře ignorovat, že je lepší kupovat ryby z Černého moře. Zpozornět by měli i případní zájemci o koupání v Marmarském moři, a to nejen v rámci Istanbulu (včetně Princových ostrovů), ale také dalších částí, ať jde o provincie Yalova, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ a další. Právě Princovy ostrovy jsou oblíbeným víkendovým cílem obyvatel Istanbulu, a to včetně koupání (když se pomine, že nyní se ani voda, ani vzduch nedostanou přes 20 stupňů).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,