Přeskočit na hlavní obsah

COVID: Turecké provincie jsou lepší, ale i přes 50 % horší

Odborníci v řadě zemí upozorňovali na efekt, kdy se lidé po skončení COVIDových omezení "pustí ze řetězu" a nastane viditelné zhoršení. Tento efekt se začíná projevovat i v Turecku. Většina země se zlepšuje, výrazně se zvýšil počet provincií, kde naopak případů přibývá.

Mapa odhaluje současná epicentra, což je velká oblast kolem Ankary či další na severovýchodě země. Tři další provincie v červené oblasti jsou samostatnými epicentry. Modrá oblast pro nejnižší výskyt je naštěstí také souvislý, spadá do ní tři provincie na jihu země. Pro turistický ruch je dobrou zprávou, že právě tam je málo případů v pobřežním pásu od Izmiru až k Sýrii.

Někdejší špička všech provincií Istanbul je hluboko v pelotonu, minimálně za všemi červenými provinciemi. Dřív se bylo proč bát Istanbulu, teď je proč se bát Ankary.



Mimochodem: oficiální barevná mapa na stejné webové stránce tureckého Ministerstva zdravotnictví  (odkud pocházejí i data zde prezentovaná) stále uvádí stav z 20. až 26. března 2021. Je výrazně červenější, než aktuální data. Není jasné jakou má ministerstvo motivaci ponechat tento stav, když hned nad ní je aktuální mapa ve stupních šedé, nad ní data pro každou provincii.

Podívejme se na přírůstek či úbytek podle provincií. Čím zelenější, tím větší úbytek případů. Naopak čím červenější, tím je větší přírůstek (oboje při porovnání tohoto a předchozího týdne). Větší úbytek je na pobřeží včetně turistických oblastí či Istanbulu, nárůst je v ojedinělých lokalitách (čtyři provincie), ale také relativně souvislá oblast na jihovýchodě země. Tam počet nově COVID-19 pozitivních stoupá.



Při pohledu na statistiku provincií podle kategorie se na rozdíl od pěti přechozích týdnů žádné zásadní změny nedějí.Oranžová kategorie pro 50 až 100 nově pozitivních na 100 tisíc obyvatel se prakticky nezměnila, počet červených (100 až 200 případů) se zmenšil o 11. Dá se říci, že se zmenšila na polovinu (tedy z 22 na 11). Modrá kategorie pro 0 až 20 případů zůstává na třech provinciích.



Při porovnání mezitýdenních rozdílů je dobrou zprávou to, že neustále převažuje pokles (71 z 81 provincií). Špatnou zprávou je, že roste počet provincií, kde počty případů opět stoupají. Koncem dubna to nebyla jediná provincie, potom jedna, před týdnem osm, nyní již deset. Poslednní tři týdny se také bohužel zvyšují i rozdíly. Předtím byl nárůst (byl-li nějaký) pohyboval od 0 do 25 % při porovnání mezi aktuálním a předchozím týdnem. Minulý týden byl nárůst také v kategorii 25 až 50 %, nyní již 50 až 75 %. Podobně bohužel pokles případů je nižší a nižší. Počátkem května byl mezitýdenní pokles 25 až 50 % pro 62 provincií, týden poté jen 36 provincií, nyní je to jen 28.



Vývoj denních hlášení za celé Turecko potvrzuje, že pokles počtu případů se skoro zastavil. Na vládou požadovaných 5000 případů denně se to nedostalo a nevypadá to, že to bude v příštích dnech. V porovnání s jinými zeměmi Evropy to je stále mnoho (tedy při přepočtu na počet obyvatel).



Počty zemřelých neustále klesají plynulým tempem už skoro měsíc. Přesto se oficiálně nahlášený počet pohybuje nad 110, zatímco v březnu to bylo nad 60. Cílem je samozřejmě nula.



Všichni si přejí, aby už týdenní COVID-19 hlášení nebyla důležitá, protože budou reálná čísla mizivá.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,