Přeskočit na hlavní obsah

Očkování proti COVID-19 nabral v Turecku jiný směr

Kdo sleduje situaci v Turecku jen občas, tak by se ode dneška asi divil. Některé změny jsou očekávané, jiné překvapující. Do očkovacího okna se od včerejška zařadili také akademiční pracovníci a hudebníci bez ohledu na věk. Výrazně se posouvá také věková hranice. Doposud měli nárok starší 50 let, ode dneška se mohou registrovat starší 45 let, od pondělí čtyřicetiletí a starší.

Největší změnou je ale očkovací látka. Nejdříve v Turecku kraloval CoronaVac (Sinovac Biotech), potom začaly dodávky váznout, Turecko si mezitím objednalo i jiné (psali jsme). Nyní začíná být běžnou vakcínou BioNTech. Turecká firma Viscoran İlaç plánuje vyrábět Sputnik V (psali jsme).

Turecko také vyvíjí vlastní vakcíny. V současné době začínají probíhat testy na dobrovolnících.


zdroj: thecapitalist.com


Turecká čísla o vakcinaci vlastního obyvatelstva trochu mate. V Turecku se očkuje jak v očkovacích centrech, tak u obvodních lékařů. Často se uvádí počet implementací, což neznamená, že stejné množství lidí je očkováno. Někteří jsou totiž očkováni dvakrát. Přestože k této chvíli (čtvrtek 10. června ve 7:57) bylo podáno 31.801.604 dávek, v praxi to znamená, že alespoň jednu dávku získalo 18.398.666 lidí, z toho dvě (tedy plnou vakcinaci) absolvovalo 13.402.938 lidí, což znamená asi 16,3 % obyvatel. Česká republika má nyní 17,4 % obyvatel plně očkovaných. Přestože Turecko mělo proočkované vyšší procento, zpomalilo v očkovacím tempu, takže je Česko předběhlo. Slovensko má nyní plně očkovaných 18,8 % obyvatelstva (Maďarsko dokonce 40,8 %). Turečtí sousedé jsou na tom následovně:

  • Bulharsko: 9,3 %
  • Řecko: 22,7 %
  • Kypr (severní turecký): neznámo
  • Kypr (jižní řecký): 28,9 %
  • Sýrie: neznámo
  • Irák: neznámo
  • Írán: 0,8 %
  • Ázerbájdžán: 9,4 %
  • Gruzie: 1,4 %
  • Arménie: neznámo

Blízké země:

  • Tunisko: 4,0 %
  • Egypt: 0,4 %
  • Libanon: 4,4 %
  • Izrael: 56,8 %

Jaká je situace v Severokyperské turecké republice? Tamní ministerstvo zdravotnictví na svém webu uvádí, že k 8. červnu 2021 v 9:26 bylo podáno 139 621 vakcín. Alespoň jednu dávku má 77302 lidí, druhou neboli dokončené očkování 62319 obyvatel. Země má jen asi 300 tisíc obyvatel. Odhadem je tedy plně očkováno přes 20 %.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

  1. Je až překvapivé, jak nízká procenta se uvádí. Jaký to má důvod? Nedostatek vakcín, personálu .. neochota vakcinaci absolvovat?
    Celé dny člověk od rána do večera neslyší z TV a rozhlasu nic jiného, než očkování, očkování ... Starší občané se v MHD baví jen o očkování a trumfují se, kolikrát už toto bláznění absolvovali, kdo z jejich rodiny, přátel ... Dříve se trumfovávali, kolik toho pro ně jejich dětičky dělají a jak se mají tím pádem dobře. Těším se, až se lidé budou mít zájem bavit o jiných tématech života a covid se stane jen nehezkou vzpomínkou. Ještě si počkáme, ale bude nám v té době už lépe. Pokud se té doby starší ročníky dočkají.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,