Přeskočit na hlavní obsah

Tanečky tureckého ministra zdravotnictví ohledně delty, hrozí zamoření od turistů

Ministr zdravotnictví Turecka přinesl kontroverzní informaci o tom, že se objevily tři případy delta varianty COVID-19. Jeden případ je v Istanbulu, dva další někde po Turecku bez bližšího určení, ale rozhodně nejde o Ankaru. Delta problém ale v Turecku doutná, hrozí exploze případů.

Jakou motivaci má ministr Koca vypíchnot zrovna Ankaru? Je to druhé největší město, navíc hlavní. Dalo by se hovořit o turistické oblasti obecně, nebo naopak říct v kterých provinciích se případy objevily. Je možné, že jde právě o kritickou oblast s významným přínosem turismu.

Turecko mělo doposud izolované jednotlivé případy nakažené delta variantou.


Jakou variantu detekují různé země?

Web CoVariants.org shromažďuje zajímavé informace o variantách COVID-19. Zajímavé je zobrazení výskytu pro každou zemi za poslední rok. Červená znamená tzv. britskou variantu (alfa), zelená tzv. indickou variantu (delta). Šedá barva znamená, že konkrétní varianta nebyla identifikována (například proto, že se nehledala, nebo nedetekovala). Bílá oblast znamená, že tam data chybějí.


Jak vypadá okolí České republiky + V4?






Jak je vidět, v Rakousku a Německu začíná vlna delta varianty, v Česku o trochu méně, ale také. Slovensko a Polsko zatím registrují jen malé, i když vzrůstající množství. Maďarsko ovšem své informace tají. Nemá to vztah k vakcíně, kterou používají, tedy Sputnik V?


Jak vypadá Turecko a jeho okolí?

Daný web uvádí pouze země západně od Turecka, jiné sousední země ne.




Bulharsko je evidentně zamořené právě delta variantou. Řecko ji nezmiňuje, ale rapidní ústup alfa varianty naznačuje, že šedé místo bude alespoň částečně vyplněno právě tou variantou (je to ovšem spekulace). Turecko také nedetekuje delta variantu, a tak jediným zdrojem informací jsou projevy ministra zdravotnictví.


vysvětlivky


Použití řecké abecedy poněkud svádí k mylným výkladům, jakože lambda varianta se detekuje zavedením lambda sondy, že gama varianta se likviduje gama zářením, případně, že kappa variantu dostanou (či naopak nedostanou) zákazníci společnosti BasicNet. V Česku a na Slovensku by pak měl zbystřit pozornost výrobce kuchyňské elektroniky Eta.


Možná ruská turistická komplikace

Turecko otevřelo své hranice ruským turistům, kteří houfně přilétají především přes letiště Antalya. Před týdnem si pochvalovali přílet 120 tisíc ruských turistů za 8 dnů (viz CNN Türk). Provincie Antalya navíc nepatří mezi ty s vysokým procentem proočkovanosti v Turecku (včera šlo o 63,4 % dospělých; pod 18 let se v Turecku zatím neočkuje, takže při přepočtu na všechny obyvatele je to viditelně méně). A právě Rusko má nyní velké množství případů s extrémním množstvím zemřelých.



Je to přesně měsíc, kdy v Rusku začala nová vlna, navíc prudce rostoucí, bez náznaku počátku kulminace.


denní počet případů v Rusku (zdroj: ourworldindata.org)


Dramaticky také vzrostl počet úmrtí, kdy denně je oficiálně uváděno téměř 700 úmrtí. To je násobně víc, než je zvykem jak v Evropě, tak v Turecku.


denní počet úmrtí v Rusku (zdroj: ourworldindata.org)


Rusko má malou proočkovanost. Oficiální zdroje uvádějí pouze 18,1 % (k 6. červenci 2021), plně je naočkováno 12,6 %.

Do médií prolákla informace, že se v Rusku množí případy, kdy si namísto chybějícího očkování pořídí falešné potvrzení o prodělaném očkování (od dob Potěmkinových vesnic se asi již ničemu divit nělzjá). Takové potvrzení potom postačí například tureckým úřadům (či ostatně jakýmkoli úřadům). Psal o tom například britský The Times, kde se píše o ceně 1200 rublů za falešný certifikát. Případů se množí, jak dokumentuje včerejší případ, kdy zdravotník sám prodával falešné certifikáty, viz Ministerstvo vnitra Ruské federace. Rusko se snaží případy stíhat, ale je jich mnoho. A protože zfalšovat lze jak doklad o očkování, tak doklad o testování, není jistota, že turisté nejsou již nakaženi, když přilétají do Turecka.

Jaké jsou možnosti Turecka? Moc velké nejsou. Rusko-turecké vztahy jsou poněkud napjaté, takže případná jednání nejsou ani snadná, ani rychlá. Turecko potřebuje turisty a hodně a hned, což Rusko na rozdíl od státu EU splňuje. Na druhou stranu Turecko potřebuje ochránit vlastní obyvatelstvo před přílivem nemocných ze zahraničí. Ani jedno řešení není ideální. Nyní to vypadá, že se musí rozhodnout mezi oběma variantami, protože třetí cesta, zdá se, neexistuje.

Tak mi připadá, že turecký ministr zdravotnictví je studentem Cimrmanologie.
Proč myslíš? Vždyť to ani není možný, navíc by musel umět česky.
No právě. Ale vezmi si tu argumentaci. Kdyby řekl, že 'v Turecku jsou tři případy delta varianty, kromě jiného i v Istanbulu', tak by se to obešlo bez větších debat.
Istanbul je s odstupem největší město Turecka, tak by bylo s podivem, kdyby tam něco chybělo.
Přesně. Ale ne, on se v tom musel šťourat s poznámkou, že v Ankaře není žádný. To je jak Hlaváčkovo 'Vilma je nevinná, pane inspektore.'
Vražda v saloním coupé, klasika. Jestli to není ale spíš 'My nesmíme ani naznačovat,' jak říkal pan Smrtka v Poslu z Liptákova.
Ono to jde ale ještě dál. Však už skoro půl roku se zveřejňují týdenní souhrny COVID-19 pozitivních za jednotlivé provincie. Je to sice za sobotu až pátek a přitom se to obvykle zveřejňuje až příští středu, ale budiž. K dispozici je jak monochromatická mapka, tak soupis provincií a čísla, takže lze snadno vše okopírovat a zpracovat. Tentokrát se na té oficiální stránce nic neobjevilo, ministr pouze zveřejnil mapku na svém Twitteru s novými daty, ale to je vše.
Počkej, nesmíš na sebe tak chvátat, jak říkal Jiří Kroupa v Marečkovi. Jestli tomu dobře rozumím, tak je to taková chytrá horákyně, zveřejnil, ale nezveřejnil?
Rozumíš tomu dobře. Nikdo nemůže říct, že skrývá nějaké informace. Vše zveřejnil. Kdo ale chce dělat analýzu nebo byť svou barevnou mapku, tak má smůlu, nebo musí čísla všech 81 provincií ručně opsat. A s tím se žádný novinář babrat nebude.
To je mazaný. Takže to je taková datová podoba 'Hledej Šmudlo'.
Přesně. Ono by se pak také mohla potvrdit či vyvrátit teorie, že v provinciích s větší proočkovaností počet nově nakažených klesá, naopak kde se obyvatelé očkovat nenechávají, tak počet nakažených stoupá. Barevná mapka proočkovanosti začíná totiž nápadně připomínat mapku nakažených. Také se může udělat korelace mezi proočkovaností a venkovem versus městem, vyšším versus nižším vzděláním a podobně. A nakonec by to mohlo skončit otázkou, jestli to nekoresponduje také s kurdskými oblastmi.
Pak by vládl Istanbul, kde Kurdů žije velké množství.
Taky pravda. V Istanbulu žije velké množství všech - Turků, Arménů, Řeků, Kurdů, lidí, navíc těch koček...

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,