Přeskočit na hlavní obsah

22 let od zničujícího zemětřesení u Istanbulu

Miliony lidí v západní části Marmarského moře včetně Istanbulu dnes vzpomínají na 22. výročí velkého zemětřesení s katastrofálními následky. Dne 17. srpna 1999 v 3:01:39 ráno se 15,9 kilometrů pod městem Gölcük na souřadnicích 40,748°N 29,864°E na 45 sekund zatřásla země se silou 7,6 Mw podle USGS (Turecko uvádí 7,4). Následky byly strašné:

  • 17.480 osob zemřelo
  • 43.953 osob zraněno
  • 200 tisíc osob zůstalo bez domova
  • 66.441 obytných budov zničeno
  • 10901 firemních budov zničeno
  • 285.211 obytných domů poškozeno
  • 42.902 firemních budov poškozeno

V zemětřesné oblasti se nacházelo v okamžiku zemětřesení asi 16 milionu lidí. Jednalo se o Istanbul, Yalova, Kocaeli, Düzce, Bolu, Sakarya.


zemětřesení roku 17. 8. 1999 (zdroj: tarihiolaylar.com)


Turecku začalo pomáhat mnoho organizací a celkově 52 států od USA přes evropské země a řadu asijských jako Bangladéš, Jižní Korea či Japonsko, také Česká republika.

Po souhlasu Parlamentu České republiky vyslala 23. srpna 1999 pomoc i Česká republika. Konkrétně šlo o mobilní týmy 6. polní nemocnice včetně 15 lékařů a 13 sester až do 31. října 1999. Byli vysláni také záchranáři ze 75. záchranné výcvikové základny Civilní ochrany v Olomouci. Vedle oficiální pomoci českého státu pomáhalo také občanské sdružení Adra, které ze Svazu záchranných brigád poslalo skupinu pěti kynologů. Český červený kříž zaslal pro zraněné krevní deriváty.


zdroj: t24.com.tr)


Situaci podrobně dokumentovala tehdejší česká média, jako iDnes, Radio.cz, Hn.cz (1), Hn.cz (2), army.cz.

Na 20. výročí zemětřesení se objevily spekulace, že nešlo o přírodní jev, ale že jde o následek systému HAARP, což byl projekt na průzkum ionosféry včetně polární záře. Proto byly stanice postaveny na Aljašce a v Grónsku. Takové konspirační teorie spojují projekt i s jinými zemětřeseními. Projekt byl roku 2013 zrušen a zařízení roku 2014 demontována, přesto teorie žijí vlastním životem a vysvětlují kdejaké případy, dokonce i včetně globálního oteplování, chemtrails nebo za letošní tornádo na Moravě. HAARP ale nebyl jediný svého typu, podobný projekt má také Evropská unie na Špicberkách (a s vyšším výkonem), další je v Rusku poblíž Nižného Novgorodu.

Katastrofa měla několik následků, do budoucna pozitivních. S maximální rychlostí se změnil zákon, takže nově stavěné budovy musejí mít přiměřenou odolnost vůči zemětřesení. Také se zavedlo speciální pojištění budov proti následkům katastrof DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu).

V provincii Yalova byly objeveny nové minerální prameny, které rozšířily nabídku tamní lázeňské oblasti.

Hele, není to nějaká nafouknutá bublina? Bydlím tu už řadu let a ještě jsem o tom neslyšel.
Tak čísla mluví snad samy za sebe, to vidíš sám. A že se o tom lidem nechce mluvit? Samy o tom mluvit nezačnou, ty ses na to neptal.
Taky jsem o tom neslyšel.
Říkám si v jaké bublině zase žiješ ty. Vždyť když je někde v rámci Turecka silnější zemětřesení, tak téma zemětřesení z roku 1999 přijde na přetřes. Píše se o tom v novinách, mluví se o tom v televizi. A že v Turecku umějí dělat nekonečné televizní debaty na jakékoli téma, to snad víš.
To vím, proto se na televizi nekoukám.
Někdy velmi chápu, ale někdy to není od věci.
Česká republika ale nestála stranou a nejenže kondolovala, ale také aktivně pomáhala.
Ale to byla Česká republika roku 1999. Dnes se Turecku ani nepokondoluje (tedy aspoň letošní léto).

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,