Přeskočit na hlavní obsah

Turecko a požáry: Manavgat stále hoří, dezinformace bují

Přes enormní úsilí se situace nelepší, ba naopak. Požárů valem přibývá, přibývá problémů a konfliktů, stejně tak jako zoufalých proseb o pomoc. Ministr zahraničí Çavuşoğlu prohlásil, že v Antalyi (myšleno celá provincie) zatím hořelo na 19 místech, z nichž 14 bodů je pod kontrolou. Nechtěný symbol současné vlny požárů okres Manavgat bohužel stále hoří.

Veřejnost již začíná propadat bezmoci, a tak sama shromažďuje finanční prostředky (včetně českých občanů pod vedením Simony Pávkové z Facebookové skupiny Turecko! ve spolupráci s Tureckým velvyslanectvím v Praze), případně volá o pomoc. Známý snímek s hashtagy #HelpTurkey #GlobalCall zveřejnily vedle tisíců dalších také turecké celebrity Nilüfer, Şehrazat, nebo Nilgün Belgün.



Protože se píše o 60 požárech (včera jich bylo 163), jde o informaci zřejmě z 29. července. Od té doby se situace ještě dramaticky zhoršila.


Je to kampáň!

Lidé dobrovolně a s čistým srdcem sdílejí informaci napříč státy, napříč zeměkoulí. Turecká provládní média (viz A Haber, Takvim, Haber 7, Aksam, Yeni Akit) to ale vidí v jiné optice. Podle nich jde o špinavou kampaň, která má světu ukázat neschopnost Turecka. Podle A Haber je cílem této kampaně:

  • vydělávat peníze
  • zvyšovat si popularitu
  • posilování občanského image a vnímání sebe sama

Haber 7 dokonce spojil tyto aktivity s FETÖ (podle Turecka teroristická organizace Fethullah Gülena přezdívaná Fethullahçı Terör Örgütü). Podle Haber 7 dokonce tvrdí, že většina účtů, které "Help Turkey Global Call" podporují, je propojena s FETÖ. Akšam ještě zvyšuje laťku tím, že spoluje toto úsilí veřejnosti s FETÖ, ale navíc upozorňuje na aktivitu turecké vládní strany AKP, která rozjíždí protiakci s hashtagem #StrongTürkiye. Některá média také sdílejí fotografie s letícími letadly či vrtulníky a vypočítávají kolik jich je jen v tom jednom snímku (s podtextem, že je to dostatečné a že to stačí).

Oficiální státní informační agentura AA včera zveřejnila obsáhlý článek informující veřejnost, že našla konkrétní osobu, která vytvořila hashtag a sdílí jej i s pomocí desítek tisíc botů.


Aktuální čísla jak za Turecko, tak za provincii Antalya

Přímo v provincii Antalya pracuje 6524 hasičů a lesních dělníků, 8 letadel, 2 bezpilotní letadla, 30 vrtulníků, 456 hasicích vozů, 426 stavebních strojů a 172 doprovodných hasičských vozů. V provincii Antalya zatím zemřelo na následky požáru 5 občanů a 2 lesní dělníci.

Dosavadní žebříček vývoje je následující:

  • 85 požárů, 74 pod kontrolou, 11 hoří (30.7.)
  • 98 požárů, 88 pod kontrolou, 10 hoří (31.7., viz článek s detailním seznamem)
  • 107 požárů, 98 pod kontrolou, 9 hoří (31.7. v noci)
  • 112 požárů, 107 pod kontrolou, 5 hoří (1.8. dopoledne)
  • 129 požárů, 122 pod kontrolou, 7 hoří (v noci z 1. na 2. srpna)
  • 132 požárů, 125 pod kontrolou, 7 hoří (2. srpna, den)
  • 138 požárů, 129 pod kontrolou, 9 hoří (2. srpna odpoledne)
  • 150 požárů, 137 pod kontrolou, 13 hoří (2. srpna večer)
  • 163 požárů, 152 pod kontrolou, 11 hoří (3. srpna večer)


Na rozdíl od předešlého dne se nyní čekalo až na večerní či noční hodinu pro prvotní zveřejnění čísel za daný den (na Twitteru ve 22:29). Stejně tak se konala zhruba ve stejnou dobu tisková konference ministrů a odpovědných osob přímo v Manavgatu, přenášená živě některými zpravodajskými kanály. Tak pozdní hodina notně snížila počet osob, které v Turecku informaci sledovaly (často sledují hlavní zprávy, tedy v čase asi od 19:00 do 21:00 podle kanálu). Je také otázka nakolik se tím vyšachovala tištěná média (na poslední úpravy byl ještě čas).

Statistiku o požárech poněkud znepokojuje fakt, že se již několik dnů uvádějí data za posledních šest dnů (tedy něco jako klouzavý průměr), ačkoli je nad tím informace o období od 28. července do daného data. Ministr Pakdemirli zároveň uvedl, že jen v provincii Antalya vypuklo 19 požárů, dva se stále hasí.


poslední informace z ministerstva (zveřejněno ve 22:29 dne 3. srpna 2021)


Kdyby šlo skutečně jen posledních 6 dnů, tedy "SON 6 GÜNDE" (tedy 28.7. až 2.8., pak 29.7. až 3.8.), potom by v číslech z 3.8. chyběly případy z 28. července (ovšem v titulku je 28.7. až 3.8.). Znamenalo by to umělé snižování počtu případů. Doufejme tedy, že jde jen o chybu grafika (který převzal předchozí verzi a nepřepsal počet dní) a nikoli o systémové / manažerské / ministerské selhání při snaze manipulovat daty.


Co vlastně znamená dochlazení požářiště?

Uhašení plamenů je sice podstatnou součástí, ale není to finální stav. Místo požáru je stále horké, a tak se vlivem i horkého počasí a větru může vysušit a znovu vzplanout. Navíc může hořet i pod zemí. Proto se musí dochladit. To znamená, že i požár pod kontrolou se stále hasí, což odčerpává techniku i lidi od požárů, které doposud po kontrolou nejsou. Místo by se mělo kontrolovat termokamerou.


Bude hořet elektrárna?

Starosta okresu Milas (u Bodrumu, provincie Muğla) již otevřeně vyzývá kohokoli s cisternou o pomoc, viz zoufalá výzva na Twitteru. Kromě jiného je ohrožena hnědouhelná elektrárna Yeniköy (37°08′28″N 27°52′22″E), ke které se zatím nekontrolovaný požár přiblížil již na desítky až stovky metrů. Elektrárna s výkonem 420 MW spaluje lignit (nejméně kvalitní hnědé uhlí) a je kvůli splodinám a zamoření oxidem siřičitým širokého okolí. Součástí protestu bylo také plánované zničení 48 vesnic, které měly "ustoupit" rozšíření hnědouhelného dolu, který dodává uhlí právě do této elektrárny. Požár se dostal do těsné blízkosti nedaleké elektrárny v Kemerköy.

Podle počtu požárů to nyní vypadá, že právě provincie Muğla je na tom nejhůř, protože pod kontrolou není 5 požárů, a to jen v této provincii.


Stálý nedostatek hasicí techniky

Stoupá kritika veřejnosti i politiků směrem k vládě i jinými směry. Například Rusko se chlubilo, že Turecku hned zapůjčilo tři speciální protipožární letadla Berijev Be-200 (maximální rychlost 710 km/h, nosnost 12 tun vody, vyrobeno 17 kusů). To je vše moc pěkné, ale dvě ze tří letadel nemohou kvůli technické poruše hasit (Etkili Haber).


Berijev Be-200, ilustrační foto (zdroj: wikimedia.org)


Jen co se týče letecké pomoci, vedle Španělska jde například o Chorvatsko, jejichž letadlo se také zapojilo do hašení požáru v Manavgatu.


okamžik tankování španělského letadla Bombardier CL-415 (zdroj: twitter.com)


Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan poděkoval 73 státům či organizacím za jejich vyjádření, případně za jejich pomoc, a to i státy, které ničivým požárům aktuálně také čelí (USA, Kanada, Albánie, Řecko apod.). Všechny okolní státy účast s Tureckem vyjádřily (Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko), bohužel Česká republika nikoli. Stálo by příliš času malé textové vyjádření soustrasti a spoluúčasti?

Že o události informuje například TV Nova, je očekávatelné. Ovšem zeměpis asi není jejich silná stránka, když tvrdí, že "Požáry zasáhly i pobřeží Egejského moře, a to i v oblíbených turistických rezorterech, jako Antalya, nebo Bodrum".


poděkování k 3. srpnu 2021


Bohužel je nutno konstatovat, že Turecko není v regionu jediné, které čelí velkým požárům. Tento týden se rozhořelo jen v okolí Turecka mnoho ohňů například na řeckých ostrovech, zbytku Balkánského poloostrovu, Itálii a dalších, o vzdálených zemích nemluvě (viz Kanada).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,