Přeskočit na hlavní obsah

COVID se v Turecku opět zhoršil

Prudká vlna COVIDu z první poloviny srpna v Turecku začala polevovat, ale poslední týden se opět začala čísla zvyšovat. Na přelomu srpna a září začala prezenční příprava ve školách, lidé se vraceli z dovolených. Do čísel se ještě neprojevil začátek školní docházky ze 6. září.

Celostátní počet nově COVID-19 pozitivních na přelomu července a srpna prudce stoupnul, aby pak mírně klesl a zůstal na novém "standardu". Ten začal minulý týden opět narůstat.



Zde je jasně patrný nárůst za poslední týden, kdy se týdenní součet nebezpečně blíží maximu z první poloviny srpna. Čísel z jarní vlny se nedosáhlo (snad i díky výrazně vyšší proočkovanosti v porovnání s jarem). Ovšem podzim ukáže tvrdou realitu.



Počty COVID-19 zemřelých plynule narůstaly, aby dosáhly denního maxima 290. Když se výše uvedené hodnoty sečtou do týdenního souhrnu, je výsledek jasnější (anulují se výkyvy v rámci týdne).




Turecké provincie týdně (a se zpožděním)

Zatímco denní hlášení má zpoždění maximálně na úrovni hodin, týdenní hlášení má zpoždění asi 1,5 týdne. Nezahrnuje proto aktuální opětovné zvýšení.




Při porovnání provincií podle kategorie je vlastně situace od konce července relativně stabilní. Poslední zveřejněný týden klesl v oblasti červené (100 až 200 případů na 100 tisíc obyvatel dané provincie), což zdvojnásobilo oranžovou kategorii (50 až 100).



Při porovnání změn to tak optimisticky nevypadá. Zatímco předchozí týden byl ve znamení 11% poklesu, poslední reportovaný týden je zhruba na nule (tedy ani pokles, ani nárůst).



Při porovnání provincií tímto způsobem je vidět špička poslední vlny z první poloviny srpna. Poslední reportovaný týden má optimistický nárůst zleva, ale také nárůst červené.



Mapa jasně ukazuje korelaci mezi proočkovaností a procentem případů, viz jihozápad země. Je to právě ta oblast, kde je nejvyšší turistický ruch.


Cestování s očkováním či PCR testem

Od pondělí 6. září Turecko zavedlo omezený režim cestování. Doposud postačil HES kód. Nyní musí mít cestující buď očkování, nebo PCR test ne starší 48 hodin. Jedná se nejen o cestování letecké (mezinárodní i tuzemské), ale také vlakové či autobusové.

Pro Česko či země EU je zajímavostí jak je to zařízeno. Zatímco Evropská unie je založena na pasivní certifikát, Turecko používá HES kód neboli odkaz na aktivní COVID-19 záznam dané osoby (jak místní, tak cizinec). Proto stačí se neustále prokazovat HES kódem, protože odtamtud si dopravce zjistí očkování i PCR test.


Informace ano, ale opatrně

Zveřejňování aktuálních čísel o počtu testů, nově pozitivních, nově uzdravených a právě zemřelých hned pod mapkou očkování je chytrý trik. Čísla jsou pěkná, ale barvy na mapě jsou pěkné a navíc stále optimističtější. Čtenáři novin či divákovi televizních zpráv to postačí, ačkoli to jsou dvě zcela odlišné věci.

Další věcí, která dovede slušně (ne)ovlivnit veřejnost, je hodina či den zveřejnění informace. A tak máme v této chvíli na oficiální stránce tureckého Ministerstva zdravotnictví čísla za poslední den, dále měsíc starou týdenní statistiku, za kterou je skoro dva týdny stará statistika jednotlivých provincií (za sedmidenní období). Ta měla tentokrát největší zpoždění za letošní rok. Původně čísla končící pátkem zveřejňovala v úterý následující týden, pak středa, pak čtvrtek - tentokrát to byla až neděle. Stát asi nechtěl jakkoli rušit rodiče, připravující své ratolesti do škol.



Pro statistické zpracování je důležité mít všechna data, nic nevynechat. Možná to je důvod, proč se některé informace zveřejňují jen jednou za čas. Týdenní celostátní tabulka se zveřejňuje jednou za 2 týdny, pokud vůbec.



Dalším překvapením je fakt, že anglická mutace stránek zmizela. Namísto ní se objeví "Web sayfası kısa bir süre için hizmet verememektedir!!!" (Web je na krátkou dobu mimo provoz; jeden vykřičník asi nestačí). Zajímavé je, že zmizela i možnost výběru jazyka. Je otázka, jestli to bude opravdu na krátkou dobu, nebo dočasně (podle sovětského vzoru).

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při velkém projevu 3. září kdy prohlásil, že onomu dni je 81 % z nově pozitivních, lidé, kteří nejsou plně očkováni. Zhruba 90 % hospitalizovaných občanů není plně očkováno (tedy bez očkování, nebo nedokončené). 90 % zemřelých nikdy nebyli očkováni (nebo nebyli plně).

Ministr zdravotnictví se tak snaží, ale všichni mu to jenom kazí.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,