Přeskočit na hlavní obsah

COVID v Turecku stále posiluje i na počátku října 2021

[aktualizováno 8.10. v 18:05] Čtvrtá vlna COVID-19 v Turecku pokračuje. Už to není příval, ale pomalé postupné zhoršování situace. Není to případ pro bombastické titulky článků, je pozvolné, otravné a unavující, jako Škoda 120 na táhlém dlouhém kopci. Tak se pusťme do rozboru situace.

Tým Ministerstva zdravotnictví zodpovědná na zveřejňování dat si začal se svými čtenáři hrát na schovávanou. Po dlouhé měsíce se na hlavní stránce (kromě jiného) covid19.saglik.gov.tr zveřejňují počet COVID-19 pozitivních na 100 tisíc obyvatel za jednotlivé provincie. Data se ale přesto na veřejnost dostala, ale jen jako snímek na Twitteru ministra zdravotnictví Fahrettina Koci. Kdo chce data zpracovat, je nutno je z bitmapy opsat. To řadu novinářů a redakcí odradí.

Mimochodem: čtvrtá vlna COVID-19 v Turecku začala v polovině července 2021 a trvá dodnes.

Tu je tabulka COVID-19 pozitivních turecké čtvrté vlny týden po týdnu, provincie po provincii včetně rozdílu posledních dvou reportovaných týdnů:




Provincie obvykle absolvují svou vlastní vlnu, aby poté počet nově pozitivních začal klesat podobně prudce, jak prudce se předtím zvyšovala. Toto nepsané pravidlo porušuje provincie Rize, která je stabilně v černé oblasti. Naopak čtvrté vlny se téměř neúčastní provincie s nejvyšší proočkovaností, především na jihozápadě země (Izmir, Mugla, Aydin, Antalya).

První část čtvrté vlny postihla hlavně jihovýchod Turecka, nyní je špička na severu a ve vnitřním Turecku. Ovšem čísla se pozvolna zvyšují skoro všude. Nejrychlejším náběh má v posledních týdnech provincie Bursa (severozápad Turecka, jih Marmarského moře, na jih od Istanbulu).



Začněme od nejsvětlejších provincií, tedy nejméně zasažených. Po více než měsíci se počet těch s méně než 50 pozitivními rozšířil ze 4 provincií na pět. Počet nejodolnějších se tedy zvětšil. Potom už pohled moc optimistický není. Počet provincií s 500 a více případy se zvětšil z jedné na čtyři. Kategorie 400 až 800 posledních několik týdnů viditelně narůstá (5 > 9 > 12). Nejvíce je stále fialových provincií (200 až 400), stav se po čtyři týdny změnil jen málo, mírný nárůst (35 > 37 > 39 > 38). Ještě stabilnější je počet červených, tedy 100 až 200 (22 > 19 > 20 > 19). Provincií v oranžové kategorii 50 až 100 stále ubývá (15 > 16 > 8 > 7).

...a stejná data s jiným způsobem vykreslení:



Jak vypadá změna COVID-19 pozitivních? Mírný nárůst. Celkem 32 provincií vykazuje mezitýdenní pokles, 49 vykazuje mezitýdenní nárůst. Tři provincie narostly za týden o 50 až 75 %.



A jak vypadají největší města, resp. jejich provincie? Zatímco Istanbul zabírá celou stejnojmennou provincii, další tři obsahují ještě další sídla. Nejhorší je provincie Ankara, která plynule roste (tedy neustále přibývá nově COVID-19 pozitivních). Istanbul naopak začal po mírném nárůstu stagnovat.



Na mapě je jasně vidět jednolitá fialová oblast, místně přecházející v černou. Jihovýchod ve žluto-oranžovo-červené si "užil" na začátku čtvrté vlny, teď mají proto klidněji než jinde.



Zde je historie čtvrté vlny (tedy posledních 10 týdnů)




Mezitýdenní rozdíly posledních dvou zveřejněných týdnů, na kterém je vidět největší nárůst v provincii Bursa a potom na severovýchodě Turecka.



Šest posledních rozdílových map (tedy 33. až 38. týden)



Mimochodem: do této chvíle (středa 6. října) se na oficiální webové stránce zobrazuje pouze toto (a pod tím seznam provincií s jejich hodnotami):



Aktualizováno: mapa pro 18. až 24. září se objevila až dnes 8. října (včetně dat).

Jak je na tom Turecko jako celek? Při týdenních součtech denních hlášení vyplývá, že se situace v posledním týdnu končícím 3. říjnem zhoršila víc, než o týden předtím. Až bude zveřejněn balík dat podle provincií pro 25.9. až 1.10., bude situace horší, než v předchozím (výše uvedeném) týdnu.



Protože již začal podzim, je znát vliv chladnějšího, vlhkého až deštivého počasí, počty akutně respiračních onemocnění stoupají stejně jako každý rok. Do této kategorie spadá i COVID-19.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,