Přeskočit na hlavní obsah

Tento den se Turecko zastavilo, Atatürk zemřel

Stalo se 10. listopadu 1938 v 9:05 ráno. Zastavilo se srdce zakladatele Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Stejně tak se zastaví život v celém Turecku každý rok ve stejnou chvíli na jednu minutu. Houkají sirény, lidé se zastavují na chodníku, zastavují svá auta, vystupují z nich a stavějí se do pozoru na symbol úcty a vzpomínky. Lidé přicházejí pro tento moment k jeho sochám, někdy s květinou.

Atatürk zemřel v Istanbulu v paláci Domabahče, ale je od roku 1953 uložen v památníku Anıtkabir, který byl vybudován a roku 1953 slavnostně otevřen v Ankaře.



Atatürk není jediný, kdo je v památníku Anıtkabir pochován. Leží zde také druhý prezident Turecka İsmet İnönü. Byl zde původně pohřben také čtvrtý prezident Cemal Gürsel, ale ten byl 27. srpna 1988 přemístěn na nově vzniklý Turecký národní hřbitov v Ankaře. Ten je určen pro prezidenty a jiné význačné osobnosti Turecka. V památníku byl pohřben původně také 19letý student Turan Emeksiz, kterého zastřelila policie při demonstracích 28. dubna 1960 a který se stal symbolem Demokratické strany jako takové a demokratických změn, které se následně realizovaly.



MIMOCHODEM: Také zde je mírná podobnost Československa a Turecka. Tatíček Masaryk zemřel 14. září 1937 v Lánech, Mustafa Kemal Atatürk zemřel zhruba rok poté. Zatímco v Československu se na Masaryka muselo zapomenout hned dva roky poté (okupace Německem + Slovenský štát) a poté od roku 1948 po "vítězném únoru" (a následná protimasarykovská kampaň), Turecko ničím takovým neprošlo, a tak je propojení se zakladatelem republiky dodnes silné. Obě osobnosti zemřely těsně před vypuknutím druhé světové války.



Tento den se používají hash tagy #10kasım #Atatürk a případně i další, jako #SonsuzluğunAdıdırAtatürk #sevgimizheptaze #10kasım1938 #10kasım193oo #MustafaKemalAtatürk #SonsuzluğunAdıdırAtatürk #sonsuzadek #sonsuzadekoezlemle #Atamİzindeyiz #ÖlümBileSilemediSeni


nástěnka základní školy Kocatepe v městském obvodu Keçiören v Ankaře (zdroj: Twiter školy)


Nelze si nevšimnout zápisu roku, kdy se napíše 193 a za to ležatá osmička. Rokem úmrtí je 1938, kdy položením osmičky se vyjadřuje nekonečno, tedy že Atatürk nezemřel, žije navěky (tedy myšlenko samozřejmě jeho ideje a v myslích lidí).



Snad nemůže být firmy či osobnosti, která by v tento den na sociálních médiích neprojevila úctu. Ovšem grafické pojetí je často i při očividné snaze poněkud neuctivé či "klišózní" (jak by řekl Jan Werich), viz některé příklady výše i níže.



Mnohoznačné je neobvyklé ztvárnění v pojetí Trakya Bilim Merkezi (je nutno připomenout, že v onom roce 2021 byla povinnost nosit roušky kvůli pandemii COVID-19).



A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,