Přeskočit na hlavní obsah

Trojice českých uměleckých fotografů vystavuje v Turecku

Výstava fotografií nazvaná Poetic Sight je společným dílem tří autorů (Igor Malijevský, Miro Švolík, Jan Pohribný), kde každý vystavuje svá díla, která se vzájemně doplňují, protože mají odlišný styl. Putovní výstava nejdříve zamířila do Ankary, aby se na tento týden ocitla v Istanbulu v těsné blízkosti Generálního konzulátu České republiky, který na výstavě spolupracuje.

Výstava se koná do 8. listopadu 2021.



Na vernisáži výstavy byl jeden z vystavujících fotografů, Jan Pohribný, který nám sdělil několik informací:

Žİ: Je tato výstava váš nápad, nebo jste byl osloven?

JP: Tak ta výstava vznikla na základě toho, že my se všichni velice dobře známe a spolu jsme už několikrát vystavovali. Skupina byla větší, autorů bylo víc, ale tady kvůli dimenzování (protože ta výstava původně byla v Ankaře), takže proto jsme zvolili tenhle formát, protože ty kolekce k sobě i styly se budou zajímavě doplňovat, neopakují se, každý má různorodý rukopis, takže to navazuje z koncepce „poetická dramaturgie“ (nebo jazyk) co je nám na té výstavě společné, ale každý mluvíme vlastně trošku o jiném typu poezie.


Miro Švolík


Žİ: Takže to je putovní výstava? Ankara, Istanbul…

JP: Mělo to jít ještě do bulharské Sofie, teď ale jsme se dozvěděli, že ta Sofie je trošku komplikovaná, že ten prostor není tak veliký, takže nevíme vůbec, jestli se tam vejde ten rozsah, nebo ne, protože ta výstava je ještě trošku větší, ta Ankara byla skutečně mnohem větší, takže některé fotografie ani sem se nevešly, takže třetina fotografií tady chybí. Kdežto ta Sofie je velice malá, takže zatím nevíme. Tak jsme nabídli a domlouváme s velvyslanectvím v Ankaře, jestli by to nezkusili ještě v Izmiru nebo v jiné lokaci, nebo eventuálně na jiných zastupitelstvích Balkánu (třeba do Řecka by to mohlo jít). Je to otázka samozřejmě. Tyhle věci se plánují dlouho dopředu, takže najít takové prostory je docela složité. Chápu, že když to není předpřipravené roky dopředu, tak to může být problém. Ona celá výstava trošku vznikla na poslední chvíli. My vlastně nahrazujeme nějakou malířskou výstavu, kterou se nepodařilo zrealizovat, protože to bylo velmi komplikované (detaily vám neřeknu). Vyzvali nás, protože fotografie je jednodušší na pojištění na transport atd., a že jsme to byli schopni poměrně rychle zorganizovat (asi během měsíce jsme do dali dohromady). Ale už jsme známe, ten koncept.


Miro Švolík


Žİ: Je to vaše první výstava v Turecku?

JP: Ano, toto výstavní turné je první. Vystavovali jsme mnohokrát. Nás zastupuje jedna galerie v Pekingu, tam jsme měli řadu výstav po celé Číně a dalších aktivit, co ta galerie dělala, například v Paříži, ale v Turecku poprvé.


Igor Malijevský; Sklenice (Oděsa, 2016)


Žİ: Jaké jsou vaše dojmy z Turecka jako takového?

JP: Ještě jsem neměl čas. Dnes jsem poprvé poblíž našel takové lokace, které bych rád fotografoval, tak teprve budu vědět víc, já jsem tu příliš krátce, budu muset přijet znovu.

Žİ: Určitě! Je z vašeho úhlu pohledu Turecko pro výstavy tohoto typu snadné či obtížné?


Jan Pohribný před svými díly


JP: To neumím přesně posoudit, ale je výborné, že se podařilo docela rychle domluvit tuto galerii (to je zásluha konzulátu). Obvykle s galeriemi (to známe z Čech) v Praze získat prostor, to je někdy i na roky, si to zamluvit. To nejde z měsíce na měsíc. Tady to šlo operativně, mě to překvapilo, že to fungovalo poměrně rychle. Z tohoto pohledu je to slibné, ale je to otázka, jestli vždy by to takhle zafungovalo. Ale vždy důležitá místa, jako je Istanbul nebo Paříž nebo Praha vyžadují dlouhou přípravu, než se takové místo získá.

Žİ: Děkuji za rozhovor.


mapa Istanbulu s lokací Artist Gallery


ADRESA: ARTIST GALLERY, Harbiye, Abdi İpekçi Caddesi No:77, 34367 Şişli/İstanbul (v docházkové vzdálenosti od stanice metra Osmanbey, případně poblíž stanice Mačka lanovky TF1 (poblíž Generálního konzulátu České republiky)

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,