Přeskočit na hlavní obsah

COVID v Turecku stále ustupuje

Svět se nyní dělí na země s velmi odlišným aktuálním vývojem COVID-19. Některé státy jako Velká Británie úpí pod náporem omikronu, jiné země jako Česko či Slovensko mají čerstvě po vrcholu podzimní vlny, Turecko má viditelný ústup letně-podzimní vlny, trvající již pět měsíců. Za tu dobu se pomalu převalila zemí od jihovýchodu po severozápad.

Turecko si dalo opravdu načas s daty za období od 27. 11. do 3. 12. Minulý týden vydalo rychle za sebou výsledky dvou týdnů za sebou včetně následujících sedmi dnů od 4. do 10. prosince.

Jaká je aktuální situace jednotlivých provincií?



...a nutné vysvětlivky k barvám. Jedná se o počty případů na 100 tisíc obyvatel:



Nejhorší černé provincie jsou jen dvě, obě na severozápadě země. Fialová oblast je již rozdělena na tři části: severozápadní, severovýchodní, a jižní střed. Červených provincií je poměrně málo, zato je velká prakticky jednolitá oblast oranžových provincií, která se táhne od jihozápadu směrem na severovýchod. Pak navazuje žlutý pruh, poté je jednolitá oblast modrých provincií na jihovýchodě země.

Jaká byla situace v deseti za sebou jdoucích týdnech (tedy od 2. října do 10. prosince 2021)?




Tu je deset provincií s nejmenším počtem nových případů (nejlepší situace):

  1.   3,92  Van
  2.   4,28  Hakkari
  3.   7,69  Bitlis
  4.   9,15  Ağrı
  5.   9,35  Batman
  6.   9,97  Muş
  7. 10,97 Şırnak
  8. 12,28 Mardin
  9. 14,20  Siirt
  10. 18,25 Şanlıurfa

Tu je deset provincií s nejvyšším počtem nových případů (nejhorší situace):

  1. 467,74 Kırklareli
  2. 464,78 Çanakkale
  3. 378,91 Ordu
  4. 366,68 Bilecik
  5. 363,86 Osmaniye
  6. 358,63 Tekirdağ
  7. 335,72 Eskişehir
  8. 323,88 Balıkesir
  9. 311,95 Edirne
  10. 306,41 Adana

Jaká je to změna oproti předchozímu týdnu?



Poslední zveřejněný týden se v drtivé většině provincií situace zlepšuje, jen v 10 z 81 je situace horší (ovšem jen mírně).

Jaká byla situace v deseti za sebou jdoucích týdnech (tedy od 2. října do 10. prosince 2021)?




Jak jsou na tom největší města?

Provincie Istanbul (šedá) setrvale klesá. Stejně rychle klesá také provincie Ankara. Další siamská dvojčata (tedy provincie Antalya a Izmir) sice také nepatrně klesají, ale mají málo případů (a ani nikdy neměly moc za letošní rok).



Poznámka: Kromě provincie Istanbul (obsahující pouze město samotné) mají ostatní provincie nejen uvedená města, ale také jejich okolí.


Turecko jako celek

Začněme statistikou počtu provincií v dané kategorii. Je vidět, že se situace opravdu zlepšuje, i když pomalu. Přibývá počtu provincií s méně než 100 případy na 100 tisíc. Také počet "fialových" provincií se dostal poprvé od konce srpna pod 30.



Při detailnějším úhlu pohledu je stále patrnější, že se situace zlepšuje. Stále více provincií klesá.



Zde je vidět totéž, jen v bavičkách. Právě na rozšiřování modré, žluté a oranžové (tedy vše pod 100) je vidět nakolik se situace zlepšuje. Přesto je stále zhruba polovina provincií nad 100 případů na 100 tisíc obyvatel.



Zde je také vidět pokles v posledních třech měřených týdnech (resp. 7denních obdobích).



V opačném konci je vidět výrazné snižování počtu případů.



Jaký vliv má minimální či maximální hodnota v daném týdnu?



Zde je malý doplněk, který napovídá, že ne vždy jsou čísla taková, jak vypadají. Pokud vezmeme v úvahu pouze maximální hodnotu daného týdne, pak ignorujeme ostatní dny. Příkladem je 32. týden, kdy se maximální hodnota zvýšila; ostatní hodnoty se ale natolik snížily, že to v průměru znamenalo pro daný týden pokles případů.

Dalším případem je 41. týden, kdy maximální hodnota zrychlila svůj růst oproti předchozímu týdnu. Zároveň se ale minimální hodnota výrazně propadla, takže v průměru se to skoro dorovnalo, znamenalo to jen velmi mírný vzestup (resp. zpomalení růstu oproti předchozímu týdnu).


Čísla pouze za celé Turecko

Vedle reportování čísel za jednotlivé provincie (se zpožděním 1 až 2 týdnů) informuje turecké Ministerstvo zdravotnictví také o číslech daného dne (resp. za období 24 hodin končící v ten den; nejde o půlnoc až půnoc). Na základě těchto čísel lze vytvořit novější vizi situace.

Denní čísla systematicky klesají. Již se dostaly pod 20 tisíc nových případů.



Počet zemřelých také setrvale klesá. Stále se ale jedná o 150 až 200 lidí denně.



Denní výčet není tak přehledný, protože v něm jsou také výkyvy v rámci týdnů. Proto je lepší týdenní čísla sečíst a vytvořit týdenní průměr.

Zhoršení situace po dvou týdnech zlepšení se nyní nekonalo. Předchozí zhoršení lze připočíst podzimním prázdninám (v grafu fialově).




Kdy se nejvíc chodí k lékaři?

Zajímavý je průběh návštěv v rámci týdne. To není konstantní, ale mění se, i když závislost tu je. Nejméně lidí sice chodí v neděli (nepřekvapivě). A právě proto jestliže je neděle naopak nejčastější, znamená to razantní zvýšení případů, tedy počátek nové vlny, jak jsme viděli na jaře (viz následující graf).



Následující tabulka znázorňuje stejná data, ale pojatá jinak. Červené pole znamená nejvíc případů za týden, zelená nejméně případů za daný týden.



Jak je vidět, nejčastěji se COVID-19 nahlašuje v úterý, jestliže vlna klesá. To jsme viděli na jaře (tedy 16. až 26. týden) a nyní počínaje 41. týdnem. Při mírném vzestupu (řekněme nárůst 15 až 20 %) se nejvyšší počet případů přesouvá na středu (viz 34. až 37. týden). Jestliže je případů ještě víc (řekněme  nárůst 20 až 50 %), potom je v rámci daného týdne nejvíc případů v sobotu (viz 9. až 13. týden). V extrému to může být také neděle. Naopak při viditelném poklesu může být víc případů v pondělí (jen někdy, viz 19., 43., 45. či 48. týden).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,