Přeskočit na hlavní obsah

Eurasia Rail 2021, veletrh mnoha úhlů pohledů

Devátý ročník Mezinárodního veletrhu železniční dopravy Eurasia Rail 2021 proběhl ve dnech 25. – 27. 11. 2021 v Istanbulském veletržním a kongresovém centru TÜYAP. 

V říjnu 2019 (tedy v čase těsně před COVIDem) se veletrh Eurasia Rail připravoval na 3. až 5. března 2021 ve městě Konya, ale letos v březnu byl přeložen a konal se až nyní v Istanbulu. Předchozí ročník se konal v dubnu 2019 v Izmiru.

Abychom vytvořili ucelený obrázek, zde jsou neupravené texty, zveřejněné různými orgány české státní správy a dalších organizací:


Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Ministerstvo průmyslu a obchodu zorganizovalo v rámci veletrhu českou oficiální účast na ploše 110 m², na níž se prezentovalo třináct českých firem včetně asociace ACRI (AMiT, spol. s r.o., DAKO – CZ, a.s., IG Watteeuw ČR s.r.o., LEVEL, s.r.o., MSV Elektronika s.r.o., RETIA, a.s., SVÚM a.s., ŠKODA TRANSPORTATION a.s., TTC MARCONI s.r.o., VÚKV a.s., Výzkumný a zkušební ústav s.r.o.).

První den veletrhu proběhlo krátké zahájení oficiální účasti na české expozici zástupcem MPO ČR Lenkou Kouckou, generální ředitelkou ACRI Marií Vopálenskou a velvyslancem ČR v Turecku Pavlem Vackem. Ve stejný den navštívil český stánek i turecký ministry dopravy Binali Yildirim.

V rámci doprovodné propagace se druhý den veletrhu, tj. 26. 11. 2021 od 18:00 hod. konala oficiální večeře pro české vystavovatele a jejich obchodní partnery. Akce proběhla ve večerních hodinách v hotelu Tuyap Palace.



Firmy českého železničního průmyslu se prezentovaly na veletrhu EURASIA RAIL v rámci oficiální české účasti organizované MPO ČR a ACRI. Řada z jejích členů se již úspěšně podílí na probíhající zásadní modernizaci turecké dopravy, ať jde o dodávky moderních tramvají ŠKODA Transportation pro města Konya a Eskişehir, dodávky elektro-výzbroje pro lokomotivy, signalizační systém istanbulského metra dodaný společností AŽD Praha, či dvojkolí společnosti GHH – BONATRANS dodávaná tureckým železnicím a dopravním podnikům

"Veletrh Eurasia Rail má pro český železniční průmysl zásadní význam. Členové ACRI se letos tohoto veletrhu zúčastnili ve velkém počtu již poosmé. Veletrh jim nabízí skvělou příležitost prezentovat se na tureckém trhu,“ říká generální ředitelka ACRI Marie Vopálenská a dodává: "Je to unikátní příležitost k rozvinutí obchodních kontaktů, která přináší zásadní obchodní úspěchy, ať jde například o dodávky kolejových vozidel, signalizačních a řídících systémů, dvojkolí nebo o testování tureckých výrobků českými výzkumnými ústavy a laboratořemi. Na druhou stranu musím říci, že aktuální vývoj na tureckém trhu sledujeme velmi pozorně. S tímto vývojem souvisí i nižší návštěvnost veletrhu Eurasia Rail než byla v předchozích letech."



Obchodní ředitel společnosti VÚKV a.s. Jan Lutrýn, říká k veletrhu: „Veletrh Eurasia Rail v Istanbulu je pro naši firmu dobrou příležitostí se setkat se stávajícími obchodními partnery z Turecka, které v železničním oboru představuje rozsáhlý trh, ale i z dalších zemí a poznat nové potenciální zákazníky. Cyklus Istanbulských veletrhů Eurasia Rail byl zasažen covidovými opatřeními a konal se v odloženém termínu po více než dvou letech, a tak se jednalo o setkání po delší nucené přestávce. Proto jsme rádi na veletrh přijeli, abychom se mohli setkat se starými známými a poznat případné nové partnery.

Jedním z nepříjemných důsledků pandemie covid-19 bylo výrazné omezení možností setkávat se s našimi zahraničními partnery. Letošní veletrh EuroAsia Rail byl proto pro nás opět po delší době příležitostí, jak se znovu potkat a navázat nová partnerství. Společné podporované akce MPO ČR jsou pro nás obzvláště v současné době velmi důležité,“ dodává ředitel zahraničního obchodu společnosti TTC MARCONI s.r.o. Martin Čížek.


Asociace podniků železničního průmyslu (ACRI)

Ta o veletrhu informovala především prostřednictvím svého účtu na Twitteru:

Návštěva tureckého ministra dopravy a infrastruktury Adila Karaismailoğlu na společné expozici českého železničního průmyslu @ACRI_zeleznice za účasti pana velvyslance Vacka @mzvcr



Český železniční průmysl @ACRI_zeleznice a jeho stopa v Turecku, dnes na CT @CzechTV



Na veletrhu EurAsia Rail se prezentovalo 12 českých společností z nichž některé zde již realizovaly významné zakázky.

Věříme, že i díky podpoře @mzvcr, @CzechInvest_CZ a @CzechTrade se povede posílit fungování společností z @ACRI_zeleznice v tomto regionu.




Velvyslanectví České republiky v Ankaře

EURASIA RAIL - ministr dopravy a infrastruktury, Adil Karaismailoglu, byl na českém národním stánku přivítán velvyslancem Vackem.

Ministr Karaismailoglu si tak mohl si tak prohlédnout expozice všech 13 českých společností. Na organizaci českého zastoupení se podílelo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI).

(zde nejsou doplněny žádné fotografie; zřejmě dodatečně odstraněny)


Generální konzulát České republiky v Istanbulu

Ve dnech 25. - 27. 11. 2021 proběhl v Istanbulu jeden z největších železničních veletrhů v regionu, na němž byla zastoupena oficiálním stánkem MPO ČR ve spolupráci s ACRI také Česká republika.

Téměř 200 vystavovatelů z 29 zemí prezentovalo svá technická řešení moderních kolejových vozidel a doprovodných služeb. Elegantní český stánek patřil mezi nejnavštěvovanější a díky spolupráci MPO ČR a ACRI se mohl pochlubit účastí 13 českých firem – ACRI, AMIT, DAKO-CZ, IGW, LEVEL, MSV ELEKTRONIKA, MSV METAL STUDÉNKA, RETIA, ŠKODA TRANSPORTATION, SVÚM, TTC MARCONI, VÚKV, VZÚ PLZEŇ. Generální konzul České republiky v Istanbulu pan Jiří Čistecký ve svém vystoupení na stánku podpořil účast českých firem o turecký trh a ocenil jejich zájem o rozvíjející se region.


Foto: J. Ondřejka (zdroj: mzv.cz/istanbul/)


Ministerstvo dopravy a infrastruktury Turecka

Zpočátku zmíněný Binali Yıldırım byl ministrem dopravy do 24. května 2016, kdy se stal premiérem Turecka (funkce byla zrušena 8. července 2018 přechodem na prezidentský systém). Po něm se stal ministrem Ahmet Arslan (do 10. července 2018), poté Mehmet Cahit Turhan (do 28. března 2020), od té doby až doteď je ministrem Adil Karaismailoğlu.


Pozdrav od tureckých partnerů

Přestože se to moc nečekalo, přece jen existuje stopa o české účasti na tomto veletrhu také z turecké strany, viz TRENTURK Raylı Sistemler A.Ş. (viz Twitter):




EURASIA RAIL

Na výstavě se sešly stovky vystavovatelů ze 16 zemí a tisíce návštěvníků a celkem ji navštívilo 7 697 lidí z 54 různých zemí.


zdroj: twitter.com/EurasiaRail/


Přestože informace o dalším ročníku ještě nejsou známy, lze podle přechozích zkušeností očekávat 11. ročník roku 2023. A to si Turecku ujít nenechá, když je to rok stého výročí vzniku republiky.

Patrik Veselík

ZDROJE:

MPO ČR, Velvyslanectví ČR v Ankaře, GK ČR v Istanbulutccb.gov.tr, uab.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,