Přeskočit na hlavní obsah

Turecká lira obrovsky posílila

Poslední týdny, měsíce i roky stále (bohužel) vidíme, jak turecká lira padá; tu více, tu méně (či spíš více než méně). Včera večer se ale stalo něco nečekaného. Lira neklesla, nýbrž naopak mohutně posílila. Euro spadlo na zhruba 15 TL (před pár hodinami přitom 20 TL), ostatní měny jsou na tom podobně. Americký dolar ztratil 22,3 % oproti turecké liře (tvrzení agentury AA ještě v noci; nakonec to je asi 40 %).

Nová opatření přicházejí v důsledku rostoucích cen a směnných kurzů, protože vláda prosazuje svůj "nový ekonomický model", který klade důraz na odpor vůči vysokým úrokům.

Turecká národní banka často intervenuje, aby zmírnila propad měny. Tentokrát je změna ale mimořádná, takže evidentně není reakcí na bankovní operace. Je jím prohlášení prezidenta republiky Recepa Tayyipa Erdoğana, který oznámil, že uvede v běh mechanismus, který má vyrovnat ztráty turecké liry oproti americkému dolaru (tedy potažmo oproti jiným měnám, které jmenovány nebyly, jako euro, česká koruna a tak). První reakce jsou takové, že se jedná o skryté zvýšení úrokové sazby. Rozdíl se má hradit z veřejných financí.



Prezident uvedl, že nový nástroj umožní potenciálním investorům do zahraničních měn dosáhnout stejných výsledků a zároveň se držet liry. "Investoři budou povzbuzeni k přechodu k aktivům založeným na tureckých lirách vydáváním státních poukázek, které jsou indexovány podle příjmů veřejných hospodářských podniků, jež jsou převáděny do rozpočtu," vysvětlil.

Vláda tvrdila, že prudký nárůst směnných kurzů ignoruje silné ekonomické základy Turecka, a vysoké ceny sváděla na střádaly a globální faktory. Podle Erdoğana se přínosy nového tureckého přístupu projeví v příštích třech až šesti měsících.

Prezident oznámil, že končí zdražování pohonných hmot. To byla jedna z komodit, která hýbala sociálními médii i peněženkami spotřebitelů. Před benzinovými pumpami se tvořily dlouhé fronty těch, kteří chtěli raději natankovat ten den, aby nemuseli tankovat příští den s pravděpodobně vyšší cenou. Také radnice velkoměsta Istanbulu žádala vládu, aby jí kompenzovala ceny nafty pro městskou hromadnou dopravu.

Jak to má v praxi vypadat? Má být spuštěna žádost o vklad v tureckých lirách, ovšem úroky budou v cizí měně. Jestliže zahraniční měna stoupne, automaticky se má zvýšit úrok. Zatím jsou výroky poněkud zmatené, ale postupně se informace upřesňují.

Bohužel je nutno konstatovat, že tato změna je sice významná, ovšem anulovala pokles liry pouze za prosinec. Aktuálně vypadá turecká lira následovně (21. 12. 2021 ve 14:00):

  • 1 GBP = 17,0600 TRY
  • 1 EUR = 14,5722 TRY
  • 1 USD = 12,9377 TRY
  • 1 TRY = 1,73404 CZK

Turci mají aktuálně velmi smíšené pocity. Na jednu stranu jsou rádi, že se situace jejich vlastní měny zlepšila, na druhou stranu jejich osobní úspory v dolarech či eurech svým způsobem ztratily na hodnotě (vůči turecké liře).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: AA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,