Přeskočit na hlavní obsah

Dnešní emise nostalgických známek turecké pošty PTT

Turecko ještě stále používá klasické poštovní známky, které mají zoubkování, které mají napsanou cenu (a ne jen písmeno) a které se ještě klasicky razítkují. Že co je na tom divného? Jsou státy, kde lze použít například 2D digitální kód, nebo rukou napsat kód namísto známky.

Dnes v pátek 7. ledna 2022 vydává pošta Turecké republiky PTT (Türkiye Cumhuriyeti Posta ve Telgraf Teşkilatı) nostalgickou sérii čtyř známek, znázorňující prostředky městské dopravy. Ačkoli to není vysloveně zmíněno, jedná se o Istanbul (protože jinde takové přívozy jako ty přes Bospor nebyly).



Poznámka k Cimrmanologům: Známka s trolejbusem a jezdeckou sochou Mustafy Kemala Atatürka může evokovat případ s přípravou sochy Járy Cimrmana na místě sochy maršála Radeckého, který stával na nástupním ostrůvku tramvaje (viz divadelní hra Vražda v salonním coupé z roku 1970). Vtipné je to, že radnice Prahy 1 (kde se Malostranské náměstí nachází) na popud Spolku Radecký Praha opravdu chce vrátit sochu maršála Radeckého z Radče na její původní místo (viz informace z roku 2020), načež se ozvali příznivci myšlenky sochy Járy Cimrmana.

Autorem je 30letý Eray Coskun [džoškun], který je profesionálním malířem od roku 2008. Profesí je návrhářem průmyslových produktů, ale rád maluje auta s důrazem na závodní. Ovšem jako správný Turek nedá dopustit na legendární tureckou značku Anadol (již neexistuje).


Anadol (zdroj: drawtodrive.com/eray-coskun/)


Dalším důkazem, že jde o Istanbul, je na příležitostné obálce, která nové známky doprovází. Na té je jednoznačně Istanbul, a to pohled z Fatihu přes Galatský most na Karaköy včetně Galatské věže v pozadí (přestože se na razítku píše Ankara).



Poznámka: nechoďte na malé poštovní úřady; tyto obálky i známky mají jen na větších, centrálních poštách.

ODKAZ: ptt.gov.tr


Zákaznické známky

Stejně jako Česká pošta, také turecká PTT umožňuje svým zákazníkům si nechat vyrobit vlastní poštovní známky. Více informací je na ptt.gov.tr (anglicky). PTT umožňuje vyplnit formulář jak v turečtině (PDF), tak v angličtině (PDF a PDF).


Napište známku rukou

Černou můrou filatelistů je používání kódu místo známek. Příkladem je Dánsko, které od 1. dubna 2011 tento systém zavedlo pod názvem Mobilporto pro standardní dopisy do 50 gramů (později se podmínky aktualizovaly). Odesílatel dopisu odešle SMS s textem, poté obdrží (opět v SMS) alfanumerický kód, který napíše na obálku namísto známky, viz:

S 3 N
D N U
D 3 T

Odesílateli přijde kód do mobilního telefonu. Stejný systém zavedlo později také Švédsko, funguje také v Norsku, Nizozemsku, Švýcarsku (SMS-Briefmarke) apod. Způsob se jemně liší stát od státu (alfanumerický versus číselný kód, tři nebo čtyři vedle sebe), většinou se shodují na třech řádcích.


návod k posílání ve Švýcarsku přes kód v SMS oproti SMS "MARKE" (zdroj: computerworld.ch)


Zde je příklad německé SMS zvané Handyporto



Německo má také i jiné řešení (říkají mu Mobile Briefmarke), které má jen jeden řádek, přidává ale hash tag. Zde se používá mobilní aplikace Android nebo iOS. Dá se využít nejen pro poštovní známky, ale také pro balíky.


zdroj: rbb24.de


Tento způsob by se v Turecku obzvlášť dobře použil. Vzhledem k malému používání těchto služeb obecně v Turecku (navíc se díky internetu a chytrým telefonům používají ještě méně) je obtížné koupit poštovní známky (tedy pokud nechcete hledat nejbližší poštu), a tak kód do mobilu napsaný na obálku se jeví jako velmi praktické.

Mimochodem: Také "milujete" vyplňování Podacích lístků na poště, v 21. století? Prakticky ve stejné podobě je vyplňujeme my, také naši rodiče, rodiče našich rodičů...


Známky s bílým místem pro 2D kód

Německo od roku 2021 začalo zavádět poštovní známky, které mají kromě klasického obsahu také prázdné místo. Tam se namísto klasického poštovního razítka vytiskne Matrix kód (stejný typ se používá například na lécích; je to trochu podobné QR kódům). Každá známka (potažmo každý dopis) dostane unikátní razítko. Cílem je, aby se dopisy ztrácely co nejméně. Vedlejším efektem je zabránění znovupoužití poštovních známek.


zdroj: bundesfinanzministerium.de


Tento způsob orazítkování (ofrankování) není úplně nový. Německá pošta je používá pro Handyporto neboli pro rukou psané "poštovní známky".


A co poslat celý dopis přes internet?

Ne, nejde o poslání emailu či jiné stoprocentně elektronické formy. Jedná se pouze o proces odesílání s tím, že protistraně přijde klasický dopis v obálce.

Existuje řada systémů, například Eclipso. Přes webovou stránku se uploaduje obsah (v PDF podobě), který se vytiskne na 90gramový papír A4 a vloží do obálky. Vše probíhá samozřejmě na speciálních tiskárnách, které obstarají i vložení do obálky, takže soukromí je zaručeno. Tato služba doručuje pouze do Německa.

Jak lze vytvořit PDF dokument? To může být jak s digitálním původem, nebo může jít o naskenování či nafocení čehokoli s tím, že se to uloží nikoli do obrázku, ale do PDF.

Česká pošta tento systém také umí, říká mu Dopis Online. Je to sice digitální postup, ale má nedigitální logiku. Je nutné například použít SIPO (kdo si to pamatuje z hlavy?). A to není zdaleka vše. V manuálu se můžeme dočíst, že "Po ověření údajů Vám bude do 2 pracovních dnů zasláno formou doporučené zásilky do vlastních rukou přihlašovací jméno a heslo nutné pro přihlášení ke službě DopisOnline." Je nutné se registrovat nejen do služby samotné, ale zvlášť se registruje pro platbu online. Mezi další perličky patří například:

  • pokud k tvorbě PDF dokumentu používáte Adobe programy, pak využít buď export do PDF z Adobe programů nebo aplikaci Adobe Distiller, nepoužívat Acrobat PDFWriter
  • obrázky rotovat v násobcích 90°, nepoužívat zkosené obrázky
  • obrázky vkládat ve 100% velikosti (nezmenšovat výsledný prostor pro obrázek vůči samotné velikosti obrázku)

Podmínek je velké množství, podívejte se sami na PDF.

Mimochodem: podobnou službou je tisk přes internet. Jedná se o službu, kdy si necháme dokument vytisknout a doručit.

Turecko má například službu zvanou Mektup Yaz. Vstupem je PDF nebo Word, případně fotografie. V případě klasického dopisu se tiskne na běžný papír A4, v případě fotografií na 270gramový papír formátu 13x18 cm. Vše se tiskne v Istanbulu. Práci se systémem ulehčuje mobilní aplikace pro Android nebo iOS. Mezi obdobné služby patří VIP Mektup.

Mimochodem: Turecká pošta PTT měla od roku 2010 službu zvanou Mektup Sepeti na adrese mektupsepeti.gov.tr a později mektupsepeti.ptt.gov.tr. Zřejmě byla služba již zrušena. V katalogu služeb PTT z roku 2019 [PDF] byla služba ještě funkční. Dnes adresy nefungují a na webu PTT také nejsou k dohledání. PTT má ale nedobře vytvořenou internetovou politiku, a tak namísto přesměrování jinam či hloupou stránku s chybou 404 vrátí ještě hloupější DNS error (the host name of the page you are looking for does not exist).

Protože je v Turecku opravdu mnoho lidí ve vězení nebo v armádě, existují speciální systémy pro posílání online s podporou těchto zařízení. Patří mezi ně Mextup.com (běžné dopisy, tajné dopisy, do věznic, na vojnu, zamilovaný dopis). Existuje dokonce celá řada specializovaných portálů jen pro posílání do věznic, jako CezaEvine.com, CezaEvineMektup.com, CezaEvineMektupGonder.com.

Proč to? Protože jestliže je to poslané touto formou, je zaručena, řekněme, nezávadnost textu. Za další drobnost - do takto podaného dopisu se tajná zpráva, pilník, peníze, cigarety či drogy schovají těžko.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,