Přeskočit na hlavní obsah

Turecko: Nejvíc infikovaných od počátku pandemie

Západní země jsou jedna po druhé válcovány COVIDovou variantou omikron. Nyní je evidentně na řadě Turecko. Nyní se oficiálně zveřejněné statistiky velmi rozcházejí, protože kritickým činitelem je čas.

Začněme týdenním hlášením o jednotlivých provinciích za období od 17. do 24. prosince 2021, což je nejnovější provinční údaj. Nejbarevnějším pohledem jsou hodnoty provincií podle počtu nově nakažených při přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Podle tohoto grafu to v týdnu do Štědrého dne vypadalo až idylicky, jak klesaly počty.



Počty provincií v jednotlivých kategoriích jen přispívají k tomuto dojmu. Čísla sice neodpovídají přesně, ale přece jen jsou podobné těm v červenci, kdy naposledy byly hodnoty takto nízké. Dokonce v modré (pod 20 případů na 100 tisíc obyvatel) se roku 2021 Turecko dostalo jen jednou na lepší hodnoty, a to právě v počátku července (18 "modrých" provincií).



První náznak mráčků na obloze se objevuje při porovnání změn s předchozím týdnem. Vedle masivního poklesu jsou zde tři provincie, které naopak počet nově pozitivních výrazně stoupl.



Při pohledu na grafy pořadí hodnot zdola to také vypadá velmi dobře, kdy je vidět pokračující pokles.



Při pohledu shora to tak idylicky nevypadá. Zbytek sice klesá, ale je zde vidět zhoršení u třech nejvyšších hodnot, které viditelně začínají stoupat.



A jak je na tom velká čtyřka? Izmir s Antalyí velmi lehounce stoupají, Ankara prakticky lineárně klesá. Ovšem u Istanbulu je již vidět zlom a rychlý nárůst případů. Vzhledem k týdenní inkubační době lze odhadnout, že se omikron začal masivněji rozšiřovat Istanbulem o týden předtím, tedy zhruba v polovině prosince 2021.



Přikládat mapy provincií v tuto chvíli nemá velký smysl, protože se jen dokáže, že před pár týdny byla situace příznivá.


Turecko jako celek k 5. lednu 2022

Zde vycházíme z denních čísel za celou zemi, která jsou zveřejňována denně, jsou tedy daleko aktuálnější. Začněme jejich týdenním souhrnem (poslední skončený 52. týden je od 27. prosince do 2. ledna 2022).

Aktuální čísla:

  • testů 417.787
  • nově nakažených 66.467
  • zemřelo 143
  • uzdravených 29.316



Denní graf včetně jarní (třetí) a letně-podzimní (čtvrté) vlny ukazuje jak razanci, tak sílu současné páté = omikronové vlny. Protože není ani náznak nějakého zpomalení, lze očekávat výrazně vyšší čísla, než jaká jsme viděli v Turecku doposud. Tento odhad ostatně potvrzují zkušenosti ze západoevropských zemí (viz Francie s více než 300 tisíci denně).



Mezidenní rozdíly jednoznačně prokazují prudkost současného vývoje. Předchozí dvě vlny měly každá jen jediný den, kdy stoupl počet pozitivních o více než 20 procent (vyznačeno žlutě). Současná vlna měla dva dny (oranžově) minulý týden, nyní již třetí den po sobě (červeně), první dokonce skoro o 40 %.



Jaký je dosavadní vývoj COVID-19 v Turecku od počátku pandemie? Následující graf ukazuje dny s nejnižším a nejvyšším počtem nově pozitivních denně. Zde je vidět, že včerejší hodnota je prozatím nejvyšší od března 2020, kdy se v Turecku objevil první COVID-19 pozitivní.



Turecko včera překročilo hned dvě psychologické hranice ohledně počtu očkovaných. Turecko má 57 milionů alespoň s jedním očkováním a 20 milionů se třemi dávkami (tedy plné očkování plus posilovač = booster). Turecko má 83,6 milionu obyvatel.

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca zatím nezmiňuje žádná drastická opatření typu lockdown, ale nabádá občany k obezřetnosti, k dodržování stávajících opatření typu roušky a očkování. Nově nabádá k omezení mezilidských kontaktů na minimum. Upozorňuje, že polovina případů COVID-19 v současné době je v Istanbulu. Ovšem aktuální data o provinciích nezveřejňuje, až se zpožděním.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,