Přeskočit na hlavní obsah

Kterou tureckou banku si vybrat?

Čím je větší země, tím větší počet bank existuje, o to těžší je výběr. Je lepší ta největší, nejrozšířenější, nebo s největšími službami? Nebo prostě ta, která je nejblíž? Je mnoho kritérií. Pojďme si je odkrýt.

Základem bude přihlášení na státní portál bankovní aplikací. To vylučuje banky, které ani pro Turecko nejsou relevantní (a naopak), ať k tomu jsou důvody jakékoli. Prvním sítem tedy prošlo 20 bank (v abecedním pořadí):


Poslední jmenovaná je státní banka Turecka. Právě tam si například důchodci vyzvedávají důchod (pokud si nezvolili jiné řešení či banku). Další bankou s účastu tureckého státu je Halkbank.



Které banky neprošly prvotním sítem? Je to třeba Alternatif Bank, A&T Bank = Arap Türk Bankası, Bank of China Turkey, Citibank, Deutsche Bank, ICBC Turkey Bank, MUFG Bank Turkey a další.

Poznámka: Mezi banky není zařazena poštovní banka (PTT Bank), která není evidována ani tureckou bankovní asociací. Zajímavostí je, že z bankomatů PTT lze pomocí turecké občanky s čipem od 1. června 2020 vybírat například příspěvek na zkrácenou pracovní dobu, sociální pomoc, peněžitá pomoc v mateřství a platby İŞKUR.


Mezinárodní ocenění

Roku 2021 se v kategorii "Company of the Year - Banking - Large" stala vítězem Stevie Awards stala turecká Halkbank. DenizBank zase bodovala v kategorii Western Europe (zeměpis neřešme) v Bank of the year. World Finance magazine ohodnotil Garanti BBVA jako "the best retail bank" jak pro Turecko, tak pro Evropu; titíž ohodnotili Akbank v kategorii Best banking groups, TEB Private Banking v kategorii Best Private Banking apod. Garanti BBVA získala od Global Finance ocenění The Best Investment Bank in Turkey for 2021 a poté také The Best Trade Finance Provider in Turkey 2022. Takto bychom mohli pokračovat banku po bance (hlavně velké banky), každá získala nějaká ocenění v loňském roce v nějaké kategorii. Některá ocenění jsou významná obecně, některá jen pro některou část bankovních služeb. Některé ceny jsou opravdu nezávislé v tom nejlepším slova smyslu, některé zcela neutrální ve svém hodnocení nemusejí být. Tudy se moc daleko nedostaneme.


Podpora okamžitých bankovních převodů (FAST)

Také Turecko podporuje převod peněz mezi účty do několika vteřin. FAST je zkratka z Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (Okamžitý a nepřetržitý převod finančních prostředků). Zde máme první odpadlíky. FAST není podle centrály FAST podporován Şekerbank a HSBC. Zbylých 18 bankovních domů rychlé platby podporuje.

Stejný počet bank také podporuje sesterský projekt Kolay Adres (snadná adresa). Na začátku se použila zkratka KOLAS (KOLay Adresleme Sistemi), ale neujala se. Jedná se o usnadnění posílání peněz, kdy není zapotřebí znát číslo účtu.


Jazykové prostředí webu

Jak by se čekalo, v drtivé většině jsou stránky v turečtině (když jde o banky v Turecku). Výjimkou je Burgan Bank, která je jen anglicky či arabsky (tedy nikoli turecky). Všechny jmenované banky podporují angličtinu, tedy víc než turečtinu.

Všechny banky podporující také arabštinu mají také vlastníka v arabsky mluvící zemi. Někdy je to méně očekávané (Türkiye Finans), někdy je to patrné již z názvu banky (Kuveyt Türk). Výjimkou je DenizBank, která patří dubajské společnosti Emirates NBD Bank PJSC teprve od roku 2019 (předtím ruská Sberbank, která nechtěla, nelpěla nebo nestihla integrovat podporu ruštiny).

Přestože je ING nizozemská banka, vypadá to, jak když se za podporu angličtiny stydí. Odkaz se nachází až dole a drobným písmem. Podobně je na tom Şekerbank (ta je ovšem turecká).

Zajímavostí je, že žádná z oněch dvaceti bank nepodporuje na svých webech další jazyky (nabízí se ruština, němčina, francouzština či perština).


Dobíjení karet na městskou dopravu

Nejen přes automat u metra nebo v blízké trafice či řetězci potravin je možné dobít kartu na MHD. Je to možné učinit také prostřednictvím bankovní aplikace v mobilním telefonu.

Tady byl velmi aktivní Istanbul, takže jej mnohé banky podporují (resp. IstanbulKart). Ovšem mimo Istanbul je situace tristní. Zřejmě žádná jiná banka nepodporuje karty v dalších městech kromě Garanti BBVA. Jedná se o města používající systém KentKart. O která města jde?

  • Adana
  • Alanya
  • Antalya (zde se karta jmenuje AntalyaKart)
  • Burdur
  • Çanakkale
  • Düzce
  • Edirne
  • Gaziantep
  • Karadeniz Ereğli
  • Kırklareli
  • Kocaeli
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Niğde
  • Osmaniye
  • Sivas
  • Yozgat

Existují také další, jako Izmirim Kart (pro Izmir) nebo Baškent Kart (pro Ankaru, hlavní město Turecka). Ty ale žádná bankovní aplikace nepodporuje.


Mezinárodní převod peněz

Teď vynechme čistě online služby jako Wise. V Turecku najdeme převážně Western Union, ale také MoneyGram (ovšem ten je bankami podporován jen velmi poskrovnu).

MIMOCHODEM: Služba WorldRemit doposud nepodporuje odesílání peněz z Turecka (ale ze Slovenska nebo Česka ano, klidně i do Turecka).


Jaké bankomaty jsou v mém okolí?

Tuto odpověď poskytuje stránka bankatm.web.tr, která má seznam bankomatů dokonce podle okresů v jednotlivých provinciích.

Jako příklad dostupnosti bankomatů posloužily největší obchodní domy Turecka či ve 4 největších městech (Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya). Už tady některé banky překvapily, že tam bankomat chyběl, a to včetně největší (a navíc státní). Je to ale tím, že Ziraat je zaměřena jinak a příliš se nepočítá s tím, že její klientela bude chtít vybírat peníze v největších obchodních domech.

PRO ZAJÍMAVOST: banky se o své bankomaty nemusejí starat přímo. Například společnost TAM se stará o státní bankomaty, tedy Halkbank, VakıfBank, Ziraat, ale také PTT (turecká pošta). Celkově jde o 20 tisíc bankomatů.

Zajímavostí je Garanti BBVA, která v největších domech má nikoli jeden, ale hned dva bankomaty. To je chytré, protože jde o natolik velká centra, že může být jediný bankomat přetížený. Navíc pokud je jeden z nich vyřazen z provozu (z jakéhokoli důvodu), je tam druhý.


Kde moje banka není? Malé banky

Stejně jako i v jiných státech tak i v Turecku nejsou pobočky rozmístěny po zemi rovnoměrně. Příkladem je málo známá Burgan Bank, která je v Turecku malou bankou (kategorie jen desítek poboček). Ta se soustředí na Adanu a okolí a některá města v západním Turecku. Sever včetně evropské strany (kromě Istanbulu) a východ je prakticky nedotčen.


zdroj: burgan.com.tr


Dalším příkladem je o trochu větší Fibabanka, která se zaměřuje zase na Istanbul a okolí. Zajímavostí je, že pobočky jsou v turisticky atraktivních okresech, jako Bodrum nebo Alanya.


zdroj: fibabanka.com.tr


Pokrytí pobočkami na podobném území Turecka má také OdeaBanka.

MIMOCHODEM: Proč je důležité mít více poboček? Nikdy nevíte kdy bude moje-pobočka-za-rohem zrušena či dočasně mimo provoz, nebo kdy některá role či funkce v ní nebude dostupná. Stejné je to s hustotou sítě bankomatů. Také ty se mohou rozbít (nebo být rozbity někým / něčím), nebo se prostě jejich zásoba hotovosti vyčerpá.


Střední banky

Podívejme se na zoubek středním bankám (řekněme kolem 400 poboček). Postačí na pokrytí Turecka?



Şekerbank má sice výrazně větší pokrytí provincií oproti malým bankám, přesto ale na celé Turecko nestačí. Plně pokryje poloostrov Malá Asie (a to ještě horko těžko), takže východ Turecka má poboček málo (jednu na provincii) nebo vůbec žádnou (červeně). Zajímavý je oblouk kolem velkoměst Ankara a Eskišehir (trochu to připomíná stav velkého okruhu kolem Prahy a Středočeský kraj), kde je po jedné pobočce v okolních provinciích.

POZNÁMKA: pro zjednodušení se na provincii považuje dostatek poboček, když jsou alespoň dvě (i tak je to na mnohé banky příliš).

Další je QNB Finansbank. Situace je podobná, jako v předchozím případě. Je zde o trochu lepší podpora východu země, ovšem na úkor okolí Ankary a Eskišehiru.



A co větší banky? Akbank se již mezi takové považuje. Přesto není ve všech provinciích Turecka. Zajímavostí je provincie Şırnak, kde není v hlavním městě provincie, ale pouze ve městě Silopi.


Vyšší střední třída

Sem řadím banky s řekněme 750 pobočkami. Začněme od Akbank. Postačí jejích 711 poboček k pokrytí 81 provincií?



Ani Akbank nepokrývá všechny provincie, přestože je to velký skok oproti středním bankám. Přesto je pět provincií, kde není jediná pobočka.

MIMOCHODEM: Proč se starat o to, aby byla pobočka banky či bankomat opravdu všude? Protože dříve nebo později každý jede na dovolenou, za známými či příbuznými. Také se může stát, že let může být odkloněn na jiné letiště, než kde jste měli přistát. A důvodů existuje jistě daleko víc.

Postačí Yapı Kredi 804 poboček?



Postačí na to Garanti BBVA s 871 pobočkami? Ano.



Garanti BBVA má také případ, dokonce ve stejné provincii (Şırnak, kde pobočky banky jsou ve městech Silopi a Cizre), dále pobočka není v provinčním městě Artvin, ale jen ve městě Hopa v rámci provincie Artvin, nebo v provincii Bitlis je pobočka pouze ve městě Tatvan. Přesto se jejich pobočky nacházejí ve všech provinciích Turecka.


Velké banky

Sem řadím banky s více než 1000 pobočkami. A co státní Halkbank s 1023 pobočkami, postačí to? Ano. Vedle počtu poboček hraje roli také to, že se jedná o státní banku.



Türkiye İş Bankası má 1195 poboček, to by mělo postačit na 81 provincií, nebo ne? Ano, stačí.



Až velké banky tedy s pokrytím celého území Turecka svými pobočkami problém nemají.

MIMOCHODEM Bankovní asociace Turecka v prosincovém reportu o tureckých bankách zmínila, že počet bankovních poboček se neustále snižuje:

  • roku 2016 jich bylo 10781
  • roku 2017 jich bylo 10550
  • roku 2018 jich bylo 10454
  • roku 2019 jich bylo 10199
  • roku 2020 jich bylo 9939
  • roku 2021 jich bylo 9792


Pouze turecké státní banky rozšiřují počet svých poboček, konkrétně VakıfBank a Halkbank. Ziraat už má tolik poboček, že už jí to asi stačí.

POZNÁMKA: Asociace nerozlišuje pobočky tureckých bank v Turecku a pobočky v zahraničí, čísla zahrnují obě kategorie dohromady.


...and the winner is...

Vyhodnocení začněme (pro někoho) překvapením. Největší banky nejsou ty nejpružnější, a tak nezvítězily (kromě jedné). Malé banky jsou příliš malé, ale ani střední velikost na mnohé úkoly nestačí (s výjimkou jedné). Nejlepší hodnocení získaly tři banky z vyšší střední třídy. A které to jsou?




BRONZ

Na třetím místě se s 9 hvězdičkami z dvanácti shodně umístily Akbank a Yapı Kredi z větších bank a QNB Finansbank ze středně velkých bank (měřeno počtem poboček).


STŘÍBRO

Na druhém místě s 10 hvězdičkami z 12 skončila Türkiye İş Bankası, jediný zástupce velkých bank.


ZLATO

Na prvním místě s 11 hvězdičkami z 12 skončila Garanti BBVA. Dostatečně pokrývá území Turecka i velké obchodní domy, podporuje nebankovní převod peněz do zahraničí. Jako jediná podporuje jak IstanbulKart, tak i městské karty v dalších městech.

ZAJÍMAVOST: Na rozdíl od spousty bank s arabským zázemím má Garanti BBVA z 49,85 % vlastníka firmy BBVA ze Španělska (zkratka BBVA také znamená Banco Bilbao Vizcaya Argentaria).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,