Přeskočit na hlavní obsah

Turecko: únor bílý, COVID šílí

Turecko včera večer ohlásilo rekordní počet COVID-19 pozitivních zjištěných v průběhu 24 hodin, a to více než 100 tisíc. O den dříve zveřejnilo také údaje za provincie, které také nejsou zrovna příznivé. Jak to, že se omikron ustálil a najednou se opět rozjel?

Začněme čerstvými čísly za celou zem. Ta jsou nejčerstvější, protože popisují vždy uplynulých 24 hodin. Současná vlna překonala jak letní (čtvrtou) vlnu, tak jak jarní (třetí). Přestože to vypadalo, že omikron již vystoupal na své turecké maximum (více než týdny na setrvalé pozici), začal náhle a prudce opět stoupat. Proč?

Poznámka: Všechna následující čísla vycházejí pouze z oficiálního zdroje, tedy z údajů tureckého Ministerstva zdravotnictví, zveřejněná na stránce covid19.saglik.gov.tr.



Pravděpodobnou příčinou druhého dechu omikronu v Turecku jsou pololetní prázdniny. Zhruba týden od jejich začátku se najednou COVID probral a čísla začala opět viditelně narůstat. Děti a jejich rodiče se ze svých obvyklých kolektivů rozjely po celé zemi, aby se podělily jak o dojmy, tak o pozitivitu COVIDu.

Jasněji je to vidět při přepočítání výše uvedených hodnot na týdenní průměry.



Ještě minulý týden to vypadalo, že omikron ctí nepsanou domluvu COVIDu se statistiky, že nepřekročí v týdenních číslech nějakou hodnotu (tedy 60 tisíc u jarní vlny a 30 tisíc u letní vlny), když se stejným způsobem opřel o 70 tisíc. Vývoj minulého týdne ale jasně potvrdil, že omikron nectí ani to.


Zemřelí

Jak se vyvíjí počet úmrtí?



Přestože se omikron šíří Tureckem řekněme od konce prosince (tedy řekněme 6 týdnů) a má rekordní počty pozitivních, počet COVID-19 zemřelých stoupl jen velmi mírně. To potvrzuje zkušenost jiných zemí, že tato mutace viru mívá obvykle mírnější průběh.


Turecké provincie

Pokud vezmeme aktuální hodnoty, tak to vypadá, že COVID je problémem v Istanbulu a okolí. Jak ten, tak dvě provincie vlevo a dvě vpravo překročily 800 nově pozitivních na 100 tisíc obyvatel (na mapě bíle). Pokud vezmeme černou (tedy 400 až 800 na 100 tisíc), pak je to jasně severozápad a sever Turecka (podél Černého moře) s přesahem na východě i západě země. Již zcela zmizela modrá barva (pod 20 na 100 tisíc), žlutá (20 až 50 na 10 tisíc) se drží už jen minimálně. Dokonce i oranžová (50 až 100 na 100 tisíc) už je jen ve čtyřech provinciích. Podle oficiálních barev Turecka by právě až na několik žlutých a oranžových bylo celé Turecko v červené (tedy 100 a více na 100 tisíc), což by při aktuálních hodnotách neříkalo nic.

Poznámka: uvedené hodnoty jsou počet nově pozitivních na 100 tisíc obyvatel dané provincie



Které provincie jsou na tom nejlépe?

  • 29,67 Van
  • 48,65 Şanlıurfa
  • 58,98 Adıyaman
  • 77,71 Hakkari
  • 93,91 Şırnak
  • 94,10 Antalya
  • 102,27 Osmaniye
  • 105,56 Malatya
  • 107,09 Karaman
  • 114,44 Hatay

Výčet jasně ukazuje, že situace není dobrá. Do nejlepší desítky se dostaly i provincie, které jsou podle oficiálního měřítka Turecka v nejhorší kategorii (tedy 100 a více na 100 tisíc).

A které provincie jsou na tom nejhůř?

  • 1245,73 İstanbul
  • 930,58 Kocaeli
  • 889,32 Kırklareli
  • 815,43 Yalova
  • 814,01 Tekirdağ
  • 729,81 İzmir
  • 725,62 Ankara
  • 725,00 Eskişehir
  • 700,93 Bingöl
  • 697,90 Bolu

Protože již mapa provincií jasně ukázala ohnisko v Istanbulu a okolí, seznam to jen potvrzuje. Prvních pět pozic tedy nepřekvapí. Následuje Izmir s Ankarou; rekordní Eskišehir z předchozích týdnů již kulminoval a rychle klesá.

O týden předtím byla situace následující:



To se ještě na mapě nacházela modrá.


Turecké provincie v čase

Jak vypadá mezitýdenní porovnání jednotlivých provincií? Nabízí zcela odlišný pohled na vývoj v jednotlivých provinciích. Zatímco západ a severozápad Turecka zřejmě kulminoval a dokonce již klesá, východ země rapidně narůstá. To ale na číslech moc vidět nebylo, obzvlášť před pár týdny nazpět.



O týden předtím byla situace následující:



Porovnání Turecka s jinými zeměmi

Když se řekne více než 100 tisíc případů, může to vypadat monstrózně. Ovšem Turecko má skoro 84 milionů obyvatel. Jaké to je, když se počet případů přepočte na milion obyvatel dané země?



Při porovnání s Českem, Slovenskem, Německem a Francií na tom Turecko je nejlépe. Ostatní země mají 2 až 5x více případů.


Turecké provincie beze jména

Anonymizovaná data za provincie vypadají následovně (při porovnání s vývojem od konce května 2021):



Pro lepší pochopení situace jsou jednotlivé barvy (kategorie) ještě rozděleny na polovinu, na světlejší a tmavší odstín dané kategorie. A vývoj posledního zveřejněného týdne (tedy 15. až 21. ledna) ukazuje, že situace není dobrá a že se bude zhoršovat.



Od posledního zveřejněného týdne převládá na mapě Turecka černá barva, což potvrzuje také souhrnná tabulka provincií podle kategorie.



Při mezitýdenním porovnání již čtyři týdny po sobě jsou provincie, které stoupaní o stovky procent. Ovšem minulý týden se objevilo 15 provincií, které klesají, nevíc:

  • Bingöl o 50 % (z 1410,74 na 700,93)
  • Eskišehir o 49 % (z 1427,5 na 725)
  • Gümüşhane o 42 % (z 691,59 na 399,43)


Jedná se typicky o provincie, které měly nejvíce případů v Turecku.


Největší čtyřka

Jak jsou na tom provincie se čtyřmi největšími městy (Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya), resp. provincie s nimi?



Každá provincie má svůj vlastní příběh, nepodobný těm ostatním. Istanbul se vznesl do výšin, aby již kulminoval a začal klesat. Izmir se čtvrté letně-podzimní vlny neúčastnil, a tak si to nyní chtěl vynahradit, ale také ten zřejmě došel ke svému vrcholu. Provincii Ankara začaly přibývat pozitivní se zpožděním oproti Istanbulu i Izmiru, zatím stále stoupají, i když už ne tak rychle. Aktuálně se potkaly s Izmirem na přibližně stejném čísle. A co Antalya? Ta stále dělá, že se jí omikron netýká. Uvidíme, jaký bude vývoj v příštích týdnech.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,