Přeskočit na hlavní obsah

Čáp Jonas přiletěl z Izraele do Istanbulu

Sledování tažných ptáků se stalo fenomenem v mnoha zemích. Aktuálně se v Turecku sleduje přelet čápa Jonase, protože (nejen) jeho obvyklá trasa vede ze zimoviště na jihu Izraele právě napříč Tureckem. Nyní je v Istanbulu, a to na asijské straně ve čtvrti Karakiraz (součást městské části Şile na severu).

Tento čáp se jmenuje "Jonas" aus Loburg/DEH HL457 (něco jako Karl von Bahnhof z filmu Vesničko má středisková). Je to čáp bílý, registrovaný německou neziskovou organizací Birds waiting Storchenhof Loburg e. V. z města Möckern (mezi Magdeburgem a Berlínem).

Jonas se vylíhnul roku 2013 v německém městě Buchhorst a téhož roku byl vybaven vysílačkou, díky které je možné jej po celý rok sledovat. Veřejnost může sledovat nejen Jonase pomocí mobilní aplikace Animal Tracker (Android, iOS) z dílny Společnosti Maxe Plancka pro ornitologii. V Turecku Jonase sleduje především fotograf Alper Tüydeş.


Jonas (zdroj: bursa.com)


Jonas překročil Bospor minulou sezónu přesně před rokem (tedy 3. března 2021). Letos se mu do toho zřejmě nechce kvůli včerejšímu sněžení v Istanbulu, takže zůstává na asijské straně Istanbulu. Ale dnes teploty stoupají, je jasno, slunečno, dneska by to šlo.


aktivita Jonase od teď rok nazpět (zdroj: aplikace Animal Tracker)


Čáp bílý patří k těm druhům, které jsou zahrnuty do Dohody o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků (AEWA)

MIMOCHODEM: V časopise Ptačí svět VIKTORA, Lukáš. Nástrahy cestování. Ptačí svět z února 2014 na straně 22 Lukáš Viktora ve svém článku uvádí, že u 567 čápů bílých okroužkovaných na území ČR v letech 1934–2012 byly nejčastějšími příčinami úhynu náraz na dráty (50 %). Cimrman by měl řešení: "Zkuste to bez drátů, milý Marconi!" (viz film filmu "Jára Cimrman, ležící, spící").


Karacabey, město čápů

Na severozápadě Turecka na jižní straně Marmarského moře se v provincii Bursa nachází město Karacabey a v jeho okrese vesnice Eskikaraağaç (starý černý strom). Zde se každoročně v červnu koná čapí festival (Leylek Festivali) na břehu jezera Ulubat, které je známou ptačí rezervací. Minulé dva roky se kvůli COVID-19 pandemii nekonal. Vedle festivalu je zde také socha čápa.

MIMOCHODEM: Toto město se nyní jmenuje Karacabey (po osmanském vojákovi), ale předtím se jmenovalo Mihaliç [Mihalič]. Právě to dalo místnímu druhu sýra jméno.


zdroj: trakyagazetesi.com.tr


Jonas navštívil před rokem také toto místo.


Africká odysea Českého rozhlasu

Česko má na svém kontě dokonce světové prvenství. Zatímco Jonas je čáp bílý, Český rozhlas se rozhodl prozkoumat migrace čápů černých počínaje sezónou 1995/96. Samička Kristýna byla údajně vůbec první černý čáp se satelitním vysílačem na světě. Ta získala také světový primát nejdéle sledovaného tažného ptáka na světě (tedy v té době). O "čápech s batůžky" se hodně mluvilo i psalo. Celý příběh je na https://www2.rozhlas.cz/capi/resume.htm

To bylo před více než 25 lety, kdy stav elektroniky byl zcela jiný než dnes. Přístup k internetu je skoro všude, chytré telefony jsou také všudypřítomné, sledovat třeba čápy lze prakticky v přímém přenosu.

Čáp černý z Evropy migruje do zimovišť v Africe dvěma způsoby. Ze západní Evropy (včetně západu České republiky) cestuje třemi cestami, buď přes Iberský poloostrov (Španělsko), nebo přes Apeninský poloostrov (Itálii), nebo podél Jaderského moře přes Řecko a Krétu. Na druhou stranu čápi černí z východní Evropy (včetně východu České republiky) míří přes Istanbul a Marmarské moře podél východního pobřeží Středozemního moře a Sinajský poloostrov a podél Nilu na jih.

Čáp je fakt oblíbený pták, u nás každoročně mu připravují hnízdo na komíně, když to shodí vítr.
Ano, dost se sleduje kde čápi hnízdí.
A děti o čápech mluví fakt hodně.
Co? Jako fakt?
No jasně! Dokonce nutí jiné, aby se o čápech mluvilo.
To je super, asi je ve škole i doma vedou k lásce k přírodě a k její ochraně.
No, to zrovna není ono.
Ne? Tak proč by o čápech mluvili? Aha, jo ták, že je přinesl čáp?
Ne, to taky není ono. Jenom chtějí, aby někdo rychle za sebou opakoval slovo "čapí".
Příznivci Andreje Babiše, Čapí hnízdo a tak?
No ne, vážně! Však si to zkus!
Čapí čapí čapíčapíčapíča... Bože, co to říkám! Ty jsi jak malej...

A tak je to ohledně precizní výslovnosti a dětí se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,