Přeskočit na hlavní obsah

Mytí oken před svátky v Turecku opět zabíjí

V Česku před Velikonoci nebo v Turecku před Ramadánem je zvykem (kromě jiného) umýt okna. Ovšem v Turecku jde mnohdy o atletický výkon, při kterém ročně přijde o život řada žen. Letošní sezóna padání z okna již začala.

Ve městě Tokat včera spadla při mytí oken 65letá Šerife Altun z desátého patra. Pád nepřežila.


ilustrační foto (zdroj: tekirdagyenihaber.com)


O pouhé tři dny předtím se zřítila z 5. patra při mytí oken ve čtvrti Müftü okresního města Ereğli (provincie Zonguldak) 54letá Aysel Negüzel. Pád na beton nepřežila.

Jsou to pouhé dva týdny, co ze 6. patra 32patrové budovy v istanbulské čtvrti Esenyurt z nezjištěného důvodu spadla 19letá Özge Binnur Oruč.


zdroj: agentura DHA


Jen o dva týdny předtím spadla z posledního patra 10patrové budovy v istanbulské čtvrti Sarıyer 60letá Emine Aygün.

O další dva týdny předtím se zranila žena při pádu ze 4metrové výšky při mytí oken v Gebze, provincie Kocaeli.


Co je Tokat?

Tokat je město v severním středním Turecku a zároveň hlavní město stejnojmenné provincie. Je známé například tím, že se zde narodil Gazi Osman Paša, polní maršál Osmanské říše. Po něm se jmenuje mnohá čtvrť nebo ulice napříč Tureckem (viz čtvrť Gaziosmanpaša, někdy zkracováno na G.O.Paša).


Jak to, že uvádíte jména?

Turecká média na rozdíl od českých sdělují obvykle jak jméno a příjmení, tak i případně lokalitu a další údaje (rodinný stav, děti). V Turecku se to bere jako normální, lidé nepřemýšlí, že by to mohl být zásah do soukromí, ale že se aspoň dozví, jestli to je jejich příbuzný či známý, nebo není.


To jsou tak neopatrné?

Ano. Bezpečnost práce je v Turecku stále velmi neznámým pojmem, ačkoli jsou snahy to zlepšit. Pokud si dejme tomu zaměstnanec uvědomí, že je něco špatně a nahlásí, tak příliš často je reakce, že bude propuštěn a bude najat jiný, kterému to nebude vadit. Proto v mnoha životních situacích si občané Turecka nechávají líbit leccos.

Například na ilustračním snímku žena myje okna velmi nebezpečným způsobem. Přitom by stačilo mít například houbičku na tyči. To ale drtivou většinu nenapadne mít a natož chtít, takže to ani nežádají v obchodech, takže to obchody ani moc nemusejí nabízet. Kruh se uzavřel.

Výsledkem je, že to je natolik v krvi, že se i nejzákladnější pravidla jako ochranná přilba (i na motocyklu) či pás v autě považuje za zbytečnost. A autosedačka pro dítě je už vůbec zbytečností pro příliš mnoho rodičů. A pokud i bezpečnost jejich vlastního dítěte jim je cizí, pak se nedivme ostatním méně důležitým věcem.


Kdy letos začínají svátky?

Právě začíná období náboženských svátků:

  • postní měsíc Ramadán začíná 2. dubna
  • západokřesťanské Velikonoce: Velký pátek je 15. dubna
  • východokřesťanské Velikonoce: Velký pátek je 22. dubna
  • svátek přerušení půstu je 2. až 4. května


Padá teyze, něco si přej!
No ty jsi ale cynik, morbidní, no... no fuj! Vždyť to jsou živí lidé, kteří zemřeli.
Ty už jsi mimo Česko dlouho, hodně dlouho, viď! Černý humor už jde asi mimo tebe. No škoda.
No jsem v Turecku už delší dobu, ale co to s tím má co společného?
V Turecku černý humor nefrčí už z toho důvodu, že to co je pro nás jen vtip tu může i někdo realizovat.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,