Přeskočit na hlavní obsah

Kterým státům stačí na cestě do Turecka jen občanka?

Tuto středu Turecko podepsalo dohodu s Norskem, že občané této skandinávské země mohou cestovat do Turecka jen na své občanské průkazy. Nemají nutnost si tedy pořizovat cestovní pas na trávení letní dovolené v Turecku. Které další země mají toto privilegium?

Celkový seznam evropských je následující:

  • Belgie
  • Francie
  • Itálie
  • Lichtenštejnsko
  • Lucembursko
  • Malta
  • Moldavsko
  • Německo
  • Norsko (platnost od 22. 6. 2022, ovšem jen do konce roku; jen přímý let)
  • Nizozemsko
  • Polsko (jen přímý let z Polska)
  • Portugalsko
  • Řecko
  • Srbsko (smlouva podepsána, zřejmě se ještě nepraktikuje)
  • Španělsko
  • Švýcarsko
  • Ukrajina (jen přímý let z Ukrajiny)

Turecko přijímá obvykle jen novější formy, tedy tzv. elektronický  či biometrický občanský průkaz.


příklad českého OP vzor 2021


Seznam je pěkný, ale až pohled na mapu teprve přinese ten správný úhel pohledu:


do Turecka jen na OP: zde jen evropské státy


Je to tedy prakticky celá západní kontinentální Evropa, tedy kromě "Balkánu a okolí", nebo kromě "Rakousko-Uherska" (či někde mezi tím vším). Zatímco Rakousko má s Tureckem ještě nevyřízené účty, Česká republika ani Slovensko nemají s Tureckem žádné výslovné půtky, takže jednání by nemuselo stát nic v cestě. Když se s Tureckem dohodlo i Řecko...

Velmi aktuálně může být cestování na občanský průkaz třaskavým tématem pro Švédsko a Norsko. Ty coby členové EU odsouhlasují kroky Turecka směrem k Unii, nyní naopak Turecko coby člen NATO musí odsouhlasit tyto dva státy na cestě do Severoatlantické organizace.

Mezi další státy, ze kterých lze cestovat do Turecka jen na občanský průkaz, patří Ázerbájdžán, Gruzie a Severokyperská turecká republika.


Kam mohou na vlastní občanku občané Turecka?

Tento seznam tak dlouhý není (ale mohl být). Turecko totiž před vypuknutím války v Sýrii plánovali vytvořit blízkovýchodní a severoafrickou obdobu evropsko-unijního cestování bez cestovního pasu, jen na národní občanské průkazy. Bohužel válka v Sýrii zasadila této snaze konečnou ránu do vazu.

Rozšiřování Evropské unie poněkud hatí turecké plány na volnější cestování. Státy, které do EU vstoupily, musely chtě nechtě dříve či později zpřísnit podmínky, za kterých k nim mohou Turci cestovat (včetně frází jako Schengen vízum). To se týká například celé řady balkánských států.

Na téma tureckých občanských průkazů jsme v minulosti psali:

[2020-05-26] Turecko: Změňte svou víru online
[2020-12-13] Turecko otevírá náruč Ázerbájdžánu i Arménii
[2021-02-10] Kam mohou Turci bez víza? A co Turek s Čechem?
[2021-06-07] Severní Kypr přestane uznávat staré turecké občanky
[2022-02-25] Jaké jsou turecko-ukrajinské vztahy?

Turecký seznam volného cestování na občanku vypadá následovně:

  • Ázerbájdžán (od 1.4.2021, ovšem je nutno přijet rovnou z Turecka)
  • Gruzie (od roku 2011)
  • Moldavsko (od roku 2019)
  • Severní Kypr (přesněji řečeno Severokyperská turecká republika)
  • Srbsko (oznámeno 9. června 2022; má platit vzájemně)
  • Ukrajina (od roku 2017)


Co, i Poláci můžou do Turecka jen na svoji občanku?
Ano. Ale proč vypichuješ právě je?
No to jsou přece silní katolíci...
Náboženství do toho netahej, to s tím nesouvisí. Navíc Polsko má s Tureckem kladné vztahy.
I přes odlišné náboženství?
I přesto. Osmanská říše totiž polským uprchlíkům dost pomáhala, podobně jako předtím španělským Židům.
Ale vždyť...
Nepleť do toho náboženství pořád! Osmanská říše zdaleka nebyla dokonalá, ale myslím byla osvícenější, než si dovedeš představit. Vždyť pravoslavný patriarcha v Istanbulu sídlil po celou dobu Osmanské říše. Navíc součástí říše byl i Jeruzalém, kam se nejenže umožňoval náboženský turismus, ale dokonce se i podporoval.
To jsou věci... Ale proč Poláci mířili do Turecka, tedy do Osmanské říše?
Vzpomeň si na trojí dělení Polska a dobu, kdy byli postihováni jak za svou národnost, tak i za katolickou víru, od jiných křesťanským směrů. A v Osmanské říši našli větší náboženskou a etnickou svobodu, než ve vlastní zemi, byť porobené jinými křesťany. Není to zcela totéž, ale vzpomeň si na Jiráskovo Temno, jezuitský řád a tak.
A kam vlastně mířili?
Dnes bychom řekli, že do Istanbulu. Existuje zde dodnes místo zvané Polonezköy (Polská ves). Tam dodnes žijí potomci přistěhovalců, dodržují své zvyky.
Vědí o tom vůbec v dnešním Polsku?
Samozřejmě! Možná ne všichni, ale vědí. Proto do Istanbulu a do Polské vsi míří čelní politici, jako polský prezident (Lech Wałęsa či Aleksander Kwaśniewski), dokonce tam byl i papež polského původu Jan Pavel II.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,