Přeskočit na hlavní obsah

Počty COVID pozitivních v Turecku prudce přibývají

Je to již řada týdnů, co se odstranila řada opatření a země a obyvatelé začali svobodněji dýchat. Turecko přestalo před měsícem zveřejňovat denní hlášení, vypadalo to na konec, zpátky ni krok. Většina na coronavirus zapomněla (a ráda). COVID ale nezapomněl na nás.

Ale v posledním týdnu začali lidé opět dobrovolně nosit roušky, poslední zveřejněné oficiální týdenní hlášení jim dává za pravdu. COVID se vrací. Začínají se opět množit případy, kdy lidé ve svém okolí mají COVID-19 pozitivní osobu.

zdroj: swissstaffing.ch



Proč zrovna nyní?

V Turecku začaly letní prázdniny, takže se ve velkém začalo obyvatelstvo pohybovat napříč lokalitami. Také z evropských zemí s Německem v čele se do Turecka sjíždějí turisté na počínající letní sezónu, tak Turci žijící v Německu. Počet německých a francouzských poznávacích značek v Istanbulu tomu nasvědčuje (ostatně jako každý rok touto dobou). A právě tyto uvedené státy mají velmi vysoké počty COVID-19 pozitivních.



Údaje za poslední týden jsou skoro 2,5x vyšší než o týden předtím.


Změna ve zveřejňovacím pořádku

Turecké Ministerstvo zdravotnictví dříve zveřejňovalo data každý den za celou zemi, jednou za týden za každou provincii. Nepoužívali klasický týden, ale sedmidenní období od soboty do pátku. Denní čísla byla k dispozici týž den, týdenní report typicky s osmidenním zpožděním. Tyto praktiky skončily k poslednímu květnu, takže od června nejsou k dispozici ani denní čísla za celé Turecko, ani sedmidenní z provincie.



Turecko ale začalo zveřejňovat týdenní report za celou zemi (viz výše), a to s osmidenním zpožděním. Tentokrát se týden počítá běžně, tedy od pondělí do neděle (klasika pro Evropu včetně Turecka). Ovšem pro data za minulý týden jsme nemuseli čekat do příštího pondělí, ale byla zveřejněna dnes, tedy jen se čtyřdenním zpožděním. Uvidíme jaké další změny nás čekají.

Prozatím jsou v platnosti aktuální nařízení, žádná nová nepřibyla a ani se o nich oficiálně nemluví. Nicméně mnohé cestovní společnosti (možná proaktivně) doporučují cestovatelům si přivézt roušky.


Turecko vs. Německo

Oba státy mají přibližně stejný počet obyvatel, takže se to porovnává snadno. Přesto jsou výsledná čísla nesrovnatelná. Jak je to možné?



Sami Turci i bez srovnání Turecka s Německem komentují nízká turecká čísla tak, že se nejedná o realitu. Zdůvodňují to tím, že kvůli mnoha přitěžujícím okolnostem (vysoká nezaměstnanost, vysoká inflace, nízké mzdy) budou lehce nemocní chodit do práce, tudíž nejdou k lékaři, takže nejsou nikde evidováni.

Další možnou motivací k testu je cesta do zahraničí. To ale v Turecku tak časté nebylo ani před COVIDem, vzhledem k současné ekonomické situaci se řada lidí už do ciziny nechystají a letní dovolenou si užijí v Turecku.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: covid19.saglik.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,